Belgická prokuratúra nechce nikoho stíhať za smrť Jozefa Chovanca. Slovensko chce ďalšie vyšetrovanie, politici reagujú

14206008_104921723297601_9147348364035826506_o Jozef Chovanec. Foto: Facebook/ J. Chovanca

AKTUALIZOVANÉ Prokuratúra z belgického mesta Charleroi nechce nikoho stíhať za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca.

Príčinou smrti Jozefa Chovanca (38), ktorý zomrel koncom februára 2018 po zadržaní v cele na letisku Charleroi, boli silné nárazy hlavou o stenu, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Vyplýva to z expertného posudku belgických lekárov, ktorý bol zverejnený vlani v marci.

Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca u neho vyvolala až injekcia podaná privolanými zdravotníkmi, ktorí sa ho snažili upokojiť po tom, ako si v zadržiavacej cele ubližoval.

Stanovisko prokuratúry, ktoré v utorok prevzal flámsky denník Het Laatste Nieuws, je, že príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť tohto slovenského podnikateľa nenesú zodpovednosť.

Flámsky denník upozornil, že advokát vdovy po J. Chovancovi toto stanovisko považuje za nepochopiteľné a dúfa, že členov letiskovej polície napokon postavia pred súd.

Jozef Chovanec zomrel v nemocnici 28. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, lebo sa podľa očitých svedkov správal agresívne k členom posádky a privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, kde bol zadržaný, na ktorých vidieť, ako uprostred noci búcha hlavou o dvere cely a krváca. Potom vidieť ako sa ho skupina policajtov pokúša násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou a aj to, že policajti sa pri tom smejú a jedna policajtka pri tom dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu.

Slovensko navrhuje v prípade Chovancovej smrti ďalšie vyšetrovacie úkony

Slovensko navrhuje, aby belgické úrady vykonali v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca ďalšie vyšetrovacie úkony. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Závery belgickej prokuratúry nenavrhnúť trestné stíhanie žiadnej osoby nie sú podľa ministerstva definitívne.

„Belgický právny zástupca SR podal žiadosť o vykonanie ďalších úkonov vo vyšetrovaní. Žiadosť posúdi vyšetrovacia sudkyňa,“ priblížili s dôvetkom, že v prípade nepriaznivého rozhodnutia je možné podať odvolanie.

„Slovenská republika dôrazne požaduje dôkladné vyšetrenie prípadu a prípadné vyvodenie zodpovednosti,“ zdôraznil rezort diplomacie s informáciou, že sa v prípade aj naďalej intenzívne angažuje.

Právny postup v tomto prípade je koordinovaný medzi Ministerstvom spravodlivosti SR a belgickým právnym zástupcom. „MZVEZ SR v prípade poskytuje všetku potrebnú súčinnosť. Ďalšie kroky v prípade budú vykonané koordinovaným postupom všetkých zúčastnených partnerov,“ podotkli z ministerstva.

Podľa Lexmann je to neakceptovateľné, Hlas vyjadril rozčarovanie

Mimoparlamentný Hlas-SD vyjadril z rozhodnutia belgickej prokuratúry hlboké rozčarovanie. „Uniknuté video z policajného zásahu jasne ukazuje, že belgické silové zložky použili neúmerné donucovacie kroky vedúce k usmrteniu pána Chovanca,“ uviedla strana. Šéfa slovenského rezortu diplomacie Rastislava Káčera vyzvala, aby konal.

K aktuálnemu stanovisku belgickej prokuratúry vo veci smrti Jozefa Chovanca sa vyjadrila aj europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS).

„Považujem za neakceptovateľné, že belgická prokuratúra zverejnila stanovisko, z ktorého nevyplýva žiadna trestnoprávna zodpovednosť za brutálne správanie policajtov. Minulý týždeň som o prípade tragickej smrti Jozefa Chovanca osobne hovorila s ministrom spravodlivosti SR Viliamom Karasom, ktorý ma ubezpečil, že koná a belgickú stranu požiadal o ďalšie nevyhnutné expertízne úkony. Upozornila som ho na potrebu vypočutia svedka z lietadla Romana Behúla, na čo som opakovane vyzývala a ktorého do dnešného dňa belgická strana nevypočula, a to ani pri rekonštrukcii prípadu,“ povedala Lexmann.

Europoslankyňa skonštatovala, že na dôkladné vyšetrenie a nastolenie spravodlivosti nesmieme rezignovať, a preto sa prípadu bude naďalej intenzívne venovať.

(tasr, est)


Ďalšie články