Ďalší pokus o samovraždu. Advokát Jankovskej potvrdil, že si chcela vziať život

Monika Jankovská Foto: Dano Veselský/TASR Monika Jankovská Foto: Dano Veselský/TASR

Incident, ktorý sa stal väzobne stíhanej obvinenej bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici, bol pokusom o samovraždu. Vyplýva to z informácií jej advokáta Petra Erdösa po utorkovej návšteve Moniky Jankovskej vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

„Z môjho pohľadu je zdravotný stav mojej klientky výrazne zlý. Informovala ma, že požitie nadmerného množstva liekov bolo s jej plným vedomím a s vedomím aj následkov, ktoré to môže mať. Môžem jednoznačne povedať, že je to akt zúfalstva,“ skonštatoval Erdös.

Je to nepríjemná vec, keďže Jankovská s vyšetrovateľmi spolupracuje, opakovane žiadala o prepustenie z väzby a téma samovraždy je po smrti Milana Lučanského politicky zvlášť citlivá téma. Keby bol pokus o samovraždu úspešný, malo by to dôsledky aj pre vyšetrovanie ďalších obvinených osôb, v kauzách, ku ktorým už bývalá sudkyňa Jankovská vypovedala.

Advokát Erdös tiež dodal, že dôvodom zúfalstva jeho klientky nie je samotná väzba a jej podmienky, ale skutočnosť, že sa nemôže dočkať práva na spravodlivý súdny proces a všetci degradujú jej výpovede a konštatujú, že to nie je priznanie.

„Problém je ten, že orgány činné v trestnom konaní nekonajú. Ako môže poukazovať na nezákonnosť, ktorá sa deje voči nej? Pretože päť mesiacov od posledného predĺženia lehoty trvania väzby bol vykonaný jeden jediný výsluch týkajúci sa obvinenej,“ doplnil obhajca.

K incidentu došlo v nedeľu 31. januára krátko predpoludním. Príslušníci z ústavu Banská Bystrica pri komunikácii s obvinenou Jankovskou spozorovali, že nereaguje obvyklým spôsobom. Dôvodom bolo užitie väčšieho množstva liekov. Hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla doplnil, že obvinená bola na základe odporučenia ústavného lekára vyšetrená vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici.

„Obvinená po celý čas komunikovala s personálom, požitie liekov bolo bez účinku, ktorý by ohrozoval jej život, avšak vzhľadom na charakter udalosti bude neskôr prevezená na ďalšie pozorovanie do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne,“ dodal hovorca.

Kolíková: Prípad preventívne evidujeme ako pokus o samovraždu

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková po pondelkovom rokovaní vlády SR uviedla, že z preventívneho dôvodu sa eviduje prípad väzobne stíhanej Moniky Jankovskej ako pokus o samovraždu. Ako však doplnila, z vyjadrení obvinenej takýto zámer nevyplýval.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Z informácií, ktoré máme na základe vyjadrenia obvinenej, vyplýva, že nemala žiadny úmysel, ktorý by súvisel so suicidálnym plánom. S ohľadom na to, že bola požitá väčšia dávka liekov ako tá, ktorá bola nariadená lekárom, sa javí, že mohla mať iný zámer ako ten, že chcela mať pokojnejší spánok,“ dodala Kolíková. V tejto súvislosti zriadila komisiu na preskúmanie postupov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Podľa informácií ministerky bola Monike Jankovskej poskytovaná dávka liekov v týždňových intervaloch. „Neplatí pravidlo, že by sa poskytovali lieky na dennej báze a boli požité pred príslušníkom zboru,“ spresnila s tým, že sa rozhodla prehodnotiť štandardy podávania liekov väzobne stíhaným a väzneným osobám.

Jankovská mala priznať svoje kontakty s podnikateľom Marianom Kočnerom

Monika Jankovská je vo väzbe od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica 22. januára 2021 nevyhovel jej žiadosti o prepustenie z väzby.

Obvinená koncom novembra 2020 dva dni vypovedala pred vyšetrovateľom NAKA v Nitre. Podľa medializovaných informácií mala priznať svoje kontakty s podnikateľom Marianom Kočnerom či zásahy do rozhodovania súdov.

Príslušníci NAKA zadržali 11. marca minulého roka 13 sudcov v rámci akcie Búrka. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike Jankovskej po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

(tasr)


Ďalšie články