Ukrajina nakúpila vlani od Bulharov obrovské množstvá produktov vyrobených z ruskej ropy

Ilustračné foto: TASR/AP Ilustračné foto: TASR/AP

Bulharsko v roku 2022 vyviezlo na Ukrajinu obrovské množstvá palív vyrobených z ruskej ropy. Medziročný nárast mal byť zhruba tisícnásobný. Vyplýva to z údajov bulharského Národného štatistického inštitútu, ktoré boli poskytnuté portálu Euractiv Bulgaria.

Od januára do novembra 2022 vyviezlo Bulharsko na Ukrajinu palivá v hodnote 700 miliónov eur. Ak nastavený trend pokračoval aj v decembri, celková hodnota za rok presiahne podľa Euractivu 825 miliónov eur.

V porovnaní s obdobím pred vojnou ide podľa portálu o tisícnásobný nárast, keďže v roku 2021 predstavoval vývoz palív z Bulharska na Ukrajinu len 750-tisíc eur. V roku 2021 bol pritom celkový export tovarov na Ukrajinu takmer dvojnásobne nižší než minuloročný export palív. Euractiv dopĺňa, že súčasný rozsah bulharského vývozu ropy na Ukrajinu je taký veľký, že zodpovedá približne jednému percentu veľkosti bulharského HDP.

Hlavnou vývoznou položkou má byť motorová nafta, ktorá tvorí viac ako 90 percent dodávok. V posledných šiestich mesiacoch sa mali prudko zvýšiť aj vývozy benzínu, čo sa vysvetľuje ruskými útokmi na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Motorová nafta sa zase používa v ťažkom priemysle na pohon strojov, generátorov a terénnych vozidiel, ako aj v poľnohospodárstve a námornej doprave.

Jediným producentom nafty v Bulharsku je pritom rafinéria, ktorá sa nachádza v prístavnom meste Burgas a patrí ruskej ropnej spoločnosti Lukoil, píše Euractiv. Tá vďaka výnimke zo sankcií EÚ stále využíva najmä ruskú ropu dovážanú tankermi cez Čierne more.

Rafinéria v Burgase si môže dovoliť vyvážať palivá za nižšie ceny, pretože pracuje s lacnejšími vstupmi. V ostatnom roku boli ceny ruskej ropy na svetových trhoch vo viacerých momentoch aj o 20 dolárov za barel nižšie ako burzové ceny ostatných typov ropy.

Bulharské štatistiky podľa Euractivu ukazujú, že Ukrajina je v súčasnosti vďaka vývozu palív tretím najväčším obchodným partnerom balkánskej krajiny, pričom predbehla Spojené štáty.

Vývoz palív z Bulharska na Ukrajinu mal dosiahnuť vrchol v novembri 2022, keď sa vyexportovali ropné produkty v hodnote 130 miliónov eur. Celá lavína dodávok ropných produktov na Ukrajinu sa mala začať v máji, keď sa vyviezli palivá v hodnote 40 miliónov eur. Od júna až do konca roka sa mal mesačný export palív od Bulharov na Ukrajinu pohybovať na úrovni okolo 100 miliónov eur.


Ďalšie články