Ostravské krematórium pre COVID nestíha, rozširujú chladiarenské kapacity

pacient s ochorením Covid-19 fakultná nemocnica v Motole Zdravotníci prevážajú pacienta s ochorením Covid-19. Foto: TASR/AP

Situácia okolo šírenia ochorenia COVID-19 v susednom Česku sa druhý novembrový víkend začala zlepšovať. Počty infikovaných a hospitalizovaných začali ísť dole, ale najviac postihnuté regióny aj tak volajú o pomoc. Jedným z nich je Ostrava, kde krematórium nestíha pochovávať zosnulých.

Krematórium v Ostrave, baníckej bašte Českej republiky ťažko zasiahnutej koronavírusom, muselo pristúpiť k bezprecedentnému kroku. Vybudovalo externé chladiace priestory, aby malo kam ukladať zosnulých. Informuje o tom český portál Seznam.cz.

Minister vnútra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) už v októbri varoval pred čiernymi scenármi vývoja pandémie v Českej republike. Vyvalila sa na neho za to vlna kritiky. Hamáček totiž tvrdil, že Česku reálne hrozí to, čo sa stalo na jar v Taliansku či v New Yorku, kde sa COVID-19 šíril raketovou rýchlosťou a týždenne zomierali tisícky ľudí.

Teraz sa Hamáčkove slová do istej miery potvrdzujú, aj keď našťastie iba v regionálnom rozmere v ostravskom regióne na severovýchode Českej republiky.

Riaditeľ krematória v Ostrave Ivo Furmančík pre české médiá potvrdil, že musel na zvýšený nárast zosnulých reagovať. Priznal pritom, že kritická situácia, ktorú zažívali uplynulé dni a týždne, sa už trochu stabilizuje, ale stále pribúda úmrtí na COVID-19.

Krematórium nestíha

Krematórium v Ostrave sa musí podľa šéfa inštitúcie vyrovnať priemerne až s 10 percentami všetkých denných úmrtí na koronavírus. Kým ešte na začiatku októbra išlo len o niekoľko prípadov denne, tak v polovici minulého mesiaca to už bolo viac ako desať a prvý novembrový piatok padol rekord, keď zariadenie prijalo za jediný deň až 24 mŕtvych.

Nárast počtu mŕtvych na COVID-19 prinútil riaditeľa ostravského krematória, aby dal vybudovať dodatočné chladiace priestory, do ktorých umiestňujú telá zosnulých. Dodatočné mraziarenské kapacity už odklepla krajská hygiena, ktorá ich označila za profesionálne zariadenie vybudované z chladiarenských panelov a vybavené potrebnou technológiou.

Počet prípadov infikovania za jediný deň bol v Česku v nedeľu najnižší za uplynulé štyri týždne. Infikovaných bolo 3 608 ľudí, takmer o tritisíc menej než o týždeň skôr. Mŕtvych s koronavírusom je v susednom Česku doposiaľ 4 858.


Ďalšie články