Slovensko sa snaží zaobstarať ruskú vakcínu

Oèkovacia kampaò v Alžírsku Zdravotná sestra drží ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 v hlavnom meste Alžírska Alžír. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca by sa mohla očkovať kritická infraštruktúra či chronicky chorí ľudia pod 55 rokov. Vakcína by mohla na Slovensko prísť podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího 9. februára. Malo by ísť o 150.000 dávok. Slovensko sa snaží zaobstarať aj ruskú vakcínu Sputnik V.

Vakcínou od AstraZeneca by sa mohli preočkovať aj učitelia podľa preddefinovanej stratégie, skonštatoval Krajčí (OĽaNO).  

Minister potvrdil, že Ministerstvo zdravotníctva SR môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA), akou je vakcína Sputnik. Označil to však za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) sa zároveň podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov, uviedol Krajčí. Na Slovensku by tak mal byť dostatočný počet testov. Štát plánuje nakúpiť do dvoch miliónov kusov menších, „dvojcentimetrových“ antigénových testov. Mali by sa prednostne používať v školách, na trhu však ešte nie sú v dostatočnom počte, poznamenal.

(tasr)


Ďalšie články