Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra

Igor Matovič po schválení termínu predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. septembra. Foto: Martin Baumann/TASR Igor Matovič po schválení termínu predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. septembra. Foto: Martin Baumann/TASR

Poslanci Národnej rady SR v utorok na schôdzi s jediným bodom rokovania ústavnou väčšinou 92 hlasov osdúhlasili termín predčasných volieb 30. septembra. Minulú stredu schválili zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu je tak možné uznesením, na ktoré je potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Štandard sleduje dianie v parlamente online.

19:08 Prezidentka nepristúpi k vymenovaniu úradníckej vlády

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie parlamentu o termíne predčasných volieb a nepristúpi k vymenovaniu úradníckej vlády. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec. „Vzhľadom na to, že k rozhodnutiu parlamentu došlo do konca januára, hoci opäť na poslednú chvíľu, nateraz nepristúpim k vymenovaniu úradníckej vlády,“ vyhlásila prezidentka. Rozhodnutie parlamentu je podľa nej nevyhnutným vyústením toho, že v decembri došlo k odvolaniu vlády a tá stratila legitimitu dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia.

„Pripomínam však, že v prípade zásadných zlyhaní dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera som pripravená kedykoľvek na zostávajúci čas do volieb vymenovať úradnícku vládu,“ upozornila prezidentka.

18:45 Kollár: Cirkus sa skončil, voľby vyhlásim v zákonom stanovenej lehote

Cirkus s referendami a termínmi volieb sa skončil. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) po tom, ako parlament odsúhlasil skrátenie volebného obdobia a termín predčasných volieb na 30. septembra. Deklaroval, že voľby vyhlási v zákonom stanovenom termíne a kandidátne listiny politických strán sa budú môcť podávať okolo 2. júla.

„Dodržali sme, čo sme povedali,“ uviedol s tým, že poslanci Sme rodina podporili všetky navrhované termíny volieb. Mrzí ho „farizejstvo“ zo strany opozície. Poukázal na to, že najskôr sa hlasovalo o 27. máji, potom o 24. júni a ani pri jednom sa nenašlo 90 hlasov poslancov. Následne sa hlasovalo o septembrovom termíne, ktorý opozícia nepodporila. Podľa Kollára tak opozícia riskovala úradnícku vládu. „Som veľmi rád, že tento cirkus sa skončil, opozícia ho využívala len na to, aby znova vytvárala chaos,“ dodal.

Aktuálnu situáciu označil za neštandardnú, keďže koaličná zmluva zvyčajne prestáva platiť pol roka pred voľbami. Do tejto doby sa bude Sme rodina podľa jeho slov snažiť riadne fungovať s partermi.

18:40 Slovensku by bolo lepšie, keby zvolení politici vedeli vládnuť kvalitne, slušne a celé funkčné obdobie, myslí si Šimečka

To, že sa koalícia rozpadla, ale doviedla Slovensko k predčasných parlamentným voľbám je lepšie ako pokračovanie agónie a hádok. V tlačovej správe to uviedol predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. „Slovensku by bolo lepšie, keby zvolení politici vedeli vládnuť kvalitne, slušne a celé funkčné obdobie. Akokoľvek, v PS to berieme na vedomie a na predčasné voľby v septembri budeme pripravení. Sme odhodlaní brániť demokraciu, férovosť, spravodlivosť pre všetkých a jednoznačnú príslušnosť slovenska k Európskej únii a NATO,“ tvrdí Šimečka.

Dodal, že ľuďom chcú vrátiť nádej, že politika sa dá robiť inak. „Spravíme preto všetko, čo je v našich silách. Sme stabilné, dobre fungujúce hnutie, posilňujú nás ďalší špičkoví odborníci a odborníčky, namiesto hádok pracujeme na kvalitnom programe. Poučili sme sa z našich prehier, chceme nadviazať na úspechy,“ dodal predseda PS.

18:30 Sulík si nemyslí, že termín predčasných volieb je až taký neskorý

Septembrový termín predčasných parlamentných volieb nie je až taký neskorý, povedal to dnes po schválení 30. septembra ako termínu volieb predseda SaS Richrad Sulík. Ako dodal, sú tam dva mesiace, keď vláda nerokuje ani nezasadá parlament, čiže podľa neho pôjde oproti júnu o predĺženie len o jeden pracovný mesiac. Podľa Sulíka je ale jedno kedy, za dôležité považuje, že takto bola urobená dohoda, aby na pôdoryse bývalej koalície došlo k zmene ústavy, a tiež aby došlo k predčasným voľbám.

Sulík vyjadril prekvapenie nad správaním zvyšku opozície, najmä strán Smer a Hlas. Myslí si, že sú to práve oni, kto by mal chcieť predčasné voľby, no napokon sa prepracovali k akémusi „trucpodniku“, že keď nebolo úplne tak, ako chceli oni, tak september nechcú. Zdôraznil, že s takýmito partnermi je rokovanie náročné, i preto mu bolo milšie urobiť takúto dohodu s ich bývalými koaličnými partnermi, a to najmä po tom, ako Igor Matovič (OĽaNO) už nie je súčasťou vlády a vláda s obmedzenými kompetenciami je pod kontrolou prezidentky.

18:25 Je to na zápis do Guinnessovej knihy rekordov, hovorí Fico

Predseda strany Smer-SD Robert Fico tvrdí, že rozhodnutie o septembrovom termíne predčasných parlamentných volieb je na zápis do Guinnessovej knihy rekordov. „Budeme tu mať vládu, ktorá je z hľadiska odvolania členov vlády neodvolateľná. Nemôže sa voči nej vyvodzovať žiadna zodpovednosť. Vláda pre neschopnosť padla 15. decembra uplynulého roku, padla aj hlasmi strany Sloboda a Solidarita (SaS). Táto strana dala súčasnej vláde v demisii k dispozícii ďalších prakticky jedenásť mesiacov do konca októbra 2023 na vládnutie,“ tvrdí Fico.

Dodal, že koalícia toto obdobie bude chcieť využiť na kriminalizáciu opozície. „Máme interné informácie z prostredia Národnej kriminálnej agentúry a špeciálnej prokuratúry, kde pracujú ako včeličky na tom, aby lídri opozície boli do 30. septembra minimálne obvinení,“ dodal poslanec.

Zároveň tvrdí, že je výsmech a hanba, keď ľudia budú musieť čakať na predčasné voľby až do septembra. „Koho mohli, toho kúpili. Koho mohli, toho vydierali,“ povedal predseda Smeru-SD. Dodal, že septembrový termín volieb je z významnej miery aj vďaka prezidentke SR Zuzane Čaputovej. „Oklamala celú verejnosť. Jasne povedala, že si želá, aby došlo k zmene ústavy a predčasným voľbám do 30. júna. Ale vykašľala sa na svoj prísľub,“ tvrdí Robert Fico a dodal, že koalícia sa „zabetónovala až do septembra“. „Smer-SD zoberie 30. septembra zbíjačky a pôjde „betón rozbíjať“ tak, aby počas parlamentných volieb bol Smer-SD úspešnou politickou stranou,“ vyhlásil Fico.

Podľa Roberta Fica si má svedomie spytovať predseda SaS Richard Sulík. „Či bol opäť sfetovaný, to neviem, ale odvolať vládu 15. decembra 2022 a potom jej dať ďalších jedenásť mesiacov, to môže len človek, ktorý netuší, ako sa robí politika,“ myslí si predseda Smeru.

19:22 Matovič: Kampaň bude zásadná, treba sa vyhnúť populizmu

Predvolebná kampaň bude zásadná, všetci v nej budeme bojovať za záchranu demokracie. V reakcii na odsúhlasenie termínu predčasných parlamentných volieb to povedal líder OĽaNO Igor Matovič. Považuje za „veľmi dobré“ vyhnúť sa prijímaniu populistických opatrení ako súčasti kampane. „Bolo by veľmi dobré, aby sme sa vyhli tomu, že sa začnú prijímať 15., 16., 19. dôchodky, bude si niekto populizmom robiť predvolebnú kampaň, lebo veľmi rýchlo by nám to spočítali ratingové agentúry, všetci by sme na to doplatili miliardami eur na úrokoch,“ povedal novinárom Matovič.

Matovič verí, že sa budú vedieť dohodnúť s lídrom Sme rodina Borisom Kollárom a šéfkou Za ľudí Veronikou Remišovou na džentlmenskej koaličnej dohode a budú do volieb fungovať tak ako doteraz. Zopakoval, že od septembra 2022 po odchode SaS bol na koaličnej rade pokoj. „Tento dobrý vzťah medzi sebou sa budeme snažiť zachovať,“ povedal. Predpokladá, že o návrhoch budú so stranou SaS rokovať „ad hoc“. V súvislosti s podanými návrhmi zákonov, ktoré obsahujú sľuby z predvolebnej ankety OĽANO, Matovič povedal, že ide o plnenie programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasovalo vyše 90 poslancov. „Plniť predvolebné sľuby sa patrí,“ dodal.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš poznamenal, že počas utorkového hlasovania postupovali podľa dohody bývalých koaličných strán. S návrhom na termín 30. september prišla podľa neho SaS a aj prezidentka Zuzana Čaputová to akceptovala.

18:17 Hlas: Za ďalšie mesiace marazmu a absolútneho rozvratu štátu je treba poďakovať SaS

Strane Sloboda a Solidarita (SaS) a jej predsedovi Richardovi Sulíkovi sa treba poďakovať za ďalšie mesiace marazmu a absolútneho rozvratu štátu. Uviedla do v reakcii na schválenie septembrového termínu predčasných parlamentných volieb strana Hlas v tlačovej správe, ktoré sprostredkovala hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. „Bola to SaS, ktorá pomohla vysloviť nedôveru neschopnej vláde Eduarda Hegera a Igora Matoviča. Teraz nám SaS zabetónovala túto neschopnú vládu minimálne do konca septembra,“ uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini

Slovensko je podľa slov predsedu Hlasu-SD v najväčšej kríze v histórii, ľudia každým dňom chudobnejú a bude tu vládnuť odvolaná vláda bez mandátu a právomocí takmer rok po svojom odvolaní. „To je absolútne pohŕdanie demokraciou, to je napľutie do očí ľuďom,“ doplnil.

Hlas-SD navrhol júnový termín volieb, ktorý dával dostatočný čas štátnemu aparátu pripraviť sa na predčasné voľby. „Na schválenie tohto termínu chýbali iba hlasy SaS. Namiesto zodpovednosti voči ľuďom na Slovensku schválili ďalšie tri tučné platy pre končiacich poslancov a ministrov, tri a pol milióna eur pre politické strany od štátu navyše, možnosť pre orgány činné v trestnom konaní pokračovať v pohone na opozíciu a dostatok času na vznik nových politických stranách,“ konštatoval Pellegrini a tým, že SaS uprednostnila záujem politických strán pred záujmom ľudí a „stratila akékoľvek právo ešte niekedy vziať do úst slovo zodpovednosť“.

Ľudí podľa Pellegriniho čaká do konca septembra ďalšie chudobnenie, pokračovanie rozvratu a zmätku, a „populistické jatky, ktoré avizuje Igor Matovič.

Vláda, ktorej bol vyslovená nedôvera, nemá mať podľa podpredsedu Hlasu-SD Richarda Rašiho mandát pokračovať ďalej ešte pätinu funkčného obdobia. „Keď si zoberieme dátum vyslovenia nedôvery a dátum vytvorenia novej vlády, tak ide o viac ako desať mesiacov. Sme presvedčení, že predčasné voľby mali byť v prvom polroku 2023,“ skonštatoval.

Keďže bol schválený septembrový termín, strana Hlas-SD ho bude podľa Rašiho rešpektovať a bude sa pripravovať na blížiace sa voľby, do ktorých pôjde samostatne. Raši je presvedčený, že tak ako koalícia vládla chaoticky doteraz, bude v tom pokračovať až do volieb. „Videli sme to dnes, keď sa nedokázal schváliť ani program schôdze a určite to uvidíme aj v stredu, keď sa kompletne zmení program,“ podotkol.

17:58 KDH rešpektuje rozhodnutie parlamentu o termíne predčasných volieb

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) rešpektuje rozhodnutie parlamentu o termíne predčasných volieb. Chce byť nespochybniteľnou voľbou pre konzervatívneho voliča i upokojujúcim prvkom slovenskej politiky. Hnutie je pripravené ponúknuť riešenia pre Slovensko aj hodnotový program. „Sme pripravení nahradiť chaos, nepokoj, nesvár a hádky, ktoré v politike vládli za posledné roky. KDH je pripravené pomáhať ľuďom,“ uviedli v stanovisku k rozhodnutiu parlamentu o termíne predčasných volieb.

Na hlasovanie o termíne predčasných volieb zareagoval aj predseda platformy Most-Híd strany Aliancia Konrád Rigó. Podľa neho si v OĽaNO pomýlili politiku s hokejom. „Ten sa hrá na tri tretiny. Ide o disciplínu, ktorá pozná aj predĺženie, ale len v prípade, ak zápas skončí nerozhodne. Tu však rozhodnutie už padlo 15. decembra,“ uviedol. To, že ďalších 290 dní chcú dotiahnuť bez dôvery parlamentu i občanov považuje za bezprecedentné.

„Protikorupčné, prodemokratické, proeurópske étosy tejto garnitúry budú do septembra zrovnané zemou. Urobia tým obrovskú službu populistom a extrémistom,“ tvrdí Rigó. Doplnil, že to, že sa to za trojmesačné poslanecké výplaty a štátnu podporu ich politických strán oplatí, nepotrebuje komentár. Pýta sa, prečo by práve pri odchode prejavovali politickú kultúru, keď im bola cudzia počas celého volebného obdobia.

17:47 Remišová: Predčasné parlamentné voľby rozhodnú o osude Slovenska

Predčasné parlamentné voľby rozhodnú o osude Slovenska. Budú o tom, či sa krajina vydá cestou korupcie a postupného úpadku alebo bude bojovať za spravodlivosť, slobodu a prosperitu. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová v reakcii na schválenie termínu predčasných volieb.

„Predčasné voľby Slovensku nikdy nič dobré nepriniesli, ale po povalení vlády SaS, Smerom/Hlasom a extrémistami a po odmietnutí SaS podporiť novú vládu, je to, žiaľ, jediná schodná cesta,“ uviedla Remišová v stanovisku. Slovensko podľa nej potrebuje víziu, aby mali ľudia vyššiu životnú úroveň a bolo úspešnou a prosperujúcou krajinou. „Drvivá väčšina politikov rozmýšľa veľmi obmedzene pár mesiacov dopredu, prípadne navrhuje zvyšovanie nejakých sociálnych dávok. Sociálna pomoc je dôležitá v čase krízy, ale energetická kríza aj inflácia postupne skončia a politika nemôže byť neustále v zakliatí kríz,“ dodala.

17:30 Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 30. septembra. Rozhodli o tom v utorok poslanci Národnej rady SR, keď za hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 54 a dvaja sa zdržali. Predseda NR SR ich má vyhlásiť najskôr 130 dní a najneskôr 110 dní pred dňom ich konania. Na septembrovom termíne predčasných parlamentných volieb sa v nedeľu 22. januára dohodli bývalí koaliční partneri – hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina, strana Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí.

Zmenu ústavného zákona, aby volebné obdobie bolo možné skrátiť uznesením, poslanci schválili minulý týždeň. Návrh uznesenia môže v budúcnosti predložiť najmenej pätina poslancov. Skrátené volebné obdobie uplynie dňom konania volieb do Národnej rady. Na schválení uznesenia o skrátení volebného obdobia sa musí podieľať 90 hlasov, čiže kvalifikovaná trojpätinová väčšina všetkých poslancov.

Za prijatie uznesenia hlasovali poslanci hnutia OĽaNO, Sme rodina a strany SaS. Z nezaradených poslancov hlasovali za návrh členovia občiansko-demokratickej platformy i poslanci strany Za ľudí Jana Žitňanská, Juraj Šeliga a Miriam Šuteková. Taktiež súhlasil i nezaradený poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Martin Čepček, Katarína Hatráková, Miroslav Kollár (Modrá koalícia), Martin Borguľa a Martin Klus.

Proti bol poslanecký klub strany Smer – sociálna demokracia, nezaradení poslanci strany Hlas – sociálna demokracia, nezaradení poslanci strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, nezaradení poslanci hnutia Republika a strany Život – Národná strana. Hlasovania sa zdržali nezaradený poslanec Patrick Linhart a nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová.

Tabuľa s výsledkom hlasovania o predčasných voľbách počas 82. schôdze NR SR v Bratislave 31. januára 2023. Predčasné voľby do Národnej rady SR sa budú konať 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia, ktoré poslanci odsúhlasili v utorkovom hlasovaní. Foto: Martin Baumann/TASR

17:21 Pozmeňujúce návrhy Fica a Pellegriniho neprešli

V súvislosti s uznesením o skrátení volebného obdobia predložil pozmeňujúci návrh nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD), ktorý plénum neschválilo. Požadoval, aby sa predčasné parlamentné voľby uskutočnili 24. júna. „Ponechanie nefunkčných ústavných orgánov na mimoriadne dlhú dobu zvlášť v čase, keď je potrebné dodržiavať vládou stanovené míľniky pri čerpaní z Plánu obnovy je hazardom so Slovenskom. Lehota ničím neprospieva ani samotnej demokracii, práve naopak, dáva priestor na využitie volebnej korupcie, manipulácie s občanmi, populizmu, polarizácii spoločnosti a rastu extrému,“ argumentoval v návrhu Pellegrini.

Pozmeňujúci návrh predložil i poslanec Robert Fico (Smer-SD), ktorý požadoval, aby sa predčasné parlamentné voľby konali už 27. mája. Jeho návrh taktiež v parlamente neprešiel. „Keďže vláda bola odvolaná rozhodnutím prezidentky zo 16. decembra 2022 a bola poverená vykonávaním jej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády, je potrebné uskutočniť predčasné voľby v čo najkratšom termíne, aby bol zabezpečený riadny chod ústavných orgánov. Z tohto hľadiska nie je žiaden dôvod na termín 30. september,“ uviedol Fico. Dodal, že vláda nemá legitimitu vládnuť ďalších desať mesiacov a septembrový termín nie je vhodným ani z hľadiska prípravy návrhu štátneho rozpočtu na rok 2024.

Na snímke poslanci NR SR po schválení termínu predčasných parlamentných volieb na 30. septembra 2023 sprava Robert Fico, podpredseda parlamentu Juraj Blanár, Ľubomír Vážny, Dušan Jarjabek a Ladislav Kamenický (všetci Smer) poèas 82. schôdze NR SR v Bratislave 31. januára 2023. Foto: Martin Baumann/TASR

Poslanci neschválili ani pozmeňujúci návrh poslanca Borisa Suska (Smer-SD). Jeho cieľom bolo, aby si NR SR vyhradila rozhodovanie o schválení stanovísk Slovenskej republiky na parlamentnej schôdzi podľa zákona o rokovacom poriadku NR SR v záležitostiach, o ktorých bude rokovať Európska únia. Zároveň za účelom realizácie základného vzťahu medzi parlamentom a vládou sa navrhovalo priebežné vykonávanie kontrolnej činnosti NR SR, výborov a poslancov vo vzťahu k dočasne poverenej vláde s obmedzenou pôsobnosťou, vedúcim ústredných orgánov štátnej správy v súvislosti s okamžitou realizáciou opatrení na posilnenie odolnosti hospodárstva, verejnej sféry a obyvateľov voči kumulujúcim sa krízovým faktorom a s dodržiavaním ústavného režimu výkonu obmedzenej pôsobnosti dočasne poverenej vlády po jej vyslovení nedôvery. „Navrhovalo sa tiež zdržanie sa nerešpektovania ústavných obmedzení pôsobnosti dočasne poverenej vlády typu prípravy a uskutočňovania zásadných zmien v organizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, predovšetkým formou redukcie poskytovanej zdravotnej starostlivosti a rušenia nemocníc v jednotlivých regiónoch Slovenska,“ tvrdí Susko.

https://standard.sk/313754/preco-sas-zablokovala-otvorenie-schodze-spor-o-zakon-anny-zaborskej/

13:58  Dialóg demokratov za okrúhlym stolom sa v stredu 1. februára neuskutoční, uviedol Čekovský

Dialóg demokratov za okrúhlym stolom sa v stredu 1. februára neuskutoční. Prostredníctvom tlačovej správy o tom dnes informoval nezaradený poslanec z občiansko-demokratickej platformy Kristián Čekovský. Dodal, že pokiaľ sa nerozhodne otázka predčasných parlamentných volieb, politické subjekty nemajú jasno vo svojom ďalšom postupe. „Minulý týždeň avizovala Demokratická platforma na stredu 1. februára zvolanie okrúhleho stola demokratov a strán, ktoré sa hlásia k demokratickému, proeurópskemu, antikorupčnému a reformnému smerovaniu Slovenska. Vzápätí prišlo v Národnej rade SR k presunutiu hlasovania o predčasných voľbách, zajtrajší termín preto viacerí pozvaní považujú za predčasný,“ uviedol Čekovský.

Zároveň dodal, že ešte nejasnejšou môže byť situácia, pokiaľ na dnešnom hlasovaní parlament nepríjme žiadne uznesenie o termíne predčasných parlamentných volieb. „Preto iniciátori dialógu demokratov za okrúhlym stolom odkladajú jeho zvolanie na vhodnejší termín, na ktorom bude zhoda. Za pravdepodobný termín považujeme polovicu februára a budeme o ňom včas informovať,“ tvrdí poslanec.

13:46 Poslanci neschválili program schôdze, popoludní bude mimoriadne rokovanie

Poslanci neschválili program 81. schôdze Národnej rady (NR) SR. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) rokovanie ukončil. Avizoval zvolanie mimoriadnej schôdze ešte v utorok popoludní, aby na nej poslanci rozhodli o termíne predčasných volieb. „Zvolám mimo harmonogram novú schôdzu s jedným bodom programu, bude to o 17.00 h a bude sa hlasovať o uznesení o možnosti predčasných volieb,“ uviedol.

Po hlasovaní má byť polhodinová prestávka a následne sa má zísť grémium. Dohodnúť sa podľa jeho slov majú na tom, ktoré body z 81. schôdze zaradia na novú schôdzu a pokúsia sa ju otvoriť na ďalší deň.

13:20 Poslanci Smeru-SD nezahlasujú za 30. september ako termín volieb

Ani jeden z 27 poslancov Národnej rady (NR) SR za Smer-SD nebude hlasovať za 30. september ako termín predčasných parlamentných volieb. Potvrdil to šéf Smeru-SD Robert Fico. Strana žiada voľby v máji alebo júni, čo považuje za racionálne z hľadiska prípravy programového vyhlásenia vlády i rozpočtu. Vláda s obmedzenými kompetenciami bez mandátu nemôže podľa Fica vládnuť ďalšie mesiace.

Fico tvrdí, že dočasne poverená vláda nemôže prijímať niektoré zákony, preto sa do parlamentu dostali ako poslanecké návrhy, čo je v rozpore s Ústavou SR. „Na niektoré návrhy, ktoré by vláda predkladala, by potrebovala poverenie, pretože je v demisii, preto sa predstavitelia vlády rozhodli, že budú obchádzať ústavu a cez individuálne poslanecké návrhy sa pokúsia dostať do NR SR návrhy zákonov, ktoré by tam inak nemohli byť,“ vyhlásil na utorkovej tlačovej konferencii. Nie je podľa neho možné rokovať v NR SR napríklad o prevodoch podielov Východoslovenskej energetiky. „Na toto nemá vláda žiadne poverenie,“ dodal.

Šéf Smeru-SD upozornil, že pokiaľ by sa nepodarilo schváliť žiaden z termínov, okamžite sa dá prísť s novým návrhom uznesenia a hlasovať o termínoch opäť. Na odvolanú vládu treba podľa jeho slov vyvíjať tlak. Zopakoval tiež, že predstavitelia dočasne poverenej vlády chcú urobiť všetko pre to, aby dostali opozičných lídrov a nominantov pod tlak trestného práva v podobe obvinení, žalôb či návrhov na vzatie do väzby.

https://standard.sk/313702/budem-musiet-informovat-kolegov-z-talianska-a-usa-nad-kritizuje-blokovanie-schodze-parlamentu/

13:16 Začala sa 81. schôdza, poslanci majú rozhodnúť o termíne volieb

Začala sa 81. schôdza Národnej rady (NR) SR. Poslanci by mali popoludní o 17.00 h rozhodnúť o termíne predčasných volieb. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s termínom volieb 30. septembra. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli termín na 24. júna a Smer-SD už na 27. mája.

Program schôdze má viac ako 100 bodov. Okrem termínu volieb by mali poslanci rozhodnúť napríklad o novele exekučného poriadku či o vládnej novele zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia.

Venovať by sa mali aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Medzi nimi napríklad zákonu o ochrane ovzdušia či novele cestného zákona. Na opätovné prerokovanie vrátila aj zákon o dani z osobitnej stavby, ktorým sa má zdaniť tranzitný plynovod spoločnosti eustream sadzbou 6 000 eur za kilometer.

Na programe je aj novela Ústavy SR z dielne Petra Pčolinského. Týka sa skrátenia volebného obdobia parlamentu, ráta aj s možnosťou referenda k tejto otázke.

Poslanci z OĽaNO zas navrhli odmenu za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu či zníženie kvóra pri miestnom referende. V novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva navrhujú tiež znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do NR SR a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento, legislatívne upraviť prezidentské voľby poštou či zabezpečiť distribúciu zoznamu kandidátov do domácností aj vo voľbách do orgánov samosprávy.

Definitívne by mali na tejto schôdzi poslanci rozhodnúť aj o novele zákona o energetike či o ekologickej poľnohospodárskej výrobe. V druhom čítaní je aj novela zákona o integrovanom záchrannom systéme. Ráta s posilnením pôsobnosti Ministerstva vnútra SR na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor by sa mal začleniť medzi základné záchranné zložky tohto systému. Novela by mala umožniť vznik integrovaných bezpečnostných centier.

08:32 Plénum má v podvečer hlasovať o návrhu na prijatie uznesenia o skrátení volebného obdobia

 Plénum Národnej rady SR má v utorok o 17:00 hlasovať o návrhu na prijatie uznesenia o skrátení volebného obdobia. Má sa tak skrátiť aj práve prebiehajúce ôsme volebné obdobie so začiatkom v roku 2020. Ako uviedol za predkladateľov návrhu poslanec Lukáš Kyselica (OĽaNO), predčasné voľby navrhujú na 30. septembra a predseda NR SR ich má vyhlásiť najskôr 130 dní a najneskôr 110 dní pred dňom ich konania. Na septembrovom termíne predčasných parlamentných volieb sa v nedeľu 22. januára dohodli bývalí koaliční partneri – hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Sme rodina, strana Sloboda a Solidarita a Za ľudí. Zmenu ústavného zákona, aby volebné obdobie bolo možné skrátiť uznesením, poslanci schválili minulý týždeň.

Uznesením NR SR sa taktiež určí čas konania predčasných parlamentných volieb a jeho návrh môže predložiť najmenej pätina poslancov. Skrátené volebné obdobie uplynie dňom konania volieb do Národnej rady. Na schválení uznesenia o skrátení volebného obdobia sa musí podieľať 90 hlasov, čiže kvalifikovaná trojpätinová väčšiny všetkých poslancov.

V súvislosti s uznesení o skrátení volebného obdobia predložil pozmeňujúci návrh nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Požaduje, aby sa predčasné parlamentné voľby uskutočnili 24. júna. „Ponechanie nefunkčných ústavných orgánov na mimoriadne dlhú dobu zvlášť v čase, keď je potrebné dodržiavať vládou stanovené míľniky pri čerpaní z Plánu obnovy je hazardom so Slovenskom. Lehota ničím neprospieva ani samotnej demokracii, práve naopak dáva priestor na využitie volebnej korupcie, manipulácie s občanmi, populizmu, polarizácii spoločnosti a rastu extrému,“ argumentuje v návrhu Pellegrini.

Pozmeňujúci návrh predložil i poslanec Robert Fico (Smer-SD), ktorý požaduje, aby sa predčasné parlamentné voľby konali už 27. mája. „Keďže vláda bola odvolaná rozhodnutím prezidentky zo 16. decembra 2022 a bola poverená vykonávaním jej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády, je potrebné uskutočniť predčasné voľby v čo najkratšom termíne, aby bol zabezpečený riadny chod ústavných orgánov. Z tohto hľadiska nie je žiaden dôvod na termín 30. september,“ uviedol Fico. Dodal, že vláda nemá legitimitu vládnuť ďalších desať mesiacov a septembrový termín nie je vhodným ani z hľadiska prípravy návrhu štátneho rozpočtu na rok 2024.

Hnutie Sme rodina deklarovalo, že podporí májový, júnový aj septembrový termín. „Myslíme si, že lepšie by boli voľby v júni, ale musíme nájsť 90 poslancov. Ak ich nenájdeme na jún, musíme sa snažiť nájsť 90 poslancov na september,“ uviedol predseda hnutia Boris Kollár. Ak by sa ani to nepodarilo, budú voľby v riadnom termíne vo februári 2024 a dovtedy bude úradnícka vláda. Hnutie OĽaNO zahlasuje len za 30. september, na ktorom sa predstavitelia bývalej koalície vrátane SaS dohodli na rokovaní.

PONDELOK

https://standard.sk/313252/ano-je-to-dlhe-ale-lepsie-ako-rok-kollar-tvrdi-ze-realny-vyzera-iba-septembrovy-termin-volieb/

ŠTVRTOK

19:24 Hlasovať sa bude v utorok

Poslanci vo štvrtok večer ukončili diskusiu k uzneseniu o skrátení volebného obdobia. Určí sa ním termín predčasných parlamentných volieb. Návrh uznesenia hovorí o 30. septembri, na čom sa dohodli strany bývalej koalície.

Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) zároveň ukončil 78. schôdzu. V piatok (27. januára) už poslanci nebudú rokovať. Hlasovať o uznesení budú podľa dohody v utorok (31. januára) o 17.00 h v rámci ďalšej riadnej schôdze. Na schválenie uznesenia treba 90 hlasov.

V rámci diskusie odkázal šéf ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO) opozícii, aby zabudla na termín predčasných volieb v máji alebo júni. Pripomenul, že september je výsledkom kompromisu strán bývalej koalície, keďže niektorí spočiatku odmietali aj predčasné voľby. Ak by nebol kompromis na septembri, nepodarilo by sa podľa neho schváliť zmenu Ústavy SR. Dodal, že jemu osobne by úradnícka vláda neprekážala.

Počas dňa pribudli k uzneseniu pozmeňujúce návrhy. Smer-SD chce voľby 27. mája, Hlas-SD ich žiada na 24. júna. Sme rodina opakovane deklaruje, že podporí aj tieto termíny. Boris Susko (Smer-SD) zároveň prišiel s návrhom, ktorý sa týka napríklad kontrolnej činnosti parlamentu vo vzťahu k dočasne poverenej vláde.

18:32 Svrček predložil návrh, aby sa mohli voľby vyhlásiť už 242 dní vopred

Poslanec Miloš Svrček (Sme rodina) chce zmeniť lehotu na vyhlásenie parlamentných volieb. K uzneseniu o skrátení volebného obdobia predložil pozmeňujúci návrh, ktorý by umožnil vyhlásiť voľby už 242 dní predo dňom ich konania. Predčasné voľby by sa podľa neho dali vyhlásiť od 1. februára. Pozmeňujúci návrh podal aj Boris Susko (Smer-SD). Týka sa napríklad kontrolnej činnosti parlamentu vo vzťahu k dočasne poverenej vláde.

Predložený návrh uznesenia hovorí o tom, že predseda NR SR má vyhlásiť voľby najskôr 130 dní a najneskôr 110 dní predo dňom ich konania. Zdôrazňuje potrebu dohodnúť sa na termíne volieb, pretože úradnícka vláda podľa neho nemá zdroj moci od občanov. Za ideálny termín považuje máj.

Svrčekov návrh prekvapil predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽANO). Ide podľa neho mimo rámca diskusií strán bývalej koalície. Pôvodný termín podľa neho zabezpečuje „fair play“ pre najbližšie aj skrátené voľby.

15:46 Pellegrini vyzval SaS, aby podporila skorší termín predčasných volieb

Predseda strany Hlas Peter Pellegrini vyzval stranu Sloboda a Solidarita (SaS), aby podporila čo najskorší termín predčasných volieb. Ako ďalej uviedol v pléne Národnej rady, SaS by podľa neho nemala predlžovať „marazmus vlády“ dočasne povereného premiéra SR Eduarda Hegera a exministra financií a poslanca NR SR Igora Matoviča (obaja OĽaNO) až do konca septembra. „Postoju SaS ľudia ani pri najlepšej vôli nemôžu rozumieť. Najprv pomôžu Hlasu-SD odvolať vládu a potom tú istú vládu, ibaže bez množstva právomocí, chcú držať pri vláde čo najdlhšie. Čo má na SaS Igor Matovič, že ju takto drží pod krkom?“ spýtal sa Pellegrini.

Predseda Hlasu ďalej v tlačovej správe uviedol, že práve liberáli z SaS rozhodnú o termíne predčasných parlamentných volieb. „S jej hlasmi by prešiel júnový termín volieb aj napriek odporu Matoviča. Vyzývam preto SaS, aby sa vrátila k zdravému rozumu, o ktorom toľko hovorí, a pomohla schváliť voľby už v júni,“ vyzval Pellegrini.

Strana Hlas zároveň pokladá za nemožné, aby nová vláda pri septembrovom termíne volieb predložila zodpovedný návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. „No nielen tento rok, ale po každých jedných voľbách by sa tento problém opakoval. SaS sa hrdí tým, aká je rozpočtovo zodpovedná strana. Tak nech sa páči, nech svoju zodpovednosť voči Slovensku prejavia pri hlasovaní o termíne volieb,“ tvrdí Pellegrini.

11:54  Hlas žiada pozmeňujúcim návrhom predčasné voľby 24. júna

Strana Hlas podala pozmeňujúci návrh k uzneseniu o skrátení volebného obdobia, aby sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali 24. júna. „Je absolútne neprijateľné, aby vláda bez akéhokoľvek mandátu a bez dôvery vládla desať mesiacov po svojom odvolaní. Dodnes neponúkla jediný dôvod, prečo by septembrové voľby boli dobrým riešením pre ľudí a pre Slovensko. Nikdy v histórii nebola potreba zodpovednej a kompetentnej vlády taká naliehavejšia ako dnes,“ uviedol v tlačovej správe predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Dodal, že termín 24. júna poskytuje dostatočný čas na korektnú prípravu volieb a taktiež dáva dostatočný čas novej vláde, aby pripravila štátny rozpočet na rok 2024. „Dáva priestor aj kandidujúcim politickým stranám, aby ľuďom predstavili svoje plány o lepšej budúcnosti Slovenska, pretože práve o tom budú najbližšie voľby. Hlas-SD takýto plán má a v prípade dôvery od ľudí je pripravený ho naplniť,“ povedal Pellegrini.

11:42 Fico navrhol voľby 27. mája, nevidí dôvod na septembrový termín

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico navrhol termín konania predčasných volieb na 27. mája 2023. Odmieta ich konanie až koncom septembra. Poukázal na to, že vláda ešte koncom decembra stratila dôveru v parlamente, je len dočasne poverená výkonom funkcie a nemôže vládnuť až do jesene.

„Neexistujú žiadne dôvody na termín volieb 30. septembra,“ vyhlásil Fico s tým, že na krízové situácie treba reagovať rýchlym vyhlásením predčasných volieb. „Musím oznámiť, že my tento termín nepovažujeme za akceptovateľný a podávame pozmeňujúci návrh na termín konania predčasných parlamentných volieb 27. mája 2023,“ uviedol Fico s tým, že už júnový termín bol veľký kompromis a september je nezmysel.

Šéf Smeru-SD tvrdí, že vláda dostala krajinu do rozvratu a nie je preto možné, aby žiadala o mandát až do 30. septembra s tým, že „ešte oznamuje opozícii, že to potrebuje na to, aby ju pozatvárala“. Dodal, že súčasný kabinet je len dočasne poverený. Opozícia tak podľa neho už nemá ani možnosť využiť v parlamente právo podať návrh na vyslovenie nedôvery vláde, keďže jej už vyslovená bola.

Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že šéf OĽaNO Igor Matovič „priamo riadi ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý priamo riadi špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Zadáva im úlohy a táto trojčlenná zločinecká skupina má za posledné dva roky na svedomí hrubé porušovanie ľudských práv“. Zopakoval, že vyšetrovatelia mali dostať politické zadanie zlikvidovať opozíciu. Avizuje „obrovskú medzinárodnú ofenzívu“.

Poukázal aj na to, že prezidentka SR Zuzana Čaputová nezakročila proti avizovanému septembrovému termínu predčasných parlamentných volieb. „Pridala sa na stranu vládnej koalície, pokiaľ ide o útok na paragraf 363 Trestného poriadku a oznamuje, že ide podať návrh na Ústavný súd SR, aby posúdil ústavnosť ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou SR,“ zdôraznil Fico.

V tejto súvislosti kritizoval aj stredajšiu (25. 1.) tlačovú konferenciu prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. „Partia, ktorá včera sedela na tlačovej konferencii, je organizovaná zločinecká skupina,“ podotkol. Lipšic bude podľa jeho slov musieť okamžite po zmene vlády odísť z Úradu špeciálnej prokuratúry.

Hovorí o vysokej miere neprofesionality vládnej koalície. Tvrdí, že Slovensku prepadne množstvo financií z eurofondov pre nedostatočné čerpanie, poukázal pritom aj na aktuálnu energetickú krízu a verejný dlh. Kritizuje i vyjadrenia predstaviteľov koalície, že orgány činné v trestnom konaní potrebujú čas do septembra dokončiť niektoré kauzy. Podľa Fica sa aj takto priznávajú k zasahovaniu do vyšetrovania a k zneužívaniu trestného práva v politickom boji. Opätovne vládnej koalícii vyčítal i to, že sa do novely ústavy nedostala možnosť rozhodnúť o skrátení volebného obdobia referendom.

Igor Matovič (OĽaNO) označil Fica za skorumpovaného zlodeja. Tvrdí, že vládna koalícia len rozviala ruky orgánom činným v trestnom konaní a dala im slobodu, ktorú im predchádzajúca vláda vzala. Milan Kuriak (OĽaNO) tvrdí, že vláda za posledné tri roky urobila pre Slovensko viac než tie predchádzajúce. Skonštatoval, že keby mala k dispozícii 12 rokov vládnutia a také podmienky, ako mal Smer-SD, Slovensko by vyzeralo úplne inak.

10:38 Do diskusie o skrátení volebného obdobia sa prihlásilo 13 rečníkov písomne

Do diskusie o uznesení o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR sa písomne prihlásilo 13 rečníkov. Návrh uznesenia predniesol Lukáš Kyselica (OĽaNO), predložili ho poslanci OĽaNO vrátane odídencov a Sme rodina. Prijatím uznesenia by sa skrátilo volebné obdobie začaté v roku 2020 tak, že predčasné voľby do NR SR by boli 30. septembra 2023. Uznesenie tiež hovorí o tom, že predseda parlamentu má vyhlásiť parlamentné voľby najskôr 130 a najneskôr 110 dní pred ich konaním.

Z písomne prihlásených rečníkov sú dvaja za poslanecký klub – Robert Fico za Smer-SD a Igor Matovič za OĽaNO. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. „V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená,“ píše sa v rokovacom poriadku NR SR. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Parlament v stredu (25. 1.) schválil zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

10:00 Poslanci pokračujú v rokovaní, venujú sa termínu predčasných volieb

Pokračuje 78. schôdza Národnej rady SR. V úvode 18. rokovacieho dňa do programu pribudol návrh uznesenia o skrátení volebného obdobia parlamentu. Hlasovať o ňom majú v utorok (31. 1.) o 17.00 h.

Koalícia navrhuje termín volieb na 30. septembra. Opozícia tento termín odmieta. Nezaradení poslanci z Hlasu avizovali, že predložia návrh na zmenu termínu, a to na 30. júna. Smer aj to považuje za neskorý termín, navrhovať chce 20. máj.

Štvrtková tradičná hodina otázok popoludní nebude, pretože neboli položené žiadne otázky.

STREDA

15:50 Prezidentka podpísala zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala schválenú zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude podľa novely možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Zákonodarcovia zmenu schválili v stredu.

Poslanci rokovali o zmene ústavy po tom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

13:42 Krajniak považuje novelu ústavy za rozumné riešenie, Budaj za prehru

Stredajšie schválenie novely ústavy umožňujúcej skrátiť volebné obdobie považuje dočasne poverený minister práce a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak za rozumné riešenie. „Je to úspech v tom zmysle, že chaos, ktorý tu v poslednom období vládol, sa bude dať civilizovaným spôsobom ukončiť,“ uviedol po rokovaní vlády.

Predpokladá, že vo štvrtok (26. 1.) sa v pléne parlamentu objaví viacero návrhov na termín volieb. O tom, ktorý z nich má najväčšiu šancu na prijatie špekulovať nechcel. Myslí si, že v priebehu nasledujúcich hodín sa ešte bude debatovať o možnom konsenze na termíne predčasných volieb. „My v Sme rodina zahlasujeme za každý návrh termínu, či už skorší, alebo ten najneskorší,“ dodal Krajniak.

Naopak, za žiadnu výhru rozhodnutie parlamentu nepovažuje dočasne poverená ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí). „Sú to otvorené dvere pre každú zostavu, ktorá prehrá voľby, aby mohla rozoštvávať spoločnosť a snažila sa o to, aby vláda nevydržala celé vládne obdobie,“ uviedla. Deklarovala, že Za ľudí budú kandidovať vo voľbách, na otázku možného spájania sa s inými politickými subjektmi povedala, že „diskutuje so všetkými relevantnými partnermi a má záujem spájať sily“.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) považuje skrátenie vlastného volebného obdobia za prehru. V politických stranách, ktoré boli súčasťou ústavnej väčšiny, by mala vyvolať sebareflexiu. „To je chvíľa, ktorá si predovšetkým vyžaduje sebareflexiu demokratických politikov a voličov. Očakávam výsledky sebareflexie a rád podporím tých demokratov, ktorí jej budú schopní,“ povedal Budaj. Zároveň dodal, že nevie, či bude v nadchádzajúcich predčasných voľbách kandidovať.

Dočasne poverený šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) rešpektuje rozhodnutie parlamentu. Je to podľa neho v súlade s dohodami, ktoré štyri bývalé koaličné strany spravili. Verí, že pri hlasovaní o termíne predčasných volieb sa dodrží 30. september.

Hlasovanie v parlamente považuje dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) za úspech. Dôležitý podľa neho bude budúci týždeň, keď sa bude hlasovať o termíne predčasných volieb.

12:53 Fico: Smer-SD navrhne termín predčasných volieb na 20. mája

Opozičný Smer-SD navrhne termín predčasných volieb do Národnej rady SR na 20. mája. Naďalej odmieta konanie volieb až v septembri. Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii. „Termín 20. máj je ideálny pre všetkých aj preto, lebo v lete by sa vláda mohla sústrediť na spracovanie nového štátneho rozpočtu, ktorý musí prejsť radikálnymi zmenami. Leto by sa dalo využiť aj na rokovanie o novom programovom vyhlásení vlády,“ skonštatoval. Poznamenal, že už júnový termín je neskoro a pripomenul, že vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) stratila dôveru ešte v závere roka. Smer-SD podľa jeho slov podporí aj iný skorší termín pred 30. júnom v prípade, že ich termín neprejde.

Fico zároveň kritizoval, že do novely ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia sa nedostala možnosť referenda. Poukázal na článok ústavy o tom, že suverénom štátnej moci je ľud a že sú to občania, ktorí túto štátnu moc vykonávajú prostredníctvom zvolených zástupcov alebo priamo. „Pre nás je referendum sväté právo ľudí,“ podčiarkol. Trvá na tom, že občania by mali mať možnosť rozhodnúť o predčasných voľbách v referende.

O termíne predčasných volieb by mohol parlament rokovať už vo štvrtok (26. 1.). V stredu poslanci odsúhlasili novelu ústavy, po ktorej bude možné skrátiť volebné obdobie parlamentu uznesením.

12:38 Ak bude Hlas súčasťou vlády, navrhne umožniť predčasné voľby aj referendom

Ak bude strana Hlas-SD súčasťou vlády, bude iniciovať zmenu Ústavy SR tak, aby občania mohli skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom. Strana zároveň víta, že sa podarilo zmenou ústavy aspoň nejakým spôsobom skrátiť volebné obdobie Národnej rady SR. „Ak občan moc dáva, má ju právo aj brať,“ uviedol v stanovisku strany líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. „Toto právo ľuďom jednoznačne patrí, a preto sa ho v budúcnosti pokúsime presadiť aj do ústavy,“ doplnil.

Za zásadné zlyhanie vládnych strán a ďalšie obmedzenie slovenskej demokracie považuje Pellegrini to, že dosluhujúca koalícia nevypočula „želanie ľudí, aby mohli sami rozhodovať o konci vlády“.

12:33 Premiér: Ústavná zmena je naplnením prvého kroku dohody o predčasných voľbách

Schválenie zmeny Ústavy SR vníma dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania. Konštatuje to na sociálnej sieti.

Najvyššou prioritou na zostávajúce mesiace do termínu predčasných volieb bude pre neho distribúcia pomoci v energetickej kríze. Pokračovať chce tiež v implementácii reforiem plánu obnovy. „Na Slovensko smerujú nebývalé investície, ktoré zvýšia kvalitu života v mnohých oblastiach od zdravotníctva, vzdelávania po infraštruktúru,“ pripomenul Heger.

12:06 Poslanci majú rokovať o uznesení k predčasným voľbám vo štvrtok

O uznesení, ktorým sa má skrátiť volebné obdobie parlamentu, majú poslanci rokovať vo štvrtok. Informoval o tom v pléne NR SR predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Uznesením sa má určiť termín predčasných parlamentných volieb. Strany bývalej koalície sa dohodli, že by mali byť 30. septembra.

Vo štvrtok o 10.00 h by mali poslanci zaradiť do programu schôdze návrh uznesenia. Hlasovať o ňom by sa mohlo podľa Kollára v utorok (31. 1.).

11:40 Poslanci schválili zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami

Poslanci Národnej rady SR schválili zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktoré bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Za hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 44 a zdržalo sa 11 poslancov. Zároveň sa bude nová právna úprava vzťahovať aj na práve prebiehajúce volebné obdobie, teda bude možné skrátiť aj ôsme volebné obdobie. Predkladateľmi návrhu sú poslanci hnutia Sme rodina Miloš Svrček a Petra Hajšelová.

Poslanci Sme rodina v návrhu požadovali, aby sa volebné obdobie mohlo skrátiť i referendom. Takáto možnosť však nebude možná, keďže plénum schválilo pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej (SaS), Michala Šipoša (OĽaNO), Miloša Svrčeka (Sme rodina) a nezaradeného poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí), na ktorom sa v nedeľu 22. januára dohodli bývalí koaliční partneri. Za pozmeňujúci návrh hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 52 a zdržali sa traja poslanci.

„Navrhujeme, aby toto skrátenie nešlo ani cez ústavný zákon, ani cez referendum, ale cez uznesenie NR SR, na ktoré bude potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov. Poistkou, aby sa takéto uznesenie politicky nezneužívalo, je, že podanie takéhoto návrhu bude môcť podať len skupina poslancov, ktorých je najmenej jedna pätina, čiže 30 poslancov,“ uviedla Kolíková. V samotnom uznesení sa bude určovať i presný termín vykonania volieb a súčasťou bude i obdobie, v ktorom bude predseda NR SR vyhlasovať parlamentné voľby. Účinnosť nadobúda dňom vyhlásenia.

Schválený pozmeňujúci návrh zároveň obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia a jedného volebného obvodu v ústave. Na zmenu volebného systému bude tým pádom potrebná ústavná väčšina, čiže 90 hlasov poslancov namiesto súčasných 76. Išlo o podmienku hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti k predčasným voľbám. Cieľom má byť ochrana súčasného volebného systému pred prípadnými zmenami po parlamentných voľbách.

Poslanci rokovali o zmene ústavy potom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

11:12 Hlasovanie sa pre poradu klubov presunulo na 11.30 h

Poslanci Národnej rady SR sa zišli v stredu na hlasovaní o zmene Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia. Pred hlasovaním ešte predseda opozičného Smeru-SD požiadal o prestávku na poradu klubov. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto prerušil rokovanie do 11.30 h.

K novele počas diskusie predložili poslanci viacero pozmeňujúcich návrhov. Opozícia trvá na tom, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu aj referendom. Strany bývalej štvorkoalície sa však pôvodne dohodli na pozmeňujúcom návrhu, ktorý s touto možnosťou neráta. Preferujú možnosť skrátiť volebné obdobie prijatím uznesenia 90 hlasmi poslancov.

Na program 78. schôdze mali aj niekoľko ďalších návrhov, presunuli ich však na ďalšiu riadnu schôdzu.

10:48 Budajova platforma podporí novelu ústavy aj voľby v septembri

Poslanci okolo Kristiána Čekovského z takzvanej Občiansko-demokratickej platformy s lídrom Jánom Budajom odmietajú pokusy na zmenu dohôd, ktoré sa uplynulé dni dosiahli medzi predstaviteľmi bývalej štvorkoalície. Podporia septembrový termín predčasných volieb. Dodajú aj hlasy na schválenie novely Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Avizovali to na stredajšej tlačovej konferencii.

Čekovský ozrejmil, že jeho poslanci podporia aj návrh na zakotvenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu v ústave. Považujú to za posilnenie demokratických inštitúcií. Čo sa týka možnosti skrátiť volebné obdobie parlamentu, podporia tú formu, na ktorej sa dohodla bývalá štvorkoalícia – teda aby bolo možné volebné obdobie skrátiť uznesením parlamentu, bez možnosti referenda o predčasných voľbách.

https://standard.sk/310846/prisli-by-o-pat-platov-byvalej-koalicii-mozu-na-zmenu-ustavy-k-predcasnym-volbam-chybat-hlasy-odidencov/

08:30 Poslanci budú v stredu hlasovať o novele ústavného zákona o skrátení volebného obdobia

Po schválení pozmeňujúceho návrhu z dielne bývalých koaličných partnerov bude možné skrátiť volebné obdobie NR SR uznesením. Zároveň sa bude nová právna úprava vzťahovať aj na práve plynúcej volebné obdobie.

„Navrhujeme, aby toto skrátenie nešlo ani cez ústavný zákon ani cez referendum, ale cez uznesenie NR SR, na ktoré bude potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov,“ uviedla Kolíková. V samotnom uznesení by sa mal určovať i presný termín vykonania volieb a obdobie, v ktorom bude predseda NR SR vyhlasovať parlamentné voľby.

Opozícia však nesúhlasí s pozmeňujúcim návrhom bývalých koaličných partnerov. Ako uviedol v utorok v pléne NR SR predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico, nepodporia ho preto, lebo neobsahuje možnosť skrátiť volebné obdobie NR SR referendom. „Prídete do parlamentu, tváriac sa, že ste demokrati, a vypúšťate referendum ako možnosť skrátenia volebného obdobia. Idete zobrať ľuďom jedno základné ľudské právo, a to v priamom referende rozhodovať, či NR SR skončí skôr, alebo neskončí,“ povedal Fico. Dodal, že koalícia robí protiústavné kroky. Proti pozmeňujúcemu návrhu sú i strana Hlas – sociálna demokracia a hnutie Republika.

Plénum by malo hlasovať aj o pozmeňujúcom návrhu nezaradeného poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí), nezaradeného poslanca Miroslava Kollára (Spolu – občianska demokracia) a viacerých poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Požadujú ukotviť Špecializovaný trestný súd a Úrad špeciálnej prokuratúry v Ústave SR. Predkladatelia ich chcú ochrániť pred prípadným zrušením po ďalších parlamentných voľbách. Špecializovaný trestný súd by sa tak mal stať súčasťou sústavy súdov a Úrad špeciálnej prokuratúry osobitnou súčasťou v rámci prokuratúry.

(tasr, sita, red.)


Ďalšie články