Druláka po sporoch s vedením a rezortom diplomacie vyhodili z Ústavu medzinárodných vzťahov. Vraj pre úspory

DSC_1811 kopie Petr Drulák. Foto: Patrícia Falbová

Výraznú postavu českej diplomacie v minulosti profesora Petra Druláka vyhodili z Ústavu medzinárodných vzťahov. Oficiálnym zdôvodnením sú organizačné zmeny. Sám Drulák však vidí príčinu v dlhých sporoch s priamym nadriadeným a rezortom zahraničných vecí pre jeho politicky nekorektné postoje. V súvislosti s nimi sa ho vlani zastala Etická komisia ústavu, ako aj Spoločnosť pre slobodu prejavu.

Niekdajší český veľvyslanec vo Francúzsku a bývalý námestník ministra zahraničných vecí Petr Drulák prišiel o miesto vedúceho výskumníka na Ústave medzinárodných vzťahov (ÚMV), ktorý patrí pod český rezort diplomacie.

Podľa denníka Echo 24, ktorý má k dispozícii oficiálne zdôvodnenie jeho prepustenia, k výpovedi pracovného pomeru prišlo „z organizačných dôvodov“. Drulák, ktorý je tiež externým spolupracovníkom Štandardu, by mal na ústave skončiť v posledný marcový deň.

Riaditeľ ÚMV Ondřej Ditrych napísal na nový rok list niekoľkým desiatkam zamestnancov ústavu, v ktorom píše, že musí „prikročiť k miernemu zníženiu stavov“. Odvolával sa na potrebu udržateľného rozpočtu či rastúce ceny energií.

https://standard.sk/260055/desivy-koniec-plynovodu-hlavny-prud-zapadneho-myslenia-ovladli-vojnovi-fanatici/

Drulák: Skutočné dôvody sú evidentné

Správa však prichádza po tom, ako viaceré médiá v Česku i na Slovensku v posledných mesiacoch písali o Drulákových sporoch s ministerstvom a riaditeľom ÚMV. Tie pramenili z ich rozdielneho pohľadu na vojnu na Ukrajine či geopolitiku ako takú.

„Bol som pozvaný na rokovanie k riaditeľovi, ale nevedel som prečo. Riaditeľ mi povedal: ‚Tu je výpoveď, alebo dohoda o ukončení pracovného pomeru, vyberte si‘,“ opisuje odborník stretnutie, ku ktorému prišlo pred niekoľkými dňami.

Skutočné príčiny považuje Drulák vzhľadom na to, čo sa dialo posledné mesiace, za evidentné. Organizačné zmeny hodnotí ako zástupný dôvod. O tom, ako a či sa má brániť, sa chce poradiť s právnikmi.

„Od jari spolu vedieme spor a ústav sa ma pokúsil zbaviť určitou cestou. Sami si ale podľa môjho názoru nakoniec vyhodnotili, že by to bolo veľmi problematické. A, samozrejme, cesta organizačnej zmeny z tohto hľadiska je právne oveľa menej kontroverzná,“ doplnil.

https://standard.sk/252033/musime-prekonat-mentalne-vazalstvo-v-zahranicnej-politike/

Kritika od šéfa aj rezortu

Ditrych zaslal Drulákovi v priebehu mája a júna roku 2022 dva kritické listy. V nich ho pred provokačnými výstupmi varoval a opakovane mu hrozil výpoveďou. Podľa riaditeľa sa profesor Drulák permanentne dopúšťa „šírenia konšpiračných naratívov, nekorektného vyjadrovania a zavádzajúcich zovšeobecňovaní“.

Bývalý diplomat sa v reakcii na listy obrátil na súd, pričom rozhodovať sa má v marci tohto roka. Drulákova advokátka Jana Zwyrtek Hamplová ešte vlani upozornila, že podobnú žalobu ešte české súdy neprerokúvali.

„V marci vyjadril riaditeľ útvaru zodpovedného za zabezpečovanie výskumných potrieb MZV vo svojom liste riaditeľovi ÚMV presvedčenie, že verejné výstupy pána Druláka sú v rozpore s deklarovanou víziou a poslaním ÚMV, sú zaujaté a jednostranné a dotyčný sa dostáva do rozporu s programovým vyhlásením vlády v oblasti zahraničnej politiky, rovnako ako aj s etickými kódexmi ÚMV,“ komentovala prípad vlani v septembri hovorkyňa rezortu zahraničia Lenka Do.

https://standard.sk/244920/scholz-ziada-aby-sa-male-staty-eu-vzdali-poslednych-zaruk-ochrany-narodnych-zaujmov/

Etická komisia problém vo vyjadreniach nenašla

Vystupovanie bývalého vysokopostaveného diplomata viackrát posudzovala aj Etická komisia ÚMV. Na konci júla roku 2022 ale jednomyseľne rozhodla, že žiadne porušenie etického kódexu nenašla. Jeho účasť na akcii D.O.S.T. zo začiatku minulého roka, kde niektorí rečníci požadovali aj vystúpenie Česka z EÚ, však označila za „hraničnú“.

„Názorová pluralita vo vnútri ÚMV slúži ako nástroj na skvalitňovanie českej zahraničnej politiky a jednotlivé názory preto nemusia nutne byť v súlade s programovým vyhlásením vlády či s koncepciou zahraničnej politiky ČR. Komisia pritom zdôrazňuje mimoriadnu závažnosť princípu akademickej slobody,“ písalo sa v odôvodnení rozhodnutia komisie.

Za profesora sa vlani postavila aj Spoločnosť pre obranu slobody slova. „Drulák podľa nášho názoru nepochybne realizoval svoje zákonné právo na slobodnom prejave, ako je uvedené vyššie. Rešpektovanie tohto práva by malo viesť k tomu, že vaša inštitúcia sa zdrží v tejto súvislosti akýchkoľvek právnych krokov vrátane disciplinárneho alebo obdobného konania,“ uviedla v liste adresovanom šéfovi ÚMV.


Ďalšie články