Obvineného Jozefa Brhela po šesťhodinovom výsluchu polícia zadržala

obvinený podnikate¾ Jozef B. Jozef Brhel Foto: Jaroslav Novák/TASR

Podnikateľa Jozefa Brhela, ktorý je obvinený v rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry pod názvom Mýtnik, polícia po jeho výpovedi zadržala. Potvrdil to jeho obhajca Ľudovít Štanglovič. Brhel vypovedal na NAKA v budove Prezídia Policajného zboru takmer šesť hodín. O podnikateľovi sa hovorí ako o mecenášovi strany Smer.

Obvinený Jozef Brhel priletel do Viedne zo zahraničia súkromným lietadlom. Informoval o tom Plus 7 dní. Na prezídium prišiel v sprievode svojho právneho zástupcu Štangloviča. Na otázky novinárov nereagoval. Jeho obhajca uviedol, že sa vyjadria až po vypočutí. Po takmer šesť hodinovej výpovedi sa polícia rozhodla Brhela zadržať.

„Zatiaľ je môj klient zadržaný. Kategoricky poprel spáchanie skutkov. Čo sa týka dôkaznej situácie sme toho názoru, že vznesené obvinenie bolo minimálne predčasné, respektíve nedôvodné,“ zdôraznil ďalej obhajca.

„Vzhľadom na dôkaznú situáciu, ktorá momentálne v tejto trestnej veci môjho mandanta je, očakávame, že, pokiaľ to nie je politická kauza, politicky motivovaná, dôjde k zrušeniu uznesenia v časti vznesenia obvinenia voči môjmu mandantovi,“ povedal Štanglovič.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa k prípadu nevyjadril. „Vzhľadom na štádium trestného konania (neverejné prípravné konanie) sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať k postupu orgánov činných v trestnom konaní ani k vykonávaným úkonom,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Jozef Brhel sa vzdal výkonných pozícií

Podnikateľ poslal v piatok do médií vyhlásenie, kde všetky obvinenia odmieta a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Zároveň sa vzdal výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV.

https://standard.sk/27820/brhel-zacal-ako-politik-a-lobista-neskor-vyrastol-na-biznise-so-statom/

Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci piatkovej akcie Mýtnik aj bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho, ako aj podnikateľovho brata Petra Brhela. Oboch vzal v pondelok Špecializovaný trestný súd do väzby.

Brhel čelí obvineniu z riadenia organizovanej skupiny. Niekdajší politik v súčasnosti patrí medzi najmajetnejších ľudí na Slovensku. Dlhodobo sa o ňom hovorí ako mecenášovi strany Smer. (tasr, ste, alt)


Ďalšie články