Unaví sa niekedy Zdeno Chára? Na korčuliach stál zatiaľ najviac v NHL

Zdeno Chára David Pastròák Zdeno Chára si zahral už aj proti svojmu Bostonu. Foto: TASR/AP

Na prelome rokov hokejový svet nielen na Slovensku prekvapila správa o tom, že Zdeno Chára podpísal novú ročnú zmluvu na 795-tisíc dolárov s Washingtonom Capitals. Odchod po štrnástich sezónach od bostonských Bruins otvoril množstvo otázok. Po troch týždňoch základnej časti Big Z na viacero z nich rezolútne odpovedal.

„Žiaľ, čas, počas ktorého som bol kapitán Bruins, je na konci. Veľká vďaka patrí fanúšikom, ktorí so mnou počas uplynulých 14 rokov zdieľali všetky vzostupy aj pády. Som hrdý na to, že sa nám podarilo vrátiť Stanleyho pohár do Bostonu. Bol to moment, na ktorý nikdy nezabudnem. Chcem, aby obyvatelia Bostonu vedeli, že som hrdý na to, že som bol ,medveď’. Slovom ďakujem neviem dostatočne vyjadriť moju úprimnú vďačnosť. Vždy budem Boston milovať.” Oznamoval Chára asi pred mesiacom fanúšikom na sociálnych sieťach.

Špekulovať o dôvodoch jeho konca v Bostone sa začalo okamžite. Z vyjadrení oboch strán bolo zrejmé, že nenašli zhodu o pozícii slovenského veterána v zostave. Chára si stále trúfal na plné zápasové vyťaženie, v Bostone chceli dať viac priestoru mladším. Bolo tak zaujímavé sledovať, akú pozíciu zaujme Zdeno vo Washingtone.

Takto vítali Cháru na prelome rokov v hlavnom meste USA. Foto: instagram/capitals.

Po troch týždňoch od štartu NHL možno konštatovať, že vlk je sýty, aj ovca celá. Boston Bruins aj bez Cháru patrí k vedúcim celkom ligy a vedie svoju novovytvorenú divíziu. V obrane sa popri stáliciach chopili príležitosti dvadsaťtriroční mladíci Jeremy Lauzon a Jakub Zbořil. Obaja absolvovali plnú porciu zápasov a ich ice time sa pohybuje okolo solídnych devätnástich minút. Boston dostáva v priemere len 2,3 gólu na zápas a aj z toho ťaží Jaro Halák. Ten má zatiaľ úspešnosť zákrokov 92,3 percenta a za zápas dostane len 1,72 gólu.

Zmena neznamenala problém ani pre Cháru. Washington mal už pred jeho príchodom podpísaných deväť obrancov s jednocestnou zmluvou. Zloženiu zadných radov Capitals sa nedala vyčítať neskúsenosť či nevyváženosť. Zdeno tak začínal sezónu v treťom obrannom páre, no dlho sa v ňom neohrial. Po jedenástich zápasoch je už druhým najvyťažovanejším obrancom tímu z hlavného mesta, hráva opäť vyše dvadsať minút na zápas. Tréner Capitals Peter Laviolette Zdena vyťažuje nielen pri oslabeniach, ale aj pri presilových hrách, čo sa v Bostone už pár sezón nedialo.

Chára sa odvďačuje spoľahlivou hrou, je druhý v tímovej štatistike plus-mínus bodov, strelil dva góly a zaznamenal dve prihrávky. Prvý gól strelil New York Islanders koncom januára, pridal aj asistenciu a stal sa druhou hviezdou zápasu. Všetko vo veku štyridsaťtri rokov. Pozornosť vzbudila reakcia jeho spoluhráčov po góle, tá obletela svetové športové spravodajstvá. Celý tím sa náramne tešil z úspechu legendy ligy a potvrdil, že Chára si v hlavnom meste USA rýchlo získal sympatie a rešpekt. 

Radosť striedačky Washingtonu Capitals po prvom góle Cháru za tím. Zdroj: YouTube

Pozitívny vplyv Cháru na tím potvrdzuje aj John Carlson. „Nie je to plachý človek, no nie je ani najhlasnejší v miestnosti. Ale je vodca. Každý k nemu vzhliada a určite sa nepozerá len okolo seba a snaží sa pomáhať ostatným. Chce ťa spoznať a byť súčasťou procesu,” uviedol najproduktívnejší obranca ligy z minulej sezóny.

Zaujímavé štatistiky priniesol portál slovaknhl.sk. Podľa nich má trenčiansky rodák pri svojom aktuálnom ice time slušné vyhliadky na to, aby sa stal vôbec prvým hráčom NHL, ktorý by podľa oficiálnych štatistík hrával minimálne 19 minút na zápas vo veku 43 a viac rokov. 

Železnú vôľu a zdravie potvrdzuje aj fakt, že od sezóny 1997/1998, keď sa v kanadsko-americkej súťaži začal zaznamenávať čas strávený na ľade, nikto neodohral v NHL viac minút ako Zdeno Chára. Jeho doterajšia bilancia je 37 333 minút a 48 sekúnd. Druhý v poradí podľa slovaknhl.sk Joe Thornton na neho stráca viac ako 6 000 minút. Chára vedie aj v čase odohranom v oslabeniach – 5 524:07. O viac ako 1 000 minút pred už nehrajúcou švédskou legendou Nicklasom Lidströmom.

Nik v histórii NHL nenakočuľoval na ľadoch NHL viac minút ako slovenský obor. Foto: Instagram/capitals.

Capitals, ktorí v týždni poslali na farmu ďalšieho slovenského obrancu Martina Fehérváryho, sa najbližšie predstavia v nedeľu, keď doma v súboji o čelo divízie privítajú Philadelphiu Flyers. Zápas sa začína v príjemnom čase o 18:00 a vysiela ho stanica Nova Sport 1. 


Ďalšie články