Vagovič končí s reláciou v RTVS. Vedenie sa vraj bojí Rady, odštartoval to rozhovor s Imreczem

Úèastníci konferencie Korupcia v eurofondoch Marek Vagovič. FOTO TASR – Dano Veselský

Investigatívny novinár Marek Vagovič končí iba po mesiaci a pol ako moderátor relácie Pod povrchom vo verejnoprávnej televízii. Moderátor hovorí, že vedenie televízie sa bojí mocenských pák Rady RTVS. Tej sa nepáčilo, že si do relácie pozval bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho, vystupujúceho vo viacerých trestných kauzách. RTVS následne Vagovičovi odložila dohodnutý rozhovor so šéfkou vyšetrovacieho tímu Gorila, o ktorý sa podľa vlastných slov usiloval tri roky.

Vagovičova relácia Pod povrchom mala premiéru na RTVS 17. novembra, hosťom bol Fedor Gál.

Moderátor vo svojom príspevku na Facebooku zverejnenom v piatok večer uvádza, že v ideovom zámere projektu oboznámil RTVS, že relácia bude klásť dôraz na boj proti korupcii a organizovanému zločinu. Volať si chcel prokurátorov, vyšetrovateľov či sudcov, ale aj ľudí z druhej strany barikády vrátane takzvaných kajúcnikov. To potvrdzuje aj článok, ktorým RTVS reláciu v novembri avizovala. Moderátor však podľa vlastných slov začal pocitovať zo strany RTVS prekážky po tom, čo si do druhej epizódy relácie pozval Imreczeho.

„Časť vedenia RTVS sa totiž obávala, že bude hovoriť o živých veciach v kauzách, kde je kľúčovým svedkom (spolupracujúcim obvineným). Dokonca padla aj veta: Čo keď tam povie niečo o Pellegrinim?,“ uvádza Vagovič. Po konzultácii s právnym oddelením však RTVS rozhovor napokon odvysielala a relevantní ľudia z vedenia televízie boli vraj spokojní.

Situácia sa zmenila po intervencii zo strany Rady RTVS, v ktorej Vagovič vidí záujmy politických strán a oligarchov. Členovia rady napríklad namietali, že priestor vo verejnoprávnej televízii dostala trestne stíhaná osoba. Vagovič tento argument odmietol s tým, že stíhaní politici v televízii vystupujú bežne.

Námietky rady však údajne vystrašili vedenie verejnoprávnej televízie a to mu odložilo plánovaný rozhovor so šéfkou vyšetrovacieho tímu Gorila Martinou Babacsovou s vysvetlením, že po kauze Imrecze nechce dráždiť Radu RTVS – lebo by televízii nemusela schváliť rozpočet.

S presunutím relácie z decembra o mesiac neskôr však nesúhlasila sama vyšetrovateľka. „Každý novinár, ktorý komunikuje s ľuďmi ako šéfka vyšetrovacieho tímu Gorila, veľmi dobre vie, čomu čelia a pod akým tlakom pracujú. A že ak súhlasia s exkluzívnym rozhovorom, treba ho nahrať a odvysielať hneď,“ objasňuje Vagovič, ktorý rozhovor  – s vedomím RTVS  – napokon urobil pre POSTOJ TV.

Po tomto dal Vagovič verejnoprávnej televízii ultimátum: s reláciou bude pokračovať len vtedy, ak mu RTVS zaručí úplnú autorskú slobodu vrátane výberu tém a hostí. To televízia vraj odmietla: „Kajúcnikov už nie“. A oznámila, že reláciu presunie z Jednotky na menej sledovaný spravodajský kanál 24. Následne sa Vagovič rozhodol z relácie odísť, nebude vraj „ustupovať záujmom oligarchov a ich politickým nominantov“.

RTVS zatiaľ na Vagovičov krok nereagovala.

V novembri odstúpilo vedenie spravodajstva RTVS po tom, čo spravodajský okruh 24 odvysielal na výročie Nežnej revolúcie 17. novembra priamy prenos zo snemu strany Smer-SD. Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj na druhý deň vyhlásil, že „v takýto sviatok nemá mať vo vysielaní RTVS priestor žiadna politická strana, a vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie“.

https://standard.sk/279479/otrasy-v-rtvs-pre-vysielanie-ficovho-prejavu-pocas-17-novembra-konci-sefka-spravodajstva-i-dalsi-veduci/

Ďalšie články