Po komplikácii pri operácii zomrel kardinál George Pell

George Pell kardinál George Pell. Foto: TASR/AP

Kardinál George Pell zomrel v utorok večer na zástavu srdca po komplikáciách pri operácii bedrového kĺbu.

Kardinál Georg Pell, emeritný prefekt Sekretariátu pre ekonomiku, zomrel na zástavu srdca v utorok o 20:50 v Ríme vo veku 81 rokov. Ako prvá o tom informovala stanica EWTN, ktorej to potvrdil jeho osobný tajomník.

Kardinál Pell patril medzi najvýznamnejších kardinálov súčasnosti. Pápež František ho poveril reformou vatikánskych financií. Pell však túto prácu nedokončil, keďže bol krivo obvinený zo sexuálneho zneužívania, za čo si odpykal viac ako rok vo väzení. Bol taktiež tvrdým kritikom nemeckej synodálnej cesty.

George Pell sa narodil 8. júna 1941 v meste Ballarate, malom meste v štáte Viktória v Austrálii. Jeho otec bol Angličan, vierovyznaním anglikán. Jeho matka mala írsky pôvod a bola oddanou katolíčkou.

Pell bol vysvätený za kňaza v roku 1966. V roku 1987 sa stal pomocným biskupom v Melbourne, v roku 1996 ho vymenovali v rovnakom meste za arcibiskupa. Tam pôsobil do roku 2001, keď bol menovaný za arcibiskupa v Sydney. V roku 2003 ho Ján Pavol II. vymenoval za kardinála.

https://standard.sk/41495/moj-cas-vo-vazeni/

V Sydney Pell pôsobil až do roku 2014, pápež František ho vtedy poveril reformou vatikánskych finančných inštitúcií a vymenoval ho za prefekta novovzniknutého Sekretariátu pre ekonomiku. Rok predtým ho pápež František vymenoval aj za člena svojej kardinálskej rady, bol to okruh najbližších spolupracovníkov pápeža Františka, ktorý mu mal pomôcť s reformami v cirkvi. Do tejto rady pôvodne patril aj Slovák kardinál Jozef Tomko.

V roku 2017 sa Pell vrátil do Austrálie, aby čelil súdnemu procesu, v ktorom bol obvinený zo sexuálneho zneužívania. V roku 2018 ho uznali vinným. Ale v roku 2020 ho austrálsky Najvyšší súd zbavil obvinení a oslobodil. Kardinál Pell strávil vo väzení 404 dní.

https://standard.sk/13711/vazensky-dennik-kardinala-pella-klamari-smilnici-a-zlodeji-sa-nestazuju/

Kardinál si počas pobytu vo väzení písal denník, ktorý neskôr vyšiel aj knižne. Sám tvrdil, že za obvinením môžu stáť ľudia, ktorým prekážalo, že mal zreformovať vatikánske peňažné inštitúcie.

Po prepustení z väzenia sa Pell vrátil do Ríma, kde bol v poslednom období významným svedkom v korupčnej kauze. V tejto kauze je obvinený kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Kardinál Pell bol taktiež významným hlasom konzervatívnejšieho krídla v cirkvi. Bol tvrdým kritikom nemeckej synodálnej cesty. Minulý rok vyzval Kongregáciu pre náuku viery, aby pokarhala dvoch významných európskych kardinálov, Jeana-Clauda Hollericha, ktorý je generálnym relátorom Synody o synodalite, a predsedu Nemeckej biskupskej konferencie Georga Bätzinga za ich výroky, ktoré spochybňovali učenie katolíckej cirkvi o homosexualite.

https://standard.sk/213754/kardinal-pell-cesta-nemeckych-biskupov-je-nezlucitelna-s-katolickou-tradiciou/

Ďalšie články