Alkohol a mimomanželské vzťahy dostanú zelenú. V emirátoch uvoľňujú islamské právo

United Arab Emirates Dubai Marina Beach Svein Tunli/flickr.com

Spojené arabské emiráty (SAE) sa rozhodli ísť cestou reforiem tamojšieho islamského práva týkajúceho sa osobného života. Nové zmeny sa však dotknú aj turistov.

Ako píše portál Guardian, v SAE bol zrušený zákaz pitia alkoholu, resp. došlo k jeho dekriminalizácii. Aj keď bol alkohol prítomný v obchodoch či reštauráciách, na zakúpenie bolo treba licenciu – ktorú moslimovia nemohli získať, islam totiž zakazuje pitie alkoholu.

Podobne boli uvoľnené aj pravidlá pre páry, ktoré chcú spolu žiť, ale nie sú zosobášené. Naopak, kriminalizované boli vraždy zo cti. Zvýšia sa taktiež tresty pre mužov, ktorých odsúdia za obťažovanie žien.

Zlepší sa život aj pre cudzincov v krajine, ktorým bude umožnené využívať zákony z ich domovskej krajiny v rámci rozvodov či dedenia. Nebudú už tak musieť využívať regulácie založené na islamskom práve, ako to bolo doteraz.

Pragmatizmus voči cudzincom?

Krajina sa tak chce vyhnúť prípadom, ktoré by značne ničili jej reputáciu v zahraničí. Ako taký incident môžeme uviesť prípad, keď bola v Dubaji uväznená nórska žena po tom, ako nahlásila svoje znásilnenie. Odsúdená bola za mimomanželský sex a pitie alkoholu.

Podobné prípady sú vcelku závažné pre SAE, keďže môžu ovplyvniť turistickú atraktívnosť štátu. Pre krajinu, ktorá sa v zahraničí propaguje ako výborná dovolenková destinácia či moderné centrum pre obchod, nie sú podobné incidenty žiadané. Aj keď v SAE nie vždy vymáhali svoje vlastné zákony do bodky, kontroverziám sa nedarilo vyhnúť.

Podľa štátnej informačnej agentúry sa nové reformy snažia „skonsolidovať princípy tolerancie Spojených arabských emirátov“. Krajina sa totiž pripravuje, že bude hostiť budúcoročnú Svetovú výstavu a očakáva približne 25 miliónov návštevníkov.


Ďalšie články