Sputnik V sa osvedčil. Poslancovi OĽaNO je ľúto, že spochybňoval ruských vedcov

Andrej Stančík. Foto: reprofoto/Facebook Andrej Stančík. Foto: reprofoto/Facebook

Podľa najnovších zistení má ruská očkovacia látka Sputnik V podobnú účinnosť ako vakcína od firiem Pfizer či Moderna. Viaceré slovenské osobnosti sa k tejto skutočnosti vyjadrili na sociálnych sieťach a ďalšiu zbraň v boji s pandémiou vítajú.

Podľa najnovších zistení zverejnených v prestížnom akademickom časopise Lancet má ruská očkovacia látka Sputnik V približne 91-percentnú účinnosť. Je to podstatne viac, ako predpokladali kritici. Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Andrej Stančík vydal na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlňuje za podceňovanie tejto očkovacej látky v minulosti.

„Priznám sa, že v otázke ruskej vakcíny Sputnik som bol skeptikom a podceňoval som ju, mysliac si, že to bol len akýsi výstrel do tmy. Nahrávali tomu aj možno predčasné vyhlásenia o jej účinnosti,“ píše poslanec Národnej rady SR.

Stančík následne cituje zistenia z Lancetu, podľa ktorých má Sputnik V podobnú účinnosť ako očkovacie látky Pfizer a Moderna. Všetky majú účinnosť nad 90 percent. Myslí si, že súčasťou politickej kultúry by malo byť aj priznanie si chyby pod váhou vedeckých faktov.

Možno sa dajú zaočkovať skeptici

„V tomto prípade som sa mýlil, môj ironický prístup k ruskej vakcíne nebol na mieste a je mi ľúto, že som spochybňoval prácu ruských vedcov. Zároveň som rád, že pribudla ďalšia účinná vakcína v boji proti pandémii,“ konštatuje poslanec OĽaNO. Zároveň si myslí, že účinná ruská vakcína môže presvedčiť niektorých odporcov očkovania, aby sa dali zaočkovať.

Nové zistenia o ruskej vakcíne privítal aj populárny biochemik a zakladateľ spoločnosti MultiplexDX Pavol Čekan. Ten podotýka, že Sputnik V je dokonca lepší ako vakcína od britskej spoločnosti AstraZeneca.

„Je tu vakcína SPUTNIK a funguje s efektivitou 91.6 %. Je to takmer taká dobrá vakcína ako tie od Moderny a Pfizer a o dosť lepšia ako vakcína od AstryZenecy. Je super, že čoskoro budeme mať ďalšiu dobrú vakcínu na trhu,“ konštatoval Čekan.

Voľba číslo jeden?

O klinických testoch, ktoré potvrdili účinnosť Sputniku, píše aj ekonomický analytik a zástupca šéfredaktora Trendu Ronald Ižip. „Parametre ruskej vakcíny majú potenciál z nej spraviť voľbu číslo jeden v boji s covidom,“ hovorí Ižip vo svojom texte.

Vakcína Sputnik V bola sprvu kritizovaná a jej výroba bola označovaná za urýchlenú a netransparentnú. Hovorilo sa aj o možných zdravotných rizikách a nedodržiavaniu všetkých bezpečnostných postupov. Prvotné tvrdenia ruského prezidenta Vladimira Putina o účinnej vakcíne boli preto považované skôr za nástroj propagandy.

Testovanie ruskej očkovacej látky v tretej klinickej fáze na vzorke desiatok tisícov ľudí však ukázalo, že Sputnik V dosahuje veľmi podobnú účinnosť a aj bezpečnosť, ako ostatné doteraz schválené vakcíny.


Ďalšie články