Šéf Zelenského kancelárie Jermak: Všetko, čo sme ešte nedostali, dostaneme

Andrij Jermak. Foto: Flickr.com Andrij Jermak. Foto: Flickr.com

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v piatok povedal, že Kyjev nakoniec dostane západnú vojenskú pomoc, akú na ukončenie ruskej invázie potrebuje. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

„Silnieme,“ povedal Jermak. „A všetko, čo sme ešte nedostali, dostaneme,“ dodal. Krátko predtým poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na základni Ramstein oznámil, že ešte nepadlo rozhodnutie o dodaní tankov Leopard 2 nemeckej výroby pre Ukrajinu. Americký minister zahraničných vecí Lloyd Austin neskôr na tlačovej konferencii slová poľského ministra potvrdil.

Vývozné povolenie na tanky nemeckej výroby Leopard 2 udeľuje Berlín. Krajiny, ktoré ich majú vo výzbroji, preto potrebujú jeho súhlas, ak sa rozhodnú poskytnúť ich inému štátu. Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok na americkej základni Ramstein v Nemecku nedohodli na dodaní Leopardov Kyjevu, ale diskusia o tom bude pokračovať.

Niektoré krajiny sa možno rozhodnú poslať svoje tanky Leopard 2 na Ukrajinu bez ohľadu na to, či dostanú povolenie od Berlína alebo nie. Poľský premiér Mateusz Morawiecki vlastne už naznačil, že jeho vláda tento krok urobí, píše Sky News.

(tasr, min)


Ďalšie články