Matovič obhajuje zmysel celoplošného testovania

Hodnotenie druhého kola celoplošného testovania Igor Matovicč. Foto: Pavol Zachar/TASR

Výsledky druhého kola testovania, pri ktorom odhalili oproti prvému iba polovicu prípadov, podľa premiéra potvrdzujú správnosť celoplošných zisťovaní. O ďalších opatreniach sa bude rokovať.

Počet pozitívne testovaných klesol medzi prvým a druhým kolom testovania o viac ako polovicu. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády Igor Matovič. Podľa neho je to dôkaz, že celoplošné testovanie malo zmysel.

Počas druhého kola plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku celkovo otestovali 2 044 855 ľudí, odhalili 13 509 pozitívnych. To je 0,66 percenta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď. Druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa počas uplynulého víkendu (7. – 8. 11.) konalo v 45 okresoch.

Matovič povedal, že po víkende ostalo 15 okresov, v ktorých malo pozitívny výsledok testu viac ako 0,7 percenta zo všetkých otestovaných. Údaj 0,7 percenta bol faktorom na rozhodnutie o druhom kole celoplošného testovania. To sa počas víkendu konalo v 45 okresoch, v ktorých prvé kolo odhalilo vyše 0,7 percenta pozitívnych.

Do druhého kola testovania bolo podľa Naďa nasadených takmer 21-tisíc vojakov, policajtov, hasičov, záchranárov, zdravotníkov, administrátorov či dobrovoľníkov. Zdravotníkov bolo vyše 8 800. V sobotu otvorili 2 756 odberných miest a v nedeľu 2 671. Do celkového počtu otestovaných patria okrem odberných miest aj otestovaní v rámci ministerstva spravodlivosti či v domovoch sociálnych služieb.

Naď ďalej informoval, že v 45 okresoch len na odberných miestach otestovali počas prvého kola plošného testovania 1 750 179 ľudí, z nich bolo pozitívnych 25 811, čo predstavuje 1,47 percenta. Počas druhého kola uplynulý víkend v týchto okresoch otestovali 1 837 464 ľudí, z nich test ukázal pozitívny výsledok 11 477 ľuďom, čo znamená 0,62 percenta. Poukázal na nárast záujmu o odberové miesta.

Premiér upriamil pozornosť na veľký pokles počtu pozitívnych výsledkov v štyroch pôvodne najzasiahnutejších okresoch. Prvé pilotné testovanie ukázalo v okrese Námestovo 4,77 percenta pozitívnych, prvé kolo plošného testovania ukázalo 1,8 percenta a druhé kolo 0,55 percenta, to je podľa Matoviča pokles o 88 percent. Dodal, že v Bardejove klesol za tri víkendy počet pozitívne testovaných o 74 percent.

Premiér dodal, že pokles zaznamenali aj najzasiahnutejšie okresy po prvom kole testovania, ktorými boli Čadca, Stará Ľubovňa a Púchov. Po druhom kole testovania podľa Matoviča najlepšie skončili Zvolen a Medzilaborce.

Matovič avizoval, že sa stretne so zástupcami podnikateľov v gastronómii, prevádzkovateľov kín či divadiel, so zástupcami škôl, posilňovní, športových klubov aj cirkví na Slovensku. Hovoriť majú o opatreniach počas nadchádzajúcej zimy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

(joh, tasr)


Ďalšie články