Nemecko tanky Leopard Ukrajine predsa len pošle. USA sú naklonené dodať Abramsy

Olaf Scholz pri tanku Leopard 2. Foto: Profimedia Olaf Scholz pri tanku Leopard 2. Foto: Profimedia

AKTUALIZOVANÉ Vojna na Ukrajine vstupuje do novej fázy eskalácie. Nemci v rámci vojenskej pomoci sľúbili dodanie vlastných tankov Leopard 2 a dovolili ostatným krajinám, aby tak urobili tiež. Spojené štáty sú podľa amerického denníka zároveň naklonené možnosti dodať svoje tanky Abrams. Autority to však zatiaľ nepotvrdili.

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa rozhodol poslať na Ukrajinu tanky Leopard 2 a umožniť to aj iným krajinám, ako je Poľsko, informoval v utorok magazín Spiegel.

Správa prichádza po tom, ako Berlín čelil čoraz väčšiemu tlaku, aby odobril dodanie týchto tankov nemeckej výroby do zóny konfliktu.

https://standard.sk/309843/leopardy-na-ukrajinu-preco-berlin-vaha-s-ich-dodavkami/

Rozhodnutie sa týka prinajmenšom tankov Leopard 2 A6, uviedol ďalej Spiegel, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

Zámer poslať svoje tanky Leopard 2 Kyjevu majú podľa Spiegelu aj iné európske krajiny, napríklad v Škandinávii.

V rovnaký deň, teda v utorok, americký denník Wal Street Journal informoval, že Spojené štáty sú naklonené dodať Ukrajincom svoje tanky Abrams. Pentagón túto informáciu neskôr v priebehu dňa nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Hovorca ministerstva obrany USA Pat Ryder zdôraznil, že tanky Abrams sú zložité stroje s náročnou údržbou. Dodal, že ukrajinská armáda musí byť najprv schopná obsluhovať a aj vykonávať údržbu takejto techniky.

Hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierreová uviedla, že Washington si cení pomoc spojencov Ukrajine. Dodala však, že momentálne nie sú nové informácie o vojenskej podpore USA pre Ukrajinu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok skonštatoval, že Ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud.

„Všetky krajiny, ktoré priamo alebo nepriamo pumpujú na Ukrajinu zbrane a zvyšujú jej technologickú úroveň, samozrejme, nesú zodpovednosť (za pokračovanie konfliktu),“ povedal Peskov. Dodal, že za takúto „pseudopomoc zaplatia cenu Ukrajinci“.

Na margo dodania tankov konkrétne z Nemecka zas v utorok Peskov uviedol, že by neprinieslo „nič dobré“ pre budúce rusko-nemecké vzťahy. Hovorca dodal, že takýto krok „po sebe zanechá trvalú stopu“.

Informácia o dodaní západných tankov Ukrajine prichádza v čase, v ktorom sa mnohí experti zhodujú, že Rusko pripravuje veľkú ofenzívu.

Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov v utorok vyhlásil, že ruská armáda v súčasnosti čelí prakticky celému Západu a volal po jej reforme.


Ďalšie články