Orbán západnej Európe: Za právny štát som bojoval na uliciach v Budapešti. A vy kde?

Viktor Orbán. Foto: TASR/AP Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Viktor Orbán dal obsiahly rozhovor časopisu Stern, kde odpovedal aj na otázku, ako by reagoval, keby bolo jedno z jeho detí homosexuálom a chcelo si s partnerom adoptovať dieťa.

Maďarský premiér Viktor Orbán v nedávnom rozhovore pre nemecký časopis Stern vyzval Európsku úniu, aby udržovala „stáročnú tradíciu kultúrne rozdielnych zvrchovaných štátov“. Byť dobrým Európanom podľa neho znamená byť dobrým Maďarom. Odpovedal aj na to, čo by robil, ak by mu jeho deti povedali, že sú homosexuáli či moslimovia. Vyzdvihol nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, hovoril o spájaní kresťansko-demokratických strán v Európe a vysvetlil, prečo Maďarsko už rozmanité je.

Predseda maďarskej vlády povedal, že od EÚ očakáva, že bude „udržiavať stáročnú tradíciu kultúrne rozdielnych zvrchovaných štátov“. Zároveň chce prístup k najnovším technológiám a poznaniu, ako aj „geopolitickú stabilitu a bezpečnosť“. Nemeckým žurnalistom pripomenul, že Maďarsko je hraničnou krajinou Únie, a tak má iné bezpečnostné potreby, ako má Nemecko obkolesené členskými štátmi.

Doplnil, že sa hlási k takzvaným európskym hodnotám spomenutým v Lisabonskej zmluve – ľudská dôstojnosť, rovnosť pohlaví, práva menšín, pluralizmus, nediskriminácia a tolerancia. Súčasná vláda má podľa neho pôvod v protikomunistickom hnutí za právny štát: „Svojim západným partnerom, ktorí pochybujú o našom postoji ohľadne vlády zákona vždy hovorím: Moji drahí priatelia, kde ste bojovali za vládu zákona? Ja som za ňu bojoval na budapeštianskych uliciach.“

Novinári oponovali zhoršenou slobodou médií, čistkám v rádiu verejnej služby a vstupom ľudí blízkych vláde do tohto sektoru. Viktor Orbán to odmietol, tvrdí, že väčšinou sú médiá vďaka opozícii kritické voči vláde, zatiaľ čo do mediálneho trhu vstúpili biznismeni s ľavicovou aj konzervatívnou politickou orientáciou: „Maďarská vláda do tohto nezasahuje“, bránil sa.

Homosexuáli, moslimovia a imigranti

Čo keby sa vaše dieťa stalo homosexuálom a chcelo by si adoptovať dieťa? Pýtali sa novinári Orbána, ktorého strana Fidesz je za obmedzenie adopcie detí zo strany homosexuálnych párov. Šéf Fideszu priznal, že by to bola veľká skúška, „ale zatiaľ nás toho Dobrý Pán ušetril… Nech sú okolnosti akékoľvek, s manželkou samozrejme vždy premýšľame o tom, ako môžeme pomôcť našim deťom. Sme kresťania a všetko je v Božích rukách: súd, trest aj milosť.“

A čo keby sa stali moslimami? Maďarský premiér povedal, že rodičia nemôžu žiť život za svoje deti a vychoval ich tak, aby sa vedeli samostatne rozhodovať o vlastných životoch.

Viktor Orbán taktiež zopakoval, že si neželá masívny príchod moslimských ani čínskych imigrantov, ktorý by mohol „priniesť kultúrnu zmenu v našich životoch“. Jeho vláda sa však podľa žurnalistov zo Sternu správala k imigrantom „neľudsky“. Orbán pripomenul, že je proti nelegálnej imigrácii, no azylanti boli „patrične ubytovaní“. V súčasnosti čaká na rozhodnutie Európskej komisie o postupe jeho krajiny voči týmto ľuďom, no premiér to označil za „hru mačky s myšou“.

Predseda vlády pritom vyzval, aby sa riešili problémy v domovskej krajine imigrantov a uchránili ich tým od pašerákov ľudí. Preto vznikla organizácia Hungary Helps na pomoc týmto osobám, dodal Orbán a apeloval tiež na to, aby Európa vytvorila Marshallov plán pre krajiny severnej Afriky a Blízkeho východu.

Viktor Orbán na festivale talianskej pravice „Atreyu“ v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Maďarsko už je rozmanité

Nevidíte žiadne pozitíva náboženskej pestrosti a odlišnosti farieb inej pleti? Opýtali sa žurnalisti. Maďarský líder však vidí rozmanitosť „ako farebnú Európu obývanú národmi“ s rôznou kultúrou:

„My sme tiež kultúrne rozmanitou krajinou… so židovsko-kresťanskými koreňmi, v ktorej existujú rôzne denominácie a svetonázory a medzi nimi je vysoký stupeň konsenzu. Milujeme rozmanitosť našej vlastnej kultúry, ale keďže sme malá krajina, ku všetkému, čo prichádza zvonku, pristupujeme veľmi opatrne. Tento bývalý kláštor, v ktorom sedíme, používali Osmani ako mešitu 150 rokov.“

Nemeckých žurnalistov zaujímal Orbánov názor na ich národ aj na aktuálnu kancelárku Angelu Merkelová. Podľa maďarského premiéra „je to silná žena, ktorá má dva kríže: nemeckú politiku a európsku politiku. A stále nie je zlomená, tak si to vážme! Myslím si, že v Európe je niekedy nedostatočne uznávaná.“

Hovoril aj o európskych fondoch, keďže Maďarsko prijíma ich veľkú časť, no západné firmy – hlavne nemecké – tiež značne profitujú zo spoločného európskeho trhu. A tak Nemecko nie je podľa neho vždy čistý prispievateľ do EÚ, lebo časť z týchto ziskov v iných krajinách sa len vracia vo forme eurofondov do členských štátov. Orbán tiež poznamenal, že klesajúca pôrodnosť sa v jeho krajine zvráti pre rastúcu atraktivitu, lebo Maďarsko je „ekonomicky úspešný príbeh“.

Novinárom odpovedal aj na vzťah s euroskeptickými pravicovo-populistickými stranami v Európe: „Naším cieľom je, aby kresťanské demokratické strany v Európe, ako je tá naša, nenadväzovali kontakt stále s tými, čo sú naľavo, ale aj s tými napravo. Strany napravo od CDU sú samozrejme veľmi rozmanité. K tomu je potrebné pristupovať veľmi citlivo a opatrne.“

Na záver sa novinári zo Sternu Viktora Orbána opýtali, či bude viesť kontrarevolúciu voči západným krajinám. Premiér spomenul, že ekonomicky sa „Európa uberá zlým smerom“ a navrhol obrat k „modernému sociálnemu trhovému hospodárstvu zameranému na prácu a rodinu v kombinácii s ekologickou zodpovednosťou a zvýšením konkurencieschopnosti EÚ.“

Novinárov však sklamal, lebo vládne „krajine s asi desiatimi miliónmi ľudí“, a tak nemôže „zmeniť tento smer“.


Ďalšie články