Budaj povzbudzuje vzburu Hegera proti Matovičovi. V klube OĽaNO prebieha viacero sporov súčasne

Igor Matovič a Ján Budaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR Igor Matovič a Ján Budaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Liberálna Občiansko-demokratická platforma okolo ministra životného prostredia Jána Budaja odmieta predčasné voľby. Budajova skupina sa postupne emancipuje od OĽaNO a jej poslanci nepodporia novelu ústavy ani skrátenie volebného obdobia Národnej rady SR. V klube prebiehajú viaceré konflikty, okrem iného aj o budúcnosť ministra spravodlivosti Karasa.

Na poslanecký klub hnutia pôjdu členovia platformy večer posledný raz, z klubu totiž odchádzajú viacerí poslanci. Budaj a jeho poslanci naďalej podporujú premiéra Eduarda Hegera a program vlády. Chcú nájsť aj cestu na prijatie štátneho rozpočtu pomocou demokratických strán.

Očakáva sa tiež, ako dopadne konflikt, ktorý už niekoľko mesiacov prebieha medzi ministrom obrany Jaroslavom Naďom, ktorý má blízko k Budajovi, a poslancom Gyimesim, ktorý má zase blízko k Igorovi Matovičovi. Naď mu hrozí, že sa vráti do parlamentu a keďže Gyimesi je jeho náhradníkom, prišiel by o svoj poslanecký mandát. Gyimesi sa minulý týždeň najostrejšie postavil práve proti Budajovi a zastal sa Matoviča. Po jednom z takých sporov opustil aj zasadnutie klubu.

Budaj nabral najväčšiu odvahu až po hlasovaní o vyslovení nedôvery. Predtým síce tiež podporoval, aby Hegerova vláda vyšla v ústrety požiadavkám SaS, ale nešiel nadoraz a napokon sa zmieril s postojom, ktorý zvolili Heger s Matovičom po dohode s Borisom Kollárom. Keď však plán s posunutím ústavného zákona Borisa Kollára nevyšiel a vláda padla, Budaj ožil a konflikt vyostril. Nemá čo stratiť, vyplýva to z názorov ľudí z prostredia strany, ktorí si neželajú byť menovaní.

Budaj sa najotvorenejšie postavil proti tomu, čo sa po vyslovení nedôvery považovalo za riešenie celej krízy – proti predčasným voľbám: „Mandát by nemal byť ani predmetom obchodu za rozpočet či iné ústupky,“ uviedol Budaj k skráteniu volebného obdobia parlamentu a dodal, že odmieta snahy opozície o čo najskoršie predčasné voľby. „Predčasné voľby už v minulosti viedli ku katastrofálnym koncom,“ dodal.

Platforma podľa jeho slov naďalej vyzdvihuje víťazstvo Igora Matoviča (OĽaNO) nad lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Dodal, že voliči v roku 2020 dali hnutiu OĽaNO silný mandát. Dnes však Budaj viac ako na Matoviča hrá na Dzurindu.

Budaj oznámil, že diskutuje aj s Miroslavom Kollárom a apeloval na spájanie sa demokratických síl pred nasledujúcimi voľbami. Práve toto má byť program platformy na najbližšie týždne. Minister hovorí, že len spojenectvo demokratov bráni návratu „totalitárom“ a apeluje na odloženie sporov. Vie si predstaviť aj prípadnú rekonštrukciu vlády, a to aj so SaS. „Je to demokratická strana,“ uviedol s poznámkou, že s ňou treba rátať aj do budúcna.

K Budajovej platforme sa už pripojil ďalší poslanec, ktorý si neželá predčasné voľby, pretože by znamenali jeho koniec v politike – nezaradený poslanec Ján Mičovský.

Budaj svojim bývalým najbližším kolegom odkazuje, že čaká na snem OĽaNO a je pripravený na rozhovory s Matovičom a Hegerom. V svojom vystúpení otvorene tlačí Hegera do konfliktu s Matovičom, ku ktorému doteraz ešte stále nedošlo. Heger už podľa Budaja pochopil, nad akou priepasťou stojí politika OĽaNO a že môže byť záchrancom.

O tom, aký neporiadok vládne v poslaneckom klube, svedčí aj to, že poslanci majú riešiť postavenie ministra spravodlivosti Karasa, ktorý prekáža bývalej ministerke Kolíkovej.

K stavu, do ktorého sa dostal poslanecký klub OĽaNO, patrí aj to, že značná časť poslancov vyčkáva na to, čo povie Igor Matovič.

(S použitím tasr.)


Ďalšie články