Slovensko by malo zabojovať o plánovanú baterkáreň koncernu Volkswagen

Na archívnej snímke z 11. mája 2022 logo Volkswagenu vo Wolfsburgu. Foto: TASR/DPA Na archívnej snímke z 11. mája 2022 logo Volkswagenu vo Wolfsburgu. Foto: TASR/DPA

Slovensko by malo zabojovať o plánovanú baterkáreň koncernu Volkswagen. Ako ďalej uviedol prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Alexander Matušek, Slovensko ju vzhľadom na trend výroby automobiliek smerujúci k ekologickým vozidlám potrebuje. Štát preto podľa neho musí pripraviť vhodné podmienky.

„Ja si myslím, že tú baterkáreň potrebujeme, už len v súvislosti s tým, koľko áut sa u nás vyrába. Máme predpoklady, aby tu bola,“ zhodnotil Matušek.

Na Slovensko pripadá podľa údajov zväzu asi desať percent celkovej výroby automobilov v Európe. K štyrom existujúcim fabrikám v Bratislave, Trnave, Žiline a Nitre sa pritom čoskoro pridá aj investícia švédskeho Volva na východe Slovenska. To avizuje ročnú produkciu na úrovni okolo 250-tisíc elektromobilov. Ostatné závody ročne vyrobia približne jeden milión áut. „Ťahať baterky cez pol Európy nedáva zmysel,“ upozornil na možné budúce problémy Matušek.

Volkswagen ešte v roku 2021 informoval, že by chcel v Európe zriadiť šesť gigafabrík, aby pokryl rastúci dopyt po batériových článkoch v rámci skupiny. S výstavbou počítal aj v strednej Európe. Spomedzi krajín sa spomínala Česká republika, Maďarsko i Slovensko. O presnom umiestnení investície za štyri miliardy eur mal koncern rozhodnúť koncom roku 2022. Konečné rozhodnutie však stále nepadlo.

(sita)


Ďalšie články