Ďalšie Vianoce bez filmu Perinbaba a dva svety

Z filmu Perinbaba 2. Zdroj: Reprofoto Youtube Z filmu Perinbaba 2. Zdroj: Reprofoto Youtube

Film Perinbaba bol nakrútený v roku 1985 a stal sa najväčšou slovenskou rozprávkovou klasikou. Pokračovanie, ktoré sa po rokoch Juraj Jakubisko rozhodol nakrútiť, bolo a je spojené s veľkým očakávaním.

Film Perinbaba a dva svety, ktorý produkuje jeho manželka Deana Horváthová-Jakubisková, mal prísť do kín v roku 2019 v predvianočnom čase. Nestalo sa. Potom nastalo obdobie, na ktoré tvorcovia, distribútori a majitelia kín spomínajú ako na nočnú moru. Covidová pandémia zamiešala karty všetkým rozpracovaným i dokončovaným filmom.

V roku 2021 producentka vyčíslila straty spojené s odloženou premiérou na viac ako milión eur iba na Slovensku. Časy obmedzenia premietania v kinách sú, našťastie, preč. Filmy, ktoré sú hotové a pre pandémiu ich diváci nemohli vidieť, sa v rýchlom slede dostávajú do distribúcie.

Zdalo sa, že sa diváci dočkajú aj pokračovania Perinbaby. Tá sa však v odkladaní premiéry stala slovenským rekordmanom. Naposledy ohlásené slávnostné uvedenie malo byť v januári roku 2023. Distribútor, spoločnosť Bontonfilm, dostal list, v ktorom sa uvádza, že pre „osobné a technické dôvody sa premiéra odkladá“.

Vianočný a zimný čas je pre distribúciu rozprávok ideálny – odloženie by mohlo návštevnosť skôr znížiť.  Otázne je, v akom stave film vlastne je. Bol podporený z verejných zdrojov, a preto sú otázky namieste. Mail o objasnení dôvodov odkladu premiéry sme poslali spoločnosti Jakubisko Film. Tá ani po týždni a telefonických urgenciách nereagovala.

Prehľad avizovaných premiér:

  • december 2019 – odložená
  • marec 2020 – odložená pre pandémiu
  • 3. december 2020 – odložená pre pandémiu
  • 16. december 2021 – odložená pre pandémiu
  • január 2023 – odložená

Ďalšie články