Ministerstvo energetiky USA oznámi veľký vedecký prelom v jadrovej fúzii

Počítačová vizualizácia fúznej reakcie. Foto: TASR/National Ignition Počítačová vizualizácia fúznej reakcie. Foto: TASR/National Ignition

Americké ministerstvo energetiky v nedeľu informovalo, že tento týždeň oznámi „veľký vedecký prelom“ vo výskume jadrovej fúzie. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Denník The Financial Times (FT) v nedeľu informoval, že vedci z kalifornského Lawrenceovho národného laboratória v Livermore (LLNL) zaznamenali „čistý energetický zisk“ v experimentálnom zariadení jadrovej fúzie. Ide o potenciálne významný krok v snahe o výrobu energie s nulovými uhlíkovými emisiami.

Hovorcovia ministerstva energetiky USA a LLNL pre agentúru AFP zatiaľ túto správu nechceli komentovať ani potvrdiť. Ich jediným vyjadrením bolo, že americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová v utorok „oznámi veľký vedecký prelom“.

„Tešíme sa, že v utorok, keď bude tento proces dokončený, sa podelíme o viac,“ povedala hovorkyňa LLNL s tým, že „analýza (údajov) stále prebieha“.

Pri jadrovej fúzii, ktorá sa v laboratórnych podmienkach podarila v uplynulých dvoch týždňoch, sa dosiahol 120-percentný čistý energetický zisk, uviedol FT s odvolaním sa na troch ľudí, ktorí poznajú predbežné výsledky.

Denník The Washington Post neskôr priniesol správu, že tieto informácie potvrdili dvaja ľudia oboznámení s výskumom. „Pre väčšinu z nás to bola len otázka času,“ citoval denník jedného z vedúcich vedcov v oblasti jadrovej fúzie. Časť vedeckej komunity považuje jadrovú fúziu za energiu budúcnosti, najmä preto, že produkuje málo odpadu a žiadne skleníkové plyny.

Fúzne zariadenie LLNL pozostáva z takmer 200 laserov s veľkosťou zhruba troch futbalových ihrísk, ktoré vysokou energiou bombardujú jadrá v malom priestore s cieľom spustenia fúznej reakcie.

Jadrová fúzia sa líši od jadrového štiepenia tým, že spája dve atómové jadrá namiesto štiepenia jedného. Energia z jadrového štiepenia sa v súčasnosti používa v jadrových elektrárňach.

(tasr)


Ďalšie články