Bolsonarovi prívrženci vtrhli do budovy parlamentu

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro Jair Bolsonaro gestikuluje počas oficiálneho začiatku kampane za svoje znovuzvolenie v prezidentských voľbách v októbri tohto roku v Riu de Janeiro v nedeľu 24. júla 2022. Foto: TASR/AP

Priaznivci bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara v nedeľu vtrhli do budovy Národného kongresu v Brasílii a žiadali zosadenie prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ktorého víťazstvo v prezidentských voľbách neuznávajú.

Správu o tom TASR prebrala z agentúry AFP, ktorá s odvolaním sa na sociálne siete informovala, že dav Bolsonarových prívržencov vtrhol aj do prezidentského paláca a budovy Najvyššieho súdu.

Podľa agentúry Reuters je prezident Lula da Silva momentálne na oficiálnej návšteve v brazílskom štáte Sao Paulo.

Oblasť okolo budovy parlamentu v Brasílii úrady uzavreli. Stovky Bolsonarových stúpencov, ktorí sa odmietajú zmieriť s volebným víťazstvom ľavičiara Lulu, však prenikli cez zátarasy a po rampách vyšli až na strechu modernistickej budovy, vyplýva zo svedectva fotografa agentúry AFP.

Policajti sa neúspešne snažili spomaliť postup demonštrantov obranným paprikovým sprejom i slzotvorným plynom.

Videozábery zverejnené na sociálnych sieťach pripomínajú inváziu stúpencov vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa do budovy amerického Kapitolu zo 6. januára 2021, konštatovala AFP.

Bolsonaro, ktorého 30. októbra v druhom kole prezidentských volieb Lula da Silva tesne porazil, koncom roka opustil Brazíliu a odcestoval na Floridu, kde teraz sídli aj jeho spojenec Trump.

(tasr)


Ďalšie články