Maďari na samite v Kanade odmietli genderový jazyk. Podkopávajú postoj EÚ, sťažujú sa Česi

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: Facebook Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: Facebook

Pohlavia poznáme všetky, nielen dve. Maďari, ktorí s touto politicky korektnou tézou odmietli narábať na prebiehajúcej konferencii o biodiverzite v Kanade, čelia kritike. Takzvaný antitransgenderový postoj prekáža dokonca aj Čechom. Tí z pozície krajiny, ktorá predsedá Rade EÚ, odkazujú, že Únia by nemala mlčať.

V kanadskom Montreale sa v stredu začala 15. konferencia zmluvných strán Dohovoru OSN o biodiverzite (COP 15). Akcia potrvá až do štvrtka budúceho týždňa.

Predstavitelia vlád z celého sveta sa na nej majú dohodnúť na nových cieľoch na najbližšie desaťročie prostredníctvom dohovoru o biologickej diverzite a budú rokovať aj o naplnení protokolov dohovoru OSN o biologickej diverzite (CBD).

Podujatie otvoril čínsky minister životného prostredia Chuang Žun-čchiou, pretože konferencia sa pôvodne mala konať v Číne. Termín sa však pre prísne pandemické pravidlá v ríši stredu posunul a Peking a Ottawa sa napokon dohodli, že konferencia sa uskutoční v Kanade.

Konferencia sa podľa AFP označuje za „poslednú najlepšiu príležitosť“, ako môžu ľudia zachrániť ohrozené druhy a ekosystémy na našej planéte pred nezvratnou deštrukciou.

Aký výsledok sa dostaví v zelených témach, to zatiaľ ostáva vo hviezdach, pri tých dúhových však už stihlo vzniknúť pomerne výrazné napätie. Informuje o tom portál Politico.

Podkopanie pojmu rodu?

Na stredajšom stretnutí medzi vyslancami totiž podľa webu „jasná väčšina“ členských štátov chcela, aby Únia na rokovaniach presadzovala inkluzívny jazyk o rode. Konkrétne podporili odkazy na „všetky pohlavia“ a „ženy a dievčatá v celej ich rozmanitosti“. Ide o poznámky, ktoré presahujú rámec prirodzenej existencie dvoch pohlaví.

České predsedníctvo EÚ však napísalo predstaviteľom zo všetkých 27 členských štátov eurobloku a varovalo, že globálnemu lídrovi hrozí, že úsilie v rodových otázkach bude podkopané antitransgenderovým postojom „jednej delegácie“. 

Dvaja európski diplomati, ktorých identitu Politico neprezradilo, uviedli, že touto „neposlušnou“ krajinou bolo Maďarsko. Zástupca Budapešti uvedené termíny podľa jedného z diplomatov označil za neprijateľné. Skupinu 13 krajín vraj postoj Maďarov hlboko znepokojil a chápali ho ako pokus „podkopať pojem rodu“.

„V záujme zachovania našej dôveryhodnosti by EÚ ako jeden z najsilnejších zástancov rodovej rovnosti v Montreale o tejto otázke nemala mlčať,“ písali Česi v stredajšej nóte.

Zákony nepustia

Hovorca maďarskej vlády uviedol, že krajina „uznáva a podporuje rovnosť medzi mužmi a ženami“ v súlade so svojimi zákonmi. To vraj znamená, že rod a biologické pohlavie majú rovnaký právny význam. „Aj keď sme boli otvorení nájsť kompromis, bohužiaľ sa nepodarilo dosiahnuť konsenzus v určitom aspekte, čo nás veľmi mrzí,“ dodal.

Pripomeňme, že naši južní susedia zhruba pred dvoma rokmi schválili dodatky k svojej ústave, podľa ktorých je otec muž, matka zasa žena a zakázali tiež adopcie detí LGBT pármi.

Diplomati uviedli, že genderový jazyk sa okrem Maďarska nepozdával aj ďalšej krajine. Zástupca Bulharska na stretnutí povedal, že odkaz na „všetky pohlavia“ je v rozpore s rozhodnutím tamojšieho ústavného súdu o definícii pohlavia. 

To ale neznamenalo, že by Sofia blokovala pozíciu EÚ, upresnil hovorca stáleho bulharského zastúpenia. „Zvyčajne urobíme vyhlásenie s týmto vysvetlením a to je všetko,“ vysvetlil.

(tod/tasr)


Ďalšie články