V San Franciscu navrhujú príspevok päť miliónov dolárov pre každého oprávneného černocha

Umelkyňa Melissa Pennyová maľuje portrét Afroameričana Georgea Floyda. Foto: TASR/AP Umelkyňa Melissa Pennyová maľuje portrét Afroameričana Georgea Floyda. Foto: TASR/AP

V americkom meste San Francisco predstavili ekonomický zámer, ktorý môže z bežných ľudí razom urobiť milionárov. Nárok na niekoľkomiliónový príspevok by podľa tamojšej reparačnej komisie mohli mať mnohí černosi ako náhradu za „útlak, diskrimináciu a zlé štartové pozície“.

Afroamerický poradný výbor pre reparácie (AARAC) v San Franciscu predbežne navrhol, aby tamojší černosi po splnení niekoľkých špecifických podmienok dostali jednorazový príspevok v sume piatich miliónov dolárov.

Takáto platba vraj „kompenzuje postihnuté obyvateľstvo za desaťročia škôd, ktoré utrpelo, a napraví ekonomické ujmy a straty príležitostí, ktoré černošskí obyvatelia San Francisca spoločne znášali…“, cituje z plánu televízia CNN. Napraviť sa však majú aj neúmyselné škody spôsobené politikou mesta.

Veľmi vágne kritériá

Na vznik nároku musia mať černosi 18 rokov alebo viac, musia byť identifikovaní ako černosi alebo Afroameričania na verejných dokumentoch najmenej 10 rokov a potrebujú spĺňať dve z ôsmich dodatočných kritérií. Vrátane toho, že sa narodili alebo migrovali do mesta medzi rokmi 1940 a 1996 a tiež v ňom musia preukázať minimálne 13-ročný pobyt.

Medzi spomenutých osem dodatočných kritérií, ktorých splnenie treba vydokladovať, patrí napríklad to, že konkrétny človek musí byť zasiahnutý „neúspešnou vojnou proti drogám“, prípadne musí byť potomkom človeka, ktorý bol zotročený na území USA. Spomenúť možno aj podmienku, že jedinec musí byť vysídlený alebo byť priamy potomok niekoho vysídleného zo San Francisca.

Kalifornia otrokárska nebola

V meste dnes populácia černochov predstavuje malý podiel na úrovni piatich percent spomedzi 800-tisíc obyvateľov mesta. Napriek tomu až štyridsať percent ľudí bez domova tvoria práve Afroameričania, pripomína San Francisco Chronicle.

Zámer reparačného výboru zriadeného po smrti Georgea Floyda v roku 2020 v rámci mestskej komisie pre ľudské práva však prichádza do kontrastu s históriou Kalifornie, v ktorej sa San Francisco nachádza. V tejto oblasti Spojených štátov navyše obchod s lacnou pracovnou silou Afroameričanov nikdy nefungoval.

„Hoci Kalifornia nikdy oficiálne nebola otrokárskym štátom, otrokári tu boli chránení a výskum výboru odhaľuje, že segregácia, systémový útlak a rasové predsudky zrodené z inštitútu otroctva mali hlboký vplyv na vývoj mesta,“ sťažuje sa v komentári pre miestne periodikum San Francisco Chronicle černošský autor Justin Phillips.

Brittni Chicuataová, šéfka ekonomických práv v AARAC, uviedla, že Dozorná rada v San Franciscu dostala 60-stranový návrh koncom decembra a očakáva sa, že tá ho prijme, pozmení alebo zamietne. Dátum posúdenia plánu ešte nie je zrejmý. Konečná verzia sa má predložiť v júni tohto roka a má obsahovať spätnú väzbu rady, ozrejmila Chicuataová.

Proti plánu sa však postavili niektorí černošskí právnici. Leo Terrell a bývalý kandidát na guvernéra Kalifornie Larry Elder označili tento návrh pre Fox News za „poburujúci, protiústavný a nezákonný“ a dokonca za rasistický a sľúbili, že proti nemu budú bojovať.

Dorovnanie príjmu a odpustenie dlhov

Päťmiliónová jednorazová reparácia pritom nie je jediná. Komisia v San Franciscu zašla pri riešení historickej krivdy ešte ďalej a navrhla, aby mal každý černoch v meste garantované dorovnanie príjmu na úroveň ročného mediánového platu domácnosti, ktorý v pobrežnom sídle predstavuje 97-tisíc dolárov. A to na najbližších 250 rokov.

Podľa portálu Snopes výbor žiada aj poskytovanie spravodlivejších bankových možností a prístupu k pôžičkám, ako aj komplexný program odpustenia dlhov, ktorý vymaže viaceré druhy úverov. Od študentských pôžičiek cez osobné úvery až po pôžičky cez kreditné karty.

Výbor tiež vyzval úrady, aby sa formálne ospravedlnili černošským komunitám za predchádzajúcu ujmu a zriadili nezávislý úrad pre odškodnenie, ktorý by ambiciózny plán zrealizoval.

Snahy rovnakého druhu sa paralelne uskutočňujú aj na celokalifornskej úrovni. Tento štát totiž takisto zostavil vlastnú pracovnú skupinu pre reparácie, ktorá má svoju správu s návrhmi predostrieť ešte v tomto roku.


Ďalšie články