Juhokórejská družica Danuri začína proces vstupu na obežnú dráhu Mesiaca

Na snímke bezposádková vesmírna loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorá sa priblížila k Mesiacu na vzdialenosť približne 130 kilometrov v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke bezposádková vesmírna loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorá sa priblížila k Mesiacu na vzdialenosť približne 130 kilometrov v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Danuri, prvá juhokórejská družica Mesiaca začala spomaľovať svoju rýchlosť, aby postupne vstúpila na jeho obežnú dráhu. TASR informuje podľa juhokórejskej agentúry Yonhap a Kórejského leteckého výskumného inštitútu (KARI).

Družica Danuri začala svoj prvý manéver prechodu na obežnú dráhu Mesiaca v sobotu o 2.45 h. Postupne uskutoční päť takýchto manévrov, aby sa od 29. decembra pohybovala po obežnej dráhe Mesiaca, uvádza KARI.

Navigačný tím asi na 13 minút spustil motory Danuri, aby spomalili rýchlosť družice približne z 8 000 km/h na 7 500 km/h. Výsledok bude známy v pondelok. Druhý brzdný manéver je naplánovaný na stredu.

Séria manévrov pomocou zapínania pomocných motorov ju má do 31. decembra postupne dostať na kruhovú obežnú dráhu vo výške asi 100 kilometrov nad povrchom Mesiaca. Oficiálna misia Danuri sa po krátkom testovacom období začne v januári, pričom životnosť jej zariadení je približne jeden rok. Družicu Danuri vyniesla do vesmíru 4. augusta raketa SpaceX Falcon 9 z Mysu Canaveral v USA a odvtedy preletela 5,94 milióna km rýchlosťou 0,54 km/s.

Hlavnými cieľmi tejto lunárnej misie je posilniť juhokórejské technologické možnosti, vytvoriť topografickú mapu Mesiaca pre výber budúcich miest pristátia a prieskum jeho vodného cyklu a zdrojov uránu, hélia, kremíka a hliníka.

(tasr, min)


Ďalšie články