Požičané auto aj práca pre mamu. Ako mal Kožuch z akcie Dobytkár skrývať peniaze?

bývalý generálny riadite¾ PPA Juraj K. Bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch. Foto: Ján Krošlák/TASR

Najvyšší súd na neverejnom pojednávaní rozhodol, že bývalý riaditeľ PPA Juraj Kožuch, ktorý je obvinený v kauze Dobytkár, bude stíhaný na slobode. Kožuch tak ide na slobodu po takmer desiatich mesiacoch strávených vo väzbe.

Kožuch mal byť pôvodne väzobne stíhaný do 1. apríla tohto roka. Z väzby sa snažil dostať opakovane. Podal už niekoľko žiadostí, súd vyhovel až tej poslednej. 

Najvyšší súd teraz potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil obmedzeniami.

Kožuchovi príbuzní tento týždeň zložili aj kauciu vo výške 50-tisíc eur.

Obvinený bude musieť nosiť na nohe monitorovací náramok, zdržiavať sa na Slovensku a bude mať zákaz vstupu do budov PPA a ministerstva pôdohospodárstva. 

10,5 milióna eur

NAKA zadržala Kožucha v apríli minulého roka počas akcie Dobytkár. Policajti si po neho prišli priamo do budovy PPA v Bratislave. Práve prebiehalo rokovanie s novou šéfkou agentúry Beatrix Galandovou. Policajti zaklopali na dvere a Kožucha odviedli priamo pred očami zamestnancov.

V tom čase zadržali aj finančníka zo skupiny Slavia Capital Martina Kvietika.

NAKA obvinila celkovo dvadsaťjeden fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Medzi nimi je aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör.

Systém úplatkov

Kožuch sa stal šéfom PPA v roku 2016, keď sa ministerstvo pôdohospodárstva dostalo do správy SNS a ministerkou sa stala Gabriela Matečná.

Podľa svedectva bývalého šéfa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Mareka Kodadu mal Kožuch prijímať úplatky za odobrené projekty žiadateľov o agrodotácie.

Kodada tvrdil, že Kožuch peniaze nepýtal priamo, ale neodmietol ich, hoci vedel o ich pôvode. Úplatky mu mali nosiť aj domov do Rakúska. Časť peňazí sa skryla za auto či fiktívne zamestnávanie jeho matky. 

Podľa Kodadu o tom, ako sa bude deliť provízia z vyplatených dotácií, rozhodoval finančník Martin Kvietik, ktorý je blízky SNS.

Ak sa so žiadateľom o eurofondy dohodli na úplatku 14 percent z celkovej dotácie, osem percent malo ísť oligarchovi Kvietikovi, jedno percento pripadlo Kožuchovi a jedno dostal zrejme prostredník Kodada. Ďalšie percentá si podľa výpovede rozdeľovali vyberači úplatkov na nižšej úrovni kolotoča, ktorých polícia zadržala pri prvej akcii v marci minulého roka. 

Peniaze mali byť podľa Kodadovej výpovede použité pre médiá, pričom nie je zrejmé, či šlo o reklamu v médiách alebo iné náklady.

Peniaze údajne slúžili aj na stranícke výdavky SNS pred poslednými parlamentnými voľbami. Dankovci tieto podozrenia odmietli a tvrdia, že na kampaň použili len vlastné zdroje a príspevky členov, ktoré riadne zadokumentovali. 

Požičané auto a zamestnanie pre mamu

Kodada tiež vypovedal, že niekdajší šéf PPA Kožuch mal od neho požičané auto, „ktoré si mal odpočítať z podielu úplatku“.

Navyše Kodada v rokoch 2018 až 2019 zamestnával Kožuchovu mamu v roľníckom družstve, v ktorom figuroval ako konečný užívateľ výhod.

Mama obvineného Kožucha pritom pracovala vo firme len fiktívne a na družstve nikdy fyzicky nebola, pričom dostávala minimálnu mzdu.

Korupciu odmietajú

Kožuch akékoľvek korupčné konanie odmieta a tvrdí, že on podpisoval pripravené zmluvy len ako štatutár. Poukazuje na to, že schvaľovací proces projektov nemal na starosti on.

„Upriamil pozornosť aj na osobu, ktorá disponovala konkrétnou právomocou v procese rozhodovania o žiadostiach, ktorou bol pán V,“ píše sa v uznesení. Pripomenul tiež, že v PPA už nepracuje. Po vznesení obvinenia sa rozhodol skončiť sám. 

Kvietik sa bráni tým, že jeho obvinenie stojí len na výpovedi Kodadu, ktorý spolupracuje s políciou. Tvrdí, že tak robí len preto, aby si zabezpečil výhody v trestnom konaní. Kodadu v súvislosti s podozrivými agrodotáciami spomínal už v roku 2009 investigatívny novinár Tom Nicholson.

Pofidérna dotácia

Portál Aktuality informoval aj o podozrivých dotáciách pre oravské družstvo LČV Čimhová. V kontrolnej komisii družstva roky pôsobí Macedónčan Seat Aličauši, ktorý mal podľa polície čulé kontakty s Talianom Antoninom Vadalom, medzičasom odsúdeným za pašovanie kokaínu.

V roku 2013 požiadalo družstvo LČV Čimhová o dotácie na takmer 1700 hektárov pôdy. Problém nastal, keď si na časť tejto pôdy vypýtala peniaze aj ďalšia žiadateľka.

PPA však priznala družstvu LČV Čimhová dotácie vo výške 468-tisíc eur, hoci spory pretrvávali. Sekciu priamych platieb PPA v tom čase riadil Kožuch.

Kontrola našla pochybenia

Odbor vnútorného auditu agentúry v správe z apríla 2015 konštatoval, že našli viacero závažných nedostatkov. Jedným z nich bolo, že družstvo žiadalo státisíce eur na plochu, ktorá bola v skutočnosti o pätinu menšia, ako žiadali na papieri. 

Napokon si úrad spätne vypýtal namiesto vyplatených státisícov eur iba časť poskytnutej sumy – zhruba 45-tisíc eur.

Keď si v roku 2018 posvietili na žiadosti družstva kontrolóri ministerstva financií, našli také závažné nedostatky, že sa rovno obrátili na políciu.

Zistili, že už v roku 2012 si družstvo vypýtalo a dostalo peniaze na také bizarné plochy v okolí oravských dedín Brezovica a Hladovka, ktoré zasahovali do cintorína, lyžiarskeho strediska, parkoviska či oddychovej plochy.

PPA napokon financovanie nezmyselných plôch stopla a od družstva si spätne vypýtala vyše tisíc eur. 

O rok nato dostalo družstvo LČV Čimhová od PPA ďalšiu dotáciu prevyšujúcu 460-tisíc eur.

Po trestnom oznámení ministerstva financií z leta 2018 polícia začala trestné stíhanie vo veci, pričom skúmala, či žiadatelia spáchali subvenčný podvod a či Kožuch ako vtedajší riaditeľ sekcie priamych podpôr agentúry i ďalší pracovníci PPA zneužili „právomoci verejného činiteľa“. 

Napokon polícia aj prokuratúra pochybenia nenašli a prípad stopli.


Ďalšie články