Portugalsko: Parlament schválil dekriminalizáciu eutanázie

FjgiZTDXEAATEGW Portugalský parlament. Foto: Twitter/ Militans

Portugalský parlament v piatok po tretíkrát schválil návrh zákona dekriminalizujúci eutanáziu. Dva predchádzajúce návrhy vetoval prezident Marcelo Rebelo de Sousa. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Návrh zákona, ktorý by dekriminalizoval ,,medicínsky asistovanú smrť“, presadili poslanci Socialistickej strany, ktorá má v parlamente absolútnu väčšinu. Konzervatívny portugalský prezident sa teraz bude musieť rozhodnúť, či návrh zákona podpíše, predloží na posúdenie ústavnému súdu alebo ho znovu vetuje. Ešte pred hlasovaním vo štvrtok uviedol, že sa rozhodne čoskoro, ,,určite pred Vianocami“.

Podľa zákona ,,právo na život nemožno za žiadnych okolností zmeniť na povinnosť žiť“, povedala jeho navrhovateľka, socialistická poslankyňa Isabel Moreirová.

Proti zákonu je Asociácia katolíckych lekárov, pretože v oblasti ukončenia života ,,približuje Portugalsko k tolerantnejším právnym predpisom“.

Podľa schváleného návrhu má byť medicínsky asistovaná smrť vyhradená pre dospelých, ktorí trpia ,,vážnou a nevyliečiteľnou chorobou“ a urobili opakované a „slobodné a informované“ rozhodnutie.

Predchádzajúci návrh zákona schválil parlament v januári 2021, prezident, ktorý je praktizujúci katolík, ho nechal posúdiť ústavnému súdu. Súd ho vrátil na prípadné úpravy, no prezident sa rozhodol uplatniť právo veta, pretože formulácie zákona považoval za príliš vágne.

Prvé dve európske krajiny, ktoré pred dvoma desaťročiami legalizovali eutanáziu, sú Belgicko a Holandsko. Odvtedy eutanáziu dekriminalizovali aj v niekoľkých ďalších európskych krajinách.

(tasr)


Ďalšie články