V dome bývalého viceprezidenta USA Penca sa našli utajované dokumenty

Mike Pence. Foto: reprofoto/budapestidemografiaicsucs.hu/ Mike Pence. Foto: reprofoto/budapestidemografiaicsucs.hu/

V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca v štáte Indiana sa minulý týždeň našlo niekoľko utajovaných vládnych dokumentov. V utorok o tom informoval jeho právny zástupca. TASR správu prevzala z agentúry AP.

„Ide o malé množstvo dokumentov označených ako tajné, ktoré boli neúmyselne zabalené a dopravené do domu bývalého viceprezidenta na konci jeho funkčného obdobia,“ vyhlásil Penceov právnik v liste adresovanom americkému Národnému archívu.

V liste sa tiež uvádza, že „Pence si nebol vedomý, že takéto citlivé alebo utajované dokumenty sa v jeho rezidencii nachádzajú“. Bývalý viceprezident si podľa svojho právnika uvedomuje „dôležitosť ochrany citlivých dokumentov a je pripravený plne spolupracovať s Národným archívom a vyšetrovateľmi“.

Pence už dokumenty údajne odovzdal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). Mike Pence však odmieta tvrdenia, že si utajované spisy zobral so sebou z kancelárie po skončení svojho funkčného obdobia ako viceprezident.

Utajované dokumenty sa v minulosti našli aj v domoch exprezidenta Donalda Trumpa či súčasného šéfa Bieleho domu Joea Bidena. Televízia CNN uvádza, že všetky podobné dokumenty musia americkí ústavní činitelia po skončení vo funkcii odovzdať Národnému archívu.

(tasr, min)


Ďalšie články