Môže ešte futbalovej reprezentácii pomôcť Vladko Weiss?

0015062016Slovensko_Rusko_futbal6359870 Foto: Michal Svítok/TASR

Alebo si tú istú otázku položme inak: Potrebuje Slovensko svojho Gascoignea?

Pred štvrtkovým barážovým duelom so severným Írskom sa vedenie zväzu i nový kormidelník Štefan Tarkovič snažia zobudiť súdržnosť, bojovnosť či kreativitu, ktoré ešte v roku 2016 doviedli slovenskú reprezentáciu do osemfinále Eura vo Francúzsku.

Voľba na Tarkoviča padla možno aj preto, že má bližšie k borcom zo starej partie, ktorí už dali reprezentácii zbohom, no majú byť odpoveďou na aktuálne slabú formu či covidové komplikácie so súpiskou.  

Zatiaľ to vyzerá, že comeback sa nepodarí u zranenej opory tureckého Basakshehiru Istanbul Martina Škrteľa ani u hrotového útočníka Adama Nemca, ktorý otvorene priznal problémy s motiváciou do ďalších futbalových hráčskych rokov.

V záverečnej nominácii na reprezentačný zápas roka sa teda z „veteránov“ nakoniec objavil len krajný obranca Tomáš Hubočan, aktuálne pôsobiaci v Omonii Nicosia, ktorá sa prebila do skupinovej fázy európskej ligy a kontroverzný Vladimír Weiss zo Slovana.

Vlado nemal s reprezentáciou rozlúčku ako Škrtel, Hubočan a Nemec, fungoval v plánoch Pavla Hapala, no keď nedostal priestor v zápase proti Čechom, vykopal s Hapalom vojnovú sekeru. Po rokoch prebehli aj mediálne odkazy a zmierovanie, no pre Hapalov predčasný koniec už spoluprácu nestihli.

Emócie, ktoré vzbudila Weissova nominácia, však majú základ inde ako vo vzťahoch s Hapalom. Jeden z najväčších talentov slovenského futbalu, ktorého talent neušiel prestížnej akadémii Manchestru City, však nikdy do plnej miery nenaplnil očakávania, ktoré boli do neho vkladané.

Vlado zažil éru šejka Mansoura, ktorý do City pumpoval nebývalé peniaze na posily, a tak nielen on, ale aj ďalšie mladé talenty z akadémie blúdili po hosťovaniach. Weiss si takto pripísal štarty za Bolton, Rangers, Espanyol Barcelona či Pescaru. Po krátkom pôsobení v Olympiakose Pireus ako 24-ročný prestúpil za 5,3 mil. eur do Kataru. Po tom, čo si pripísal majstrovské tituly v Škótsku a v Grécku, už jeho klubová kariéra zmizla z radarov. Má síce aj tituly z Kataru, tie však v Európe pod veľkým drobnohľadom nie sú. Wiess bol ale platnou súčasťou reprezentačného kádra, kde otázniky nad jeho kondíciou riešili nižšou minutážou, ale jeho technické schopnosti a odvaha ísť do súbojov jeden na jedného boli žiadaným artiklom.

Aby sme na Vlada nezabudli, pripomínal sa nám kauzami a kauzičkami, ktoré boli vďačnou potravou pre bulvár. Nemohol chýbať v partii, ktorej zábava bola poslednou kvapkou pre Jána Kozáka pre odchod z reprezentácie. Potom zas v nočnej Bratislave za jeho prítomnosti lietali stoličky vo fastfoode s kebabom. Inokedy sa s políciou a prokuratúrou dlho doťahoval, či v podnapitom stave šoféroval nad ránom ľuďmi napratané auto. Našťastie pre Weissa išlo ešte o dobu, keď sa skutky zvykli nestať aj napriek kamerovým záznamom. Naposledy nás s Ivanom Kmotríkom ml. pozdravil pri močení z Tatier.

30-ročný Weiss si v reprezentácii pripísal 66 štartov a v nich 7 gólov a pomaly rovnaký počet káuz. Ťažko ho v niečom dať za vzor mládeži, a preto sa oprávnene zdvihla vlna názorov, že takýto hráč do reprezentácie nepatrí.

Tarkovič však volí prístup, kde je všetko podriadené úspechu v Belfaste, a to mu ťažko možno vyčítať. On bude niesť zodpovednosť za nomináciu slovenského Gascoigneho, pričom je pravda, že ten v anglickej reprezentácii hrával napriek nespočetným „prúserom“, až kým mu alkohol úplne nezničil kondíciu. Z problémov sa už nikdy nevyhrabal.

V Belfaste sa zrejme nedočkáme Weissa v základnej zostave. Oslnivú formu nepredvádza ani v Slovane. Nastúpil doteraz v ôsmich dueloch na 368 minút, bez vsieteného gólu. Kvôli korone nepomohol tímu ani v európskych súťažiach.

Tarkovič zrejme verí v čaro reprezentačného dresu, v ktorom bolo často na Weissa radosť pozerať. Ruku na srdce, pri stave 0:1, 10 minút pred koncom, by to zrejme s Weissovou ekvilibristikou skúsili na tvrdých a techniku senzitívnych Severných Írov aj mnohí z piatich miliónov amatérskych národných futbalových trénerov.


Ďalšie články