Foreign Policy: Ruská piata kolóna na Ukrajine je živá a zdravá

Referendá o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku Ľudia kráčajú okolo bilbordu s nápisom "Naša voľba-Rusko". Foto: TASR/AP

Ukrajina je od vpádu ruských vojsk prešpikovaná ruskými kolaborantmi a sympatizantmi, konštatuje novinárka Stefanie Glinská. Po rozhovoroch s Ukrajincami napísala článok s názvom Ruská piata kolóna na Ukrajine je živá a zdravá. Zverejnil ho časopis Foreign Policy a novinárka v ňom približuje snahu Ukrajincov odhaľovať zradcov.

Krym je Rusko

Novinárka opisuje, ako sa počas zvuku takmer nepretržitej prichádzajúcej a odchádzajúcej paľby zastavila pri hlavnej nemocnici v Chersone staršia žena. Mala nákupný košík s niekoľkými fľašami vody, ktoré práve naplnila na brehu Dnepra.

„Bolo lepšie, keď tu boli Rusi,“ utrúsila. A tak či onak, poznamenala: „Krym právom patrí Rusku.“

Žena chválila ruského prezidenta Vladimira Putina, ale odmietla povedať svoje meno a nechať sa odfotografovať. Vysvetľovala, že hoci má 75 rokov, stále je „srdcom mladá“.

Okolo nej sa zhromaždilo niekoľko ukrajinských vojakov. Neďaleko dopadla raketa, hlasno a zreteľne, a potom ďalšia. O chvíľu žena odchádzala so svojím vozíkom. Vojaci už medzitým informovali políciu.

Šéfka neziskovej organizácie: Kolaboranti sú všade

„Každý môže byť ruský kolaborant alebo zradca. Na veku, pohlaví alebo pôvode nezáleží,“ povedal novinárke Glinskej major Serhij Cehockyj z 59. motorizovanej brigády. Vysvetlil, že nie je úlohou armády, ale polície „zistiť, kde žije, s kým sa rozpráva a či je zapojená do nezákonných aktivít“.

„Hlavní kolaboranti z Chersonu ušli, ale mnohí zostali,“ dodal.

Informátori, zradcovia a kolaboranti podporovali Rusko v boji proti Ukrajine od začiatku. Pomáhali geolokalizovať ciele v celej krajine a dokonca sa im podarilo infiltrovať sa do vlády. Za posledný rok ich zadržali tisíce, ale pred súd sa dostali len stovky prípadov, píše novinárka.

Ďalej citovala Irynu Fedorivovú, šéfku neziskovej organizácie Česno so sídlom v Kyjeve, ktorá pôsobí na Ukrajine už desaťročie. Táto organizácia odhalila od začiatku ruskej invázie viac ako tisíc kolaborantov, z ktorých 47 percent tvorili politici a 27 percent sudcovia.

„Ruskí agenti sú všade – vo vláde, súdnom systéme, cirkvi. Sú to členovia parlamentu, sudcovia, kňazi a, samozrejme, civilisti… Kolaboratni prenikli do celého systému – polície, súdov, dokonca aj do vlády. A hoci mnoho ľudí zadržali, oveľa menej prípadov sa dostalo pred súd,“ posťažovala sa Fedorivová. Dôvod je podľa nej taký, že systém je „prehnitý a skorumpovaný“. A treba ho „reformovať“.

„Stále máme poslancov z proruských strán. Máme proruských sudcov. Prečo ich tam držíme? Musíme sa ich zbaviť, inak zničíme našu krajinu,“ dodala.

Agenti v tajných službách

Aj Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) musí byť „očistená od krtkov a zradcov“, uviedol jej hovorca Arťom Dechťarenko. V službe tomu podľa neho pripisujú mimoriadny význam.

„V najvyšších kruhoch a medzi vysokopostavenými úradníkmi sú, žiaľ, nepriateľskí agenti,“ povedal a poukázal na niektoré z nedávnych úspechov SBU.

Od vlaňajšieho februára vyšetrovatelia SBU začali okolo 2 500 trestných konaní na základe známok kolaboratívnej činnosti, zadržali 600 nepriateľských agentov a špiónov a neutralizovali viac ako 4 500 kybernetických útokov a incidentov namierených proti štátnym inštitúciám, čo je trikrát viac ako rok predtým.

Muža, ktorý poskytol Rusom informácie o zariadeniach kritickej infraštruktúry v Doneckej oblasti a pokúsil sa geolokalizovať ukrajinské raketomety, nedávno odsúdili na 12 a pol roka väzenia.

V dvoch ďalších prípadoch zadržali v Kyjeve vedúceho riaditeľstva Ukrajinskej obchodnej a priemyselnej komory a vedúceho oddelenia sekretariátu kabinetu ministrov. Obaja poskytli Rusku spravodajské informácie týkajúce sa obranných schopností Ukrajiny, ako aj osobné údaje o pracovníkoch bezpečnosti.

„Hľadanie kolaborantov, ruských špiónov a agentov je neustála práca a jedna z našich hlavných priorít. Pracujeme s miestnym obyvateľstvom. Nachádzame svedkov vojnových zločinov a počúvame ľudí, ktorí nám hovoria o zradcoch a kolaborantoch z radov miestnych obyvateľov,“ uviedol Dechťarenko.

Bilbord: Viete o kolaborantovi?

Glinská ďalej píše, že plagáty po celej krajine, najmä v nedávno oslobodených mestách, ako je Cherson, vyzývajú civilné obyvateľstvo, aby pomohlo.

„Viete o kolaborantovi alebo zradcovi? Informujte nás,“ píše sa na bilborde pri vstupe do Chersonu.

Podľa novinárky väčšina civilistov vie o nejakom tom kolaborantovi. Môže to byť aj sused, ktorý na sociálnych sieťach zdieľal ruskú propagandu, alebo kolega z práce.

Vedúca lekárka v chersonskej regionálnej detskej nemocnici Inna Holodňaková prijala s „bolesťou a sklamaním“ skutočnosť, že jeden z jej dlhoročných a dôveryhodných kolegov, uznávaný lekár, kolaboroval.

„Bol to jediný lekár v nemocnici, ktorý sa rozhodol spolupracovať s Rusmi. Dokonca im odovzdal celú našu zdravotnú dokumentáciu,“ sťažovala sa lekárka. Prezradila, že jej kolega napokon ušiel na Rusmi okupované územie.

Keď Rusi vtrhli do Chersonu, Holodňaková mala v nemocnici približne 300 pacientov. Padlo rozhodnutie väčšinu ihneď evakuovať. Zostalo tam len niekoľko detí vrátane pacientov s rakovinou.

Holodňaková však odmietla s Rusmi spolupracovať, keď ju oslovili. Vedela, že toto rozhodnutie ju môže stáť život. Strávila niekoľko mesiacov v úkryte, keď práca v nemocnici začínala byť už príliš nebezpečná. Ale hneď, ako mesto oslobodili ukrajinské sily, bola späť vo svojej kancelárii.

„Odvtedy som si musela priznať, že ruskí kolaboranti sú všade – na každom pracovisku, v každom meste. Je ťažké niekomu dôverovať,“ povzdychla si lekárka.

Toto je vojna

Glinská sa v závere svojho článku vracia k Fedorivovej, ktorá konštatovala, že jej organizáciu Česno „čaká ešte veľa práce“. Šéfka neziskovky ale poznamenala, že hoci jej tím od začiatku vojny príležitostne spolupracuje s políciou a tajnou službou, zostáva nezávislým „strážnym psom“.

„Zostávame kritickí voči vláde, ale musíme s ňou aj spolupracovať. Časy sú teraz iné. Toto je vojna. A my všetci musíme bojovať spolu,“ dodala.


Ďalšie články