Karas: Nemal by som problém s registrovanými partnerstvami

Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas pred necelým týždňom predstavil návrh, ktorý by mal uľahčiť život párom rovnakého pohlavia. Dnes sa chváli, že tento návrh je zásadnou zmenou a posunom vpred. Hovorí, že sám by problém s registrovanými partnerstvami nemal. Vyjadril sa tak v rozhovore pre denník SME.

„Už 30 rokov počúvam, že sa ide riešiť situácia párov rovnakého pohlavia, ale aj nezosobášených párov. Dlhodobo sa ozývali hlasy z každej strany, ako túto situáciu riešiť. Vždy sa to vracalo a vždy to bolo nanovo veľké politikum,“ odôvodnil minister spravodlivosti svoj postup po tom, čo predstavil Návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý má pomôcť párom rovnakého pohlavia.

Osoby rovnakého pohlavia by mali mať po novom možnosť splnomocniť pred notárom svojho partnera, aby konal ako ich dôverník. To im v prípade úmrtia umožní dediť či získať do opatrovníctva deti partnera. Opatrenie sa však týka aj akýchkoľvek iných dvoch osôb.

Karas naznačil, že pri rámci súčasného návrhu jeho iniciatíva nemusí skončiť. Návrh považuje nateraz za „základný rámec, na ktorom sa bude dať neskôr stavať v rozumnej miere“. Dodal, že to však bude za predpokladu, že ďalší postup má rešpektovať slovenské ústavné limity, ale na druhej strane aj medzinárodné právne záväzky.

Karas v rozhovore zároveň konštatoval, že osobne by problém s registrovanými partnerstvami nemal, „ak by sa potom nešlo do ďalšieho rozširovania právneho vzťahu k adopcií detí a podobne“.

https://standard.sk/308087/minister-spravodlivosti-predstavil-navrh-ktory-by-mal-ulahcit-zivot-parom-rovnakeho-pohlavia/


Ďalšie články