Ukrajinský veliteľ z Bachmutu: Výmenný kurz životov je v prospech Rusov. Ak to takto pôjde ďalej, vyčerpáme sa

Russia Ukraine War Ukrajinskí vojaci strieľajú z mínometu. Foto: Profimedia

Po týždňoch ťažkých bojov pod vedením žoldnierskej Vagnerovej skupiny obsadili Rusi väčšiu časť ukrajinského mesta Soledar. Takýto „úspech“ Rusi nezažili od leta. Teraz majú na muške Bachmut. V Kyjeve aj na Západe však zaznievajú hlasy, aby Ukrajinci ustúpili na neďaleké výšiny.

Rusi dobyli časť Soledaru v čase, keď Moskva vymenila veliteľa vojenských operácií na Ukrajine. Sergeja Surovikina, ktorý šéfoval operácii tri mesiace, nahradil priamo náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Surovikin bude jeho zástupcom.

K týmto zmenám došlo v čase čoraz väčšieho verejného konfliktu medzi šéfom vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom a ruským velením. Prigožin, inak dôverník ruského prezidenta Vladimira Putina, kritizoval generála Gerasimova za nevýrazný výkon armády, ale zas chválil generála Surovikina.

Vagnerovci tvrdia, že obsadili celý Soledar a bojujú už len s obkľúčeným zvyškom ukrajinských síl. Kyjev síce priznal ruský postup, ale zdôrazňuje, že mesto ešte nepadlo.

Americký minister obrany Lloyd Austin správy o dobytí Soledaru zatiaľ nepotvrdil. Kremeľ zas odporučil neponáhľať sa s vyhlásením víťazstva.

Bachmut

Podľa denníka The Wall Street Journal „úspech“ Rusov v Soledare ohrozuje schopnosť Ukrajincov brániť neďaleké mesto Bachmut, ktoré vagnerovci dobývajú už šesť mesiacov.

„Bachmut ako oveľa väčšie mesto a ako brána do Ukrajincami kontrolovanej polovice Doneckej oblasti, ktorú si nárokuje Rusko, sa v posledných týždňoch stal symbolom ukrajinského odporu vo vojne a hlavným bojiskom v konflikte,“ napísal denník.

Okrem vagnerovcov aj Ukrajinci utrpeli vysoké straty na bachmutskom a soledarskom fronte, čím rýchlo vyčerpali sily niekoľkých brigád, ktoré tam minulý mesiac vyslali ako posily.

V máji a júni sa Ukrajinci zachovali podobne v Severodonecku a Lysyčansku, keď v ťažkých pouličných bojoch drvili ruské sily a napokon ustúpili, aby unikli z obkľúčenia. Táto taktika na chvíľu neutralizovala útočné schopnosti Ruska.

https://standard.sk/304991/rus-prekvapil-ukrajincov-v-zakope-krutu-realitu-vojny-zachytil-na-vlastnu-kameru/

Putinova októbrová mobilizácia 300 000 záložníkov a nábor väzňov pre vagnerovcov, ktorý sa začal v auguste, však zmenili aritmetiku opotrebovávacej vojny v prospech Ruska. Prigožin vyhlásil, že jeho cieľom v oblasti Bachmutu nie je ani tak dobyť samotné mesto, než zničiť tie najbojaschopnejšie ukrajinské sily.

Ako píše The Wall Street Journal, západní i niektorí ukrajinskí predstavitelia, vojaci či analytici sa čoraz viac obávajú, že Kyjev sa nechá vtiahnuť do bitky o Bachmut za ruských podmienok. Pritom už stratil sily, ktoré potrebuje na plánovanú jarnú ofenzívu, „pretože tvrdošijne lipne na meste s obmedzeným strategickým významom“.

Niektoré hlasy zo Západu i Ukrajiny považujú ustúp na novú obrannú líniu na výšinách západne od Bachmutu za zmysluplný. Takýto ústup je vraj možné zorganizovať koordinovane, čím by sa zachovala bojová sila ukrajinskej armády.

„To nie ja, ale kráľ Leonidas prišiel na to, že by ste mali bojovať s nepriateľom v teréne, ktorý je pre vás výhodný,“ citoval denník jedného z ukrajinských veliteľov v Bachmute s odkazom na vládcu Sparty, ktorý bojoval s Perzskou ríšou pri Termopylách. „Zatiaľ výmenný kurz našich životov za tie ich je v prospech Rusov. Ak to takto pôjde ďalej, vyčerpáme sa,“ dodal.

Boj o moc

Vagnerova skupina, ktorá sa aj vďaka náboru väzňov z ruských väzníc rozrástla na približne 50 000 mužov, sa snaží seba vykresliť ako ruskú skupinu, ktorá je schopná najúspešnejších útočných operácií. Prigožin to zdôraznil vo svojom vyhlásení po dobytí časti Soledaru. Povedal, že do bojov tam boli zapojené len jeho žoldnierske jednotky.

Ruské ministerstvo obrany jeho slová spochybnilo. Uviedlo, že výsadkári blokovali Soledar zo severu a juhu, letectvo útočilo na ukrajinské pozície v oblasti a v meste bojovali ďalšie armádne jednotky.

Prigožin, ale aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý má takisto de facto súkromnú armádu, opakovane kritizovali velenie armády. Najmä po tom, čo Rusi v dôsledku ukrajinských ofenzív – v septembri, októbri a novembri – stratili veľké územia v Charkovskej, Doneckej a Chersonskej oblasti.

Naposledy si Rusi pripísali územný zisk koncom júna a začiatkom júla, keď obsadili mestá Severodoneck a Lysyčansk. V týchto operáciách zohrávali hlavnú úlohu vagnerovci.

Keď prepukol boj o moc medzi Prigožinom a ruským velením, Putin stál po boku svojho ministra obrany Sergeja Šojgua a generála Gerasimova. A ruské ministerstvo obrany v utorok povýšilo generálplukovníka Alexandra Lapina, ktorého Prigožin a Kadyrov žiadali potrestať za porážku v Charkove, za náčelníka štábu ruských pozemných síl, dodal denník.


Ďalšie články