Nastal už čas na investície do cenných papierov?

Tokijská burza. Foto: TASR/AP Tokijská burza. Foto: TASR/AP

Pomerne často sa v poslednom období stretávam s otázkou, či už je vhodný čas na investície do akcií. Lepšie povedané – napríklad do všelijakých podielových a dôchodkových fondov alebo do akciových titulov. Mnoho ľudí má pocit, že po výraznom oslabení akciových trhov v priebehu roka 2022 sú už trhy na svojom dne, a je teda dobrá príležitosť začať investovať.

Samozrejme, motivuje ich k tomu aj vysoká inflácia a nedostatok ziskových investícií, takže sa nemôžu dočkať chvíle, keď bude odmávaný začiatok nového rastu (nielen) akciových trhov. Majú v živej pamäti, ako pred desiatimi rokmi stačilo kúpiť akýkoľvek cenný papier a zisk bol prakticky zaručený. Tešia sa na čas, keď sa toto obdobie zase vráti. Problém je, že toto obdobie sa najskôr v dohľadnej dobe nevráti.

Pozrime sa na to detailnejšie. Najmä americké akcie začali tento rok ďalším celkom výrazným poklesom. Príčiny sú viac-menej jasné a vôbec nie sú prekvapivé. Už viackrát som hovorila, že akcie ešte majú do svojho dna značne ďaleko, a teraz sa to len potvrdzuje. Ide o to, že dolár už najskôr nezopakuje také prudké posilňovanie, aké predvádzal v priebehu minulého roka. Niežeby ešte nemohol mierne posilniť, ale jednoducho je už viac-menej pri svojom vrchole.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami