Pellegrini považuje pád vlády za najkrajší vianočný darček. Podľa Fica je Matovič psychiatrický pacient zrelý na liečbu

Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduard Hegera Na snímke elektronická tabuľa s výsledkom hlasovania o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Národná rada vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Prinášame reakcie politikov.

Líder strany SaS, ktorá podala návrh na vyslovenie nedôvery vláde, zhodnotil na Facebooku koniec vlády stručným: „Konečne“. Po páde vlády sú podľa neho aktuálne na stole tri scenáre. Prvým je ľubovoľná dohoda v parlamente postavená na rekonštrukcii vlády, druhým je vláda odborníkov, ktorú stanoví prezidentka, a tretím sú predčasné voľby.

Vie si predstaviť, že umožnia vznik novej vlády. Do vládneho kabinetu však podľa Sulíka SaS vstúpiť nechce. Hlavné slovo podľa neho bude mať teraz prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má plnú podporu SaS. „Ona sa ukázala ako stabilný prvok na politickej scéne, keď sa nielen vláda, ale aj parlament zmietal v chaose. Očakávame to od pani prezidentky a dúfame, že vstúpi do tohto diania,“ poznamenal.

„Novú 76“ v parlamente SaS nebude hľadať. „Vieme si za určitých podmienok predstaviť, že umožníme vznik novej vlády, že na vyslovenie dôvery dáme hlasy, ale naďalej platí, že sme konštruktívnou opozíciou. V tomto sme konzistentní,“ povedal predseda SaS.

Predčasné voľby by podľa Sulíka predstavovali návrat Roberta Fica (Smer-SD). V parlamente je momentálne návrh na zmenu ústavy, ktorým by si poslanci mohli skrátiť volebné obdobie. SaS k nemu podala pozmeňujúci návrh. Ak by prešiel, Sulík deklaroval, že za návrh bude SaS hlasovať.

Fico: Matovič je psychiatrický pacient, patrí do liečebne

Strana Smer-SD víta vyslovenie nedôvery vláde. Podľa predsedu strany Roberta Fica nie je iné riešenie, ako ísť do rýchlych predčasných parlamentných volieb. „Pokiaľ budú dohodnuté veci okolo predčasných volieb, ideálny termín je máj, začiatok júna, tak sme pripravení hovoriť aj o potrebných úpravách v návrhu štátneho rozpočtu,“ skonštatoval Fico.

Ako zdôraznil, po páde vlády musí prísť k schváleniu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Ako rezervu označil januárové referendum. „Vítame toto rozhodnutie, lebo to bola mimoriadne zlá vláda, ktorá ohrozovala budúcnosť Slovenskej republiky, rozvrátila verejné financie, sociálny štát, právny štát,“ povedal Fico.

Fakt, že Igor Matovič (OĽaNO) vytrhol z rúk vedúcemu Kancelárie prezidenta Metodovi Špačekovi svoju demisiu, podľa Fica ilustruje, že „je to psychiatrický pacient, blázon, ktorý patrí do liečebne, a nie do slovenskej politiky“.

Pellegrini: Je to najkrajší darček k Vianociam

Nezaradení poslanci z Hlasu-SD sa nebudú podieľať na žiadnej novej „sedemdesiatšestke“, teda novej koalícii, ktorá by mohla vzniknúť z aktuálnych parlamentných poslancov. Trvajú na predčasných voľbách a deklarujú podporu zmene Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie parlamentu.

Po schválení zmeny ústavy si vie šéf Hlasu predstaviť podporu štátnemu rozpočtu, ak by sa prijali pozmeňujúce návrhy jeho poslancov. „Odmietam slová Richarda Sulíka (SaS), že by teraz mala vzniknúť nejaká nová vláda, ktorá by sa mohla uchádzať o dôveru. Úplne som bol prekvapený z jeho slov, že ako opozičná strana je schopný poskytnúť hlasy na vyslovenie dôvery akejsi vláde, ktorá by tu mohla byť poskladaná bez toho, aby boli predčasné voľby,“ povedal líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. Za jediné riešenie považuje poctivé demokratické voľby. Predstavitelia doterajšej vládnej koalície by si mali podľa neho uvedomiť, že im to nevyšlo a dohodnúť sa na predčasných voľbách. Pellegrini preferuje ich termín do začiatku leta 2023.

Samotný proces pádu vlády podľa slov Pellegriniho svedčí o tom, ako táto vláda fungovala. „Vláda a jej predstavitelia nevedia ani elegantne padnúť,“ podotkol. Dodal, že aj prehrať treba vedieť dôstojne. Označil za prezieravé a správne, že sa Hlas-SD pripojil k návrhu SaS na vyslovenie nedôvery vláde. „Len keď sme dostali na palubu SaS, mali sme akú takú šancu, že všetkých ich 20 poslancov za pád vlády zahlasuje,“ dodal. Mrzí ho, že im Smer-SD tento krok vyčítal a poukázal na ich radosť z finálneho výsledku hlasovania. Pád vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) označil za najkrajší darček slovenským ľuďom pod vianočný stromček.

„Zlá a neschopná vláda padla. Je to najkrajší darček slovenským ľuďom pod vianočný stromček,“ uviedol na sociálnej sieti Pellegrini.

Taraba: Hegerova vláda padla iba vďaka nám

Pád vlády nemusí znamenať predčasné voľby. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Život-Národná strana a nezaradený poslanec Tomáš Taraba na sociálnej sieti.

„Dnes sme prišli s návrhom na predčasné voľby a dvoma hlasmi tento návrh neprešiel. Ak by bol prešiel, mali by sme istotu, že Slovensko ide do predčasných volieb, “ skonštatoval. Hegerova vláda podľa neho padla iba vďaka hlasom troch poslancov pôsobiacich v strane Život-NS. „Rozhodli sme sa tak, ako sme tvrdili, že keď nevyrokujeme predčasné voľby, tak hlasujeme za pád vlády,“ dodal.

Heger: Hlasovanie ukázalo, že nevisíme na hlasoch extrémistov

Hlasovanie o nedôvere vláde jasne ukázalo, že nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov, hoci sa to mnohí snažili tvrdiť mesiace. V reakcii na vyslovenie nedôvery to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO).
„Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády,“ povedal Heger na tlačovej konferencii.

Premiér ubezpečil občanov, že do poslednej minúty mandátu bude vláda pomáhať ľuďom a sprevádzať ich náročnou energetickou krízou. Otázku o prípadnom hľadaní novej koalície 76 poslancov či predčasných voľbách treba podľa premiéra smerovať na šéfa SaS Richarda Sulíka. Dodal, že od začiatku hovoril, že v parlamente nevidí novú „sedemdesiatšestku“. Strany Smer-SD a Hlas-SD budú podľa neho tlačiť na čo najskoršie predčasné voľby, pretože sa chcú vrátiť k moci a umlčať spravodlivosť. „Tento tlak očakávame,“ povedal.

„Vláda sa nerozpadla, vláda bola odvolaná v parlamente,“ povedal premiér s tým, že urobili všetko pre to, aby k tomu nedošlo. Zopakoval, že rokovali s SaS a ráno dali podľa neho aj férovú ponuku tejto strane. „Ak by ju využili, tak by to mysleli so Slovenskom vážne. Myslím si, že z nášho konania je jasne vidieť, že sme šli do úplných dôsledkov,“ dodal.

Kollár rozhodne preferuje predčasné voľby

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) cítil silný pocit hanby, že vláda podľa neho nevie ani dôstojne padnúť. „Schôdza je zatiaľ prerušená do piatka 16. decembra do 9:00. Zajtra (v piatok) zvolám poslanecké grémium a následne budem informovať o záveroch rokovania s prezidentkou,“ povedal Kollár. Predseda parlamentu zároveň dodal, že na nikoho nebude nadávať, každý poslanec sa podľa neho rozhodol tak, ako to cíti. „Všetky moje kroky teraz povedú k tomu, aby sme čo najviac ochránili slovenských občanov. Padla vláda, nemusí prejsť rozpočet a nemusia byť garantované ceny elektriny a plynu,“ skonštatoval.

Kollár ďalej uviedol, že hlasovať o ústavnom zákone, ktorý by umožnil predčasné voľby, budú pravdepodobne na budúci týždeň. „Tento zákon je veľmi dôležitý a pevne verím, že ho prijme drvivá väčšina poslancov. Rozhodne budem preferovať predčasné voľby,“ vyhlásil.

Šéf parlamentu ďalej dodal, že predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík ho požiadal o zvolanie poslaneckého grémia. „Vyzeralo to tak, že SaS podrží vládu, preto minister financií Igor Matovič (OĽaNO) išiel podať demisiu do Prezidentského paláca,“ tvrdí Kollár.

(est, tasr)


Ďalšie články