Ukrajinský parlament oslávil Banderu. Podľa poľského premiéra je to neospravedlniteľné

Celebration of the 114th anniversary of the birth of Stepan Band in Lviv Ľudia sa zúčastňujú na spomienke na výročie narodenia Stepana Banderu v Ľvove na Ukrajine 1. januára 2023. Foto: Profimedia.sk

Po pár týždňoch je to tu opäť. Poľské vedenie sa hnevá na Ukrajinu za glorifikáciu kontroverzného ultranacionalistu Stepana Banderu. Predseda vlády Mateusz Morawiecki tvrdí, že pre tento typ konania neexistuje žiadne ospravedlnenie.

Poľského premiéra Mateusza Morawieckého nahneval twitterový príspevok ukrajinského parlamentu, ktorý chválil ukrajinského ultranacionalistického vodcu Stepana Banderu. Upozornil na to poľský spravodajský portál Wiadomosci.

„Sme extrémne kritickí, veľmi, veľmi negatívni voči akejkoľvek glorifikácii alebo dokonca pripomenutiu Banderu,“ zdôraznil v pondelok poľský predseda vlády s tým, že pre tento typ konania neexistuje „žiadne ospravedlnenie“.

„Ak si Najvyššia rada pripomína túto postavu […], tu nemožno súhlasiť so žiadnou zhovievavosťou pre tých, ktorí nechcú priznať, že tá hrozná genocída bola niečo nepredstaviteľné […],“ citujú Wiadomosci konzervatívneho politika. Morawiecki zároveň avizoval, že o téme bude hovoriť so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom.

Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Čo príspevok obsahoval?  

Spomínaný príspevok k 114. výročiu Banderovho narodenia mali neskôr odstrániť, na sociálnej sieti je však stále možné dohľadať snímky obrazovky, na ktorých používatelia príspevok Najvyššej rady Ukrajiny zvečnili.

Zákonodarný zbor v Kyjeve Banderu oslávil príspevkom, na ktorom sa nachádzala fotografia vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného stojaceho práve pod portrétom kontroverznej postavy z obdobia druhej svetovej vojny.

V zmazanom tweete sa nachádzajú aj citácie. Bandera napríklad tvrdil, že úplné a konečné víťazstvo ukrajinského nacionalizmu príde, až prestane existovať ruské impérium. Ako zdôraznila Najvyššia rada Ukrajiny, „tieto myšlienky Stepana Banderu sú vrchnému veliteľovi ozbrojených síl dobre známe“.

Banderu si na Nový rok pripomenul nielen ukrajinský parlament, ale aj verejnosť v uliciach miest alebo pred jedným z kostolov. Podľa pozorovateľov ale oslavy neboli také mohutné ako v minulých rokoch.

Nič nové pod slnkom

Spory medzi Poľskom a Ukrajinou ohľadne Banderu nie sú výnimočné a objavujú sa pravidelne každých pár mesiacov. Iba v novembri Kyjev podráždil Varšavu vymenovaním obhajcu Banderu Andrija Meľnyka, exveľvyslanca Ukrajiny v Nemecku, za štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí.

K personálnej obmene sa vtedy negatívne vymedzili poľský tajomník úradu prezidenta Andrzej Dera, minister obrany Mariusz Błaszczak či podpredseda tamojšieho parlamentu Piotr Zgorzelski. Viac v samostatnom texte Štandardu.

https://standard.sk/282779/ukrajinci-vymenovali-obhajcu-banderu-za-statneho-tajomnika-je-to-neprijatelne-znie-z-polska/

Kto bol Stepan Bandera?

Stepan Bandera, ktorý sa narodil v roku 1909, sa už za mlada angažoval v Organizácii ukrajinských nacionalistov OUN, ktorej cieľom bolo dosiahnuť ukrajinskú štátnosť. Počas druhej svetovej vojny OUN spolupracovala s hitlerovským Nemeckom a pomáhala Nemcom pri útoku na Sovietsky zväz.

Od začiatku existencie OUN bola neoddeliteľnou súčasťou jej pôsobenia násilnícka, nacistická rétorika a páchanie fyzického, politického násilia na protivníkoch. To isté platí o Stepanovi Banderovi, ktorý v 30. rokoch ako krajský náčelník OUN na poľskom území organizoval teroristické útoky proti poľským úradom, ale i proti Ukrajincom, o ktorých sa OUN domnievala, že s poľskou mocou kolaborujú.

Azda najväčšiu pozornosť v súvislosti s útokmi banderovcov púta takzvaný Volynský masaker. Pri ňom Ukrajinská povstalecká armáda UPA (vojenská ozbrojená odnož OUN) povraždila 50- až 100-tisíc Poliakov, vyvražďovala celé dediny vrátane žien, starcov a detí a dopúšťala sa pri tom beštiálnej krutosti vrátane párania brúch tehotným ženám.

Na súdnom pojednávaní v Ľvove, kde bol Bandera súdený v prípade vraždy poľského ministra vnútra Bronislawa Pierackého v roku 1934, vyslovil tieto slová: „… naša idea je v našom chápaní taká veľkolepá, že keď uvažujeme o jej uskutočnení, tak nielen jednotlivci alebo stovky, ale priam tisíce a milióny obetí má byť obetovaných pre jej uskutočnenie.“


Ďalšie články