Matovič Macronovi: Vďaka videu spred vily Počiatka budujeme druhú republiku

Emmanuel Macron slovenský premiér Igor Matoviè Igor Matovič a Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Slovenský premiér Igor Matovič sa dnes stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V Paríži mu okrem iného povedal, že aj vďaka predvolebnému videu OĽaNO z Cannes spred vily exministra Jána Počiatka dnes na Slovensku buduje symbolickú druhú republiku.

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič dnes odcestoval na ďalšiu zahraničnú cestu. Svoj pobyt v krajine galského kohúta odštartoval v meste Meudon, kde položil kyticu k soche Milana Rastislava Štefánika. Ten pôsobil v miestnom observatóriu. Matovič napísal, že si týmto spôsobom uctil muža, ktorý slúžil Francúzsku aj Československu.

Neskôr sa presunul za šéfom Elyzejského paláca, v spoločnosti ktorého mal krátky, zhruba štvorminútový príhovor. V ňom pred množstvom novinárov poďakoval Francúzsku za to, že Slovensku v minulosti pomohlo získať samostatný štát a dnes tiež vníma Francúzsko ako „maják bratstva, rovnosti a slobody“.

Maják odvahy a spoľahlivosti

„My ako menší európsky brat by sme chceli byť majákom odvahy, majákom spoľahlivosti – čo sa patrí v takomto spoločenstve ako sme v EÚ – a aby sme boli zároveň majákom aj nezabúdania na našu históriu a na našu tradíciu,“ pokračoval šéf OĽaNO v metropole Paríž.

Matovič vo svojej reči spomenul aj juh Francúzska, kde bol v predvolebnom období v meste Cannes nakrútiť notoricky známe video spred vily exministra financií Jána Počiatka, ktorú si vraj nemohol kúpiť legálne. „Vraj to video z vily rozhodlo voľby na Slovensku a pomohlo nám vytvoriť symbolickú druhú republiku,“ povedal Matovič s tým, že proces je stále na začiatku.

Čas na osobné príhody

V závere tiež francúzskemu lídrovi spomenul, ako ho jeho 11-ročná dcéra Klára v predvečer návštevy sama ostrihala nožnicami na papier, nakoľko holičstvá sú pre lockdown zatvorené a na služobnú cestu ho nechcela pustiť vlasatého. „Bolo to prvýkrát, kedy strihala niečo iné ako bábiku,“ pochválil sa.

Príspevok o tejto udalosti zverejnil na sociálnej sieti už predtým. „Viem, že je to bláznivé a kopa múdrosráčkov bude mať zase dôvod ma hejtovať, ale radosť dievčaťa, ktorá predtým strihala nanajvýš bábiku, stála za to. A Emmanuel to dnes tiež určite pochopí, lebo je normálny. A inak, všetci v lietadle hovoria, že ako zo salóna,“ písal premiér z vládneho špeciálu.

Na rokovaní, ktoré v čase písania článku prebieha, by mali lídri hovoriť o aktuálnom vývoji pandemickej situácie, ale aj o Fonde obnovy, ktorý má napomôcť prekonať ekonomické dôsledky koronakrízy. Okrem toho sa budú venovať aj témam ako Európska zelená dohoda, úloha jadrovej energetiky v EÚ či európska obrana.


Ďalšie články