Predsedníčka Metsolová podporila Ukrajinu cez kampaň Generátory nádeje

Maltská europoslankyňa a nová predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP Maltská europoslankyňa a nová predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok v mene europarlamentu darovala generátor, ktorý podporí kampaň Generátory nádeje – zbierku, ktorá má pomôcť Ukrajincom prekonať zimu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Európsky parlament a Eurocities, sieť viac ako 200 najväčších miest Európy, spustili 23. novembra kampaň pod názvom Generátory nádeje. Kampaň vyzýva európske mestá, aby darovali generátory elektrickej energie, transformátory a náhradné dielce pre elektrické siete a pomohli tak Ukrajincom v mestách so zničenou infraštruktúrou prekonať tuhú zimu.

Metsolová darovala generátor do zbierky vo štvrtok popoludní za prítomnosti belgickej federálnej ministerky vnútra Annelies Verlindenovej, komisára bruselského regiónu pre Európu a medzinárodné organizácie Alaina Hutchinsona a starostu bruselskej štvrte Ixelles Christosa Doulkeridisa.

Generátor s výkonom 325 kVA postačuje na dodávku elektriny pre stredne veľkú budovu, akou je škola alebo administratívna kancelária. Šéfka zákonodarného zboru EÚ pripomenula, že milióny Ukrajincov zostali bez elektriny v dôsledku pokračujúcich a neopodstatnených útokov Ruska na kritickú civilnú infraštruktúru ukrajinských miest.

„S týmto praktickým darom a za pomoci ďalších podobných darov venovaných mestami a obcami z celej Európy chceme počas tejto zimy udržať v prevádzke základné zariadenia na Ukrajine a poskytnúť energiu nemocniciam, školám, vodárenským zariadeniam, centrám pomoci a útulkom,“ vysvetlila Metsolová.

Ministerka Verlindenová dodala, že Belgicko plne podporuje kampaň Generátory nádeje, a skonštatovala, že ak sa Brusel spojí s 200 najväčšími európskymi mestami, môže dať ľuďom na Ukrajine nádej v ťažkých vojnových časoch.

„Generátor, ktorý daroval Európsky parlament, symbolizuje teplo, ktoré chceme z Belgicka poslať na Ukrajinu, ako aj našu podporu a odvahu. Dúfam, že mnohí ďalší budú nasledovať tento príklad,“ odkázala Verlindenová.

V dôsledku ruských útokov na kritickú civilnú infraštruktúru bola viac ako polovica ukrajinskej elektrickej siete poškodená alebo zničená a milióny Ukrajincov zostali bez elektriny.

(tasr, min)


Ďalšie články