Primátor Malaciek, ktorého dva roky stíhala NAKA, je podľa prokuratúry „bez pochybností“ nevinný

Juraj Říha. Foto: Martin Baumann Juraj Říha. Foto: Martin Baumann

Primátor Malaciek Juraj Říha bol pred dvomi rokmi obvinený z vyfabulovaného ponúknutia úplatku. Absurdná kauza sa po dvoch rokoch končí, špeciálna prokuratúra zastavila trestné stíhanie.  

Bolo pár mesiacov po zmene vlády a verejnosť bola plná očakávaní, ako špičkové policajné útvary takmer každým dňom zatknú vysokopostaveného činiteľa pre korupciu.

Mladý primátor Malaciek Juraj Říha bol práve v polovici druhého funkčného obdobia, keď záhorské mesto náhle prekvapila nečakaná udalosť. Lídra mesta v rámci akcie Staviteľ špeciálne policajné útvary v máji 2020 obvinili z ponúknutia úplatku a spolu s ďalším obvineným podnikateľom Máriom Longauerom ich vzala do väzby. „V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 5 až 12 rokov,“ informovala polícia na Facebooku.  

Podľa obvinenia mal Říha začiatkom roka 2020 cez sprostredkovateľa Longauera ponúknuť úplatok developerskej spoločnosti. Ten nemal byť vo forme peňazí, ale protislužby. Developer totiž vyčkával na vydanie kolaudačného rozhodnutia pri stavbe bytovky, no podľa vyšetrovateľov malo ísť len o formalitu, keďže všetky zákonné podmienky splnil.

Napriek tomu mu mal primátor ponúknuť „bezproblémové a urýchlené kolaudačné rozhodnutie“, pokiaľ developer splní ešte jednu podmienku a svojím vplyvom zabezpečí pre Malacky na dopravnom inšpektoráte vydanie kladného stanoviska pre výstavbu mestskej multifunkčnej haly.

Říha teda nežiadal úplatok, dokonca nežiadal ani nič pre seba. „Úplatok“ spočíval podľa vyšetrovateľov v tom, že sa pokúšal vybaviť povolenie pre mestskú halu.

Na Záhorí, kde bol Říha považovaný za moderného a bezúhonného komunálneho politika, zatknutie spôsobilo rozpaky: Prečo nám primátora zatýkajú kvôli tomu, že sa pokúsil pomôcť mestu?! Mimochodom, miestni občania ho napriek obvineniu zvolili do funkcie minulý rok aj po tretíkrát, a to s 80-percentnou podporou.

Ako sa však stíhanie vyvíjalo počas nasledujúcich dvoch rokov? Vyšetrovatelia sa od pochabého východiskového obvinenia zjavne nikam neposunuli. Pár týždňov pred minuloročnými komunálnymi voľbami vyšetrovateľ predložil špeciálnej prokuratúre návrh na zastavenie stíhania.

Tá napokon pár dní pred Vianocami stíhanie definitívne zastavila. „Je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie,“ uviedol pre Štandard hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Pripomenul, že toto stanovisko je vlastne citátom prvého odseku paragrafu 215 o tom, že neexistuje pochybnosť, že sa čin, z ktorého bol údajný páchateľ obvinený, vôbec neudial.  

Možné skryté motívy 

Zaujímavé je tiež to, že primátora z trestného činu udal developer, s ktorým mal Říha dlhodobejší konflikt. Denník Sme pripomenul aj hlbšiu anabázu tohto sporu okolo výstavby bytovky M.House blízko centra Malaciek.

Říha totiž už dávnejšie oslovil vtedajšieho policajného prezidenta Milana Lučanského s tým, že má informácie o pochybných praktikách na miestnom dopravnom inšpektoráte. Primátorove podozrenia sa týkali postupu malackého policajta z dopravného inšpektorátu, ktorý ku kolaudácii domu M.House pripravoval podklady a mal byť prepojený s developerom. Kolaudáciu vraj odsúhlasil napriek tomu, že príjazd a parkovacie miesta boli vybudované v rozpore s projektom. Lučanský vec posunul policajnej inšpekcii, ktorá však vo veci zrejme nekonala.

Pár mesiacov pred obvinením primátor dokonca upozornil ľudí, aby boli pri kúpe bytov opatrní a zverejnil správu o nezrovnalostiach v kolaudačných spisoch. Říha informoval aj o ďalších podozreniach a verejne odkázal „vybavovačom“, že ich nebude tolerovať. Pár týždňov po tom, ako stavebný úrad rozhodol o prerušení konania výstavby bytovky M.House, konateľ firmy František Bobák, ktorý s políciou spolupracoval ako agent, podal na Říhu trestné oznámenie pre korupciu.

Čo je to vlastne úplatok?

Absurdný policajný prípad z Malaciek však otvára niekoľko dôležitých a všeobecnejších otázok ohľadom postupu vyšetrovateľov a o tom, nakoľko má vyšetrovateľ právo dva roky stíhať nevinného človeka, hoci je obvinenie už na prvý pohľad pochabé.  

Podľa advokáta Rudolfa Cádru, bývalého zástupcu riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite, ktorý kedysi stál aj pri formovaní tímu Gorila, v právnej praxi existuje rozpor v tom, do akej miery má mať úplatok osobný charakter a či je možné „uplácať obec“.

Napriek tomu daný skutok z Malaciek za trestný čin nepovažuje: „Ak sa primátor snaží dohodnúť s developerom na protislužbe pre mesto v rámci verejného záujmu, pričom sám pre seba nič nežiada, koná takto navyše ešte aj verejne a v rámci plnenia si svojich samosprávnych právomocí, takéto konanie nie je podľa môjho názoru trestným činom.“

V tejto chvíli však nie sú známe bližšie informácie o zastavení vyšetrovania ani podrobnosti o preverovaní prípadu. Bývalý elitný vyšetrovateľ preto pripomína, že z dosiaľ zverejnených údajov vyplýva, že stíhanie bolo zastavené preto, že skutok sa nestal, nie preto, že by nebol trestným činom.

Ak by však primátor aj konal pri snahe dohodnúť sa s developerom neprimerane či dokonca nezákonne, nemal by nasledovať iný postih ako trestnoprávny? „Určite tu treba skúmať aj úmysel samotného starostu a aj to, či žiadal pre obec niečo, na čo obec nemala právny nárok,“ domnieva sa Cádra. Dokonca aj keby boli naplnené formálne znaky korupčného trestného činu, aj vtedy by sa musela aplikovať zásada zdržanlivosti, aby zásah do jeho práv nebol neprimeraný. „To sa v poslednom čase podľa môjho názoru dosť často opomína. Pri otázke určovania trestov je namieste najmä zjednotenie názorov odbornej praxe k vyššie spomenutým rozporom.“

Podľa Cádru je nevyhnutné tiež zabezpečiť aj právnu istotu samotného developera v nadväznosti na činnosť stavebného úradu. „Starostovia obcí by si nemali zamieňať plnenie svojich samosprávnych povinností s plnením povinností stavebného úradu.“

Keďže primátor bol stíhaný dva a pol roka, nemalo by sa pri takýchto pochybeniach polície vážne zasahujúcich do integrity verejného činiteľa stíhanie čo najrýchlejšie zastaviť?

„Nemáme k dispozícii rozhodnutie prokurátora o zastavení trestného stíhania, preto nie je možné zatiaľ hovoriť o nejakých pochybeniach. Vo všeobecnosti však platí, že pri takto dôkazne jednoduchých veciach a najmä pri existujúcich výkladových rozporoch z právnej praxe je nevyhnutné konať s maximálnym urýchlením, aby nedochádzalo k neprimeranej stigmatizácii nevinnej osoby,“ domnieva sa Cádra.

Voči samotnému vyšetrovateľovi, ktorý takto neprimerane stíhal primátora, by mali byť vyvodené konzekvencie skôr v prípade, že sa zistí jeho úmysel primátorovi poškodiť alebo ak by šlo o závažné nedbanlivostné pochybenie, tvrdí Cádra.  


Ďalšie články