Eurokomisia povolila pridávanie prášku zo svrčkov do potravín. Môže však spôsobovať alergie

Európska komisia umožnila ázijskému dodávateľovi import prášku zo svrčkov. V prípade takzvaného udržateľného zdroja bielkovín však vedci opatrne dvíhajú varovný prst a upozorňujú na možné zdravotné komplikácie.

Predsedníèka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v roku 2022. Foto: TASR/AP

Európska komisia prijala nariadenie, ktorým sa povoľuje pridávanie čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového do potravín. Legislatívny akt podpísaný 3. januára 2023 zverejnila v úradnom vestníku Európskej únie.

Vykonávacie nariadenie eurokomisie prichádza ako odpoveď na žiadosť spoločnosti Cricket One Co. Ltd z júla 2019, ktorou sa dožadovala o vstup prášku ako novej potraviny na trh Európskej únie.

Ide pritom o štandardný postup. Pokiaľ chce výrobca uviesť na európsky trh hmyz určený na konzumáciu, musí o to požiadať kompetentné orgány. Na potravinách, v ktorých sa hmyz použije, konkrétny druh vyznačia v zložení.

Úrad vyhodnotil prášok ako bezpečný

V rámci vyhodnocovania žiadosti necelý rok po jej podaní komisia oslovila Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, aby surovinu preveril. Ten vyhodnotil jej používanie ako bezpečné, píše sa v nariadení.

Svrček domový, alebo aj Acheta domesticus, ako hmyz s vysokým obsahom bielkovín, môže byť súčasťou zdravej a udržateľnej stravy pre svoj nenáročný spôsob chovu. Zároveň však predstavuje riziko zdravotných komplikácií pre alergikov.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín v stanovisku uviedol, že pri konzumácii môže dochádzať k senzibilizácii na bielkoviny druhu Acheta domesticus a odporučil preskúmať alergénnosť uvedeného druhu svrčka.

Prehnané reakcie môžu súvisieť s alergiou na morské živočíchy

Senzibilizácia nemusí vyvolať príznaky alergie, patrí však k prvým krokom jej rozvoja. S odkazom na závery úradu sa v nariadení spomínajú aj prípady anafylaxie. Údaje poskytnuté inštitúcii však prepojili alergické reakcie s konzumáciou svrčkov len “nejednoznačne”.

Úrad vo svojom stanovisku takisto dospel k záveru, že konzumácia čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového Acheta domesticus môže vyvolať alergické reakcie u osôb, ktoré sú alergické na kôrovce, mäkkýše a prachové roztoče, píše sa vo vykonávacom nariadení.

The New York Allergy and Sinus Centers upozornil, že v posledných dvoch rokoch odborníci zaznamenali hneď niekoľko alergických reakcií na svrčky. Keďže spomínaný hmyz patrí do rovnakej skupiny ako krevety, kraby či homáre, alergia naň sa môže vyvinúť práve z prehnanej reakcie na spomínané morské živočíchy.

Svrčky v rožkoch, pizzi alebo pive

Vyhľadávanie alternatívnych zdrojov živín sa stáva aktuálnym v rámci rozmachu debát o udržateľnosti potravinovej výroby. Hmyz ako svrčky patrí medzi jeden z modernejších spôsobov získavania proteínov a bielkovín, zatiaľ čo produkcia mäsa začína byť umelo limitovaná pre údajne zlý vplyv na klímu a životné prostredie.

Vďaka nariadeniu sa čiastočne odtučnený prášok zo svrčka môže ocitnúť nielen v typických múčnych výrobkoch ako “viaczrnnom chlebe a rožkoch”, ale aj “v omáčkach, spracovaných zemiakových výrobkoch, strukovinových a zeleninových jedlách, pizzi, vo výrobkoch na báze cestovín”, prípadne “nápojoch podobných pivu a čokoládových cukrovinkách”.

Vykonávacie nariadenie vstúpilo do platnosti 24. januára 2023 a počas piatich rokov umožňuje umiestňovať na trh Európskej únie čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového výlučne spoločnosti Cricket One Co. Ltd ako žiadateľovi.