Po stroskotaní plánov v Turecku Volkswagen investuje až miliardu eur do závodu v Bratislave

Výrobná linka v automobilke Volkswagen v Bratislave, lustračná snímka. Foto: TASR Výrobná linka v automobilke Volkswagen v Bratislave, lustračná snímka. Foto: TASR

Rozsiahle investície do bratislavského závodu oznámil šéf nemeckej automobilky Herbert Diess. Pre navýšenie kapacít v slovenskej metropole sa Volkswagen (VW) rozhodol pre nepriaznivú pandemickú situáciu v Turecku, kde mali pôvodne vybudovať novú továreň na výrobu viacerých značiek automobilky.

„Rozhodli sme sa pre zvýšenie kapacít v Bratislave,“ povedal Diess v rozhovore pre Automobilwoche. Dodal pritom, že vzhľadom na nový koronavírus a aktuálne dianie nepotrebuje VW nový závod.

Po dlhoročných rokovaniach je jasné, že VW namiesto výstavby novej továrne bude rozširovať existujúce výrobné závody. Objem investície sa odhaduje na približne jednu miliardu eur. Potrebná bude napríklad nová montážna linka a karosáreň.

Nedajú viac ako v Turecku

Diess pochválil bratislavský závod. Podľa neho rozšírenie kapacít v Bratislave nebude pre koncern drahšie v porovnaní s pôvodnými plánmi v Turecku. Tie už však nie sú podľa šéfa automobilky aktuálne.

Podľa informácií Denníka N má Volkswagen umiestniť do Bratislavy aj výrobu svojho vlajkového modelu Passat. Vďaka miliardovej investícii by sa u nás mala začať vyrábať aj Škoda Superb. Investícia bude vyššia, ako ešte v lete dúfal premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Viac, ako vláda dúfala

Vláda začiatkom júla tohto roka s nemeckou automobilkou podpísala spoločné vyhlásenie o jej možnej budúcej investícii na Slovensku, ktorá sa mala pôvodne vyšplhať na pol miliardy eur, ale nakoniec pôjde o približne jednu miliardu eur.

Ministerstvo hospodárstva najnovšiu správu o investícii nekomentovalo, iba vyhlásilo, že sa snaží „vytvárať stabilné a konkurencieschopné podnikateľské prostredie, ktoré bude atraktívne pre domácich aj zahraničných investorov“.

Pripomeňme, že práve Volkswagen je firma, ktorá na Slovensku získala najvyššie kompenzácie z balíka prvej pomoci od úradov práce. Od marca do septembra 2020 to bolo zatiaľ viac ako 18 miliónov eur.

TASR, top


Ďalšie články