Šéf Nord Stream 2 AG a Putinov spojenec Warnig naznačil, že za výbuchmi plynovodov je člen NATO

Únik plynu na mori z plynovodu Nord Stream. Foto: Twitter Únik plynu na mori z plynovodu Nord Stream. Foto: Twitter

Výkonný riaditeľ spoločnosti Nord Stream 2 AG Matthias Warnig nepovažuje Rusko za vinníka vlaňajších výbuchov plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. Naznačil, že za sabotážou je jedna z krajín NATO. Warnig sa takto vyjadril v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit, v ktorom priznal, že po ruskej invázii na Ukrajinu sa stretol v Moskve so šéfom Kremľa.

Warnig bol dôstojníkom niekdajšej východonemeckej tajnej služby Stasi. Podľa niektorých zdrojov spolupracoval s vtedajším dôstojníkom sovietskej KGB Vladimirom Putinom. Nemecký podnikateľ však tieto tvrdenia odmieta.

Týždenník Die Zeit píše, že Warnig je jediným nemeckým občanom, ktorého Američania zaradili na svoj sankčný zoznam za jeho obchodné aktivity v Rusku. Podľa Die Zeit nemá nikto na Západe bližšie vzťahy s Putinom než Warnig. Od 90. rokov sa stretli mnohokrát – boli spolu aj na poľovačke či rybačke.

Warnig v rozhovore pre Die Zeit, zverejnenom v stredu, na otázku, kto mohol stáť za výbuchmi na plynovody Nord Stream, odvetil:

„Rusi? Nie.“

„Kto potom? Krajina NATO?“ pýtal sa novinár.

Warnig mlčky prikývol.

„Anglicko?“ spýtal sa opäť novinár.

„Všetko sú to špekulácie. Ale premýšľajte o tom,“ dodal Warnig.

Schôdzka s Putinom

Nemecký podnikateľ priznal, že krátko po vpáde Rusov na Ukrajinu sa stretol v Moskve s Putinom. Snažil sa zistiť účel jeho vojenského ťaženia.

Medzi sebou sa takmer vždy rozprávali po nemecky, poznamenal Die Zeit.

„Aké sú tvoje ciele?“ pýtal sa Warnig Putina.

„To je štátne tajomstvo,“ odvetil ruský prezident.

Putin mu zároveň ponúkol, aby sa s rodinou presťahoval do Moskvy. Warnig ale odmietol. Nechce bývať za „vysokými múrmi“, v Rusku by sa cítil „stratený“.

Kremeľ vo štvrtok priznal, že Putin sa rozprával s Warnigom.

„Môžem len povedať, že Putin a Warnig sa skutočne poznajú a skutočne spolu hovorili,“ reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či sa po spustení invázie Putin a Warnig stretli.

Putin obviňuje „Anglosasov“

K výbuchom na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori došlo 26. septembra 2022.

Putin vyhlásil, že výbuchy zorganizovali „Anglosasi“.

„Anglosasom sankcie nestačia. Prešli na sabotáž, je to neuveriteľné. Tým, že zorganizovali výbuchy na medzinárodných plynovodoch Nord Stream, ktoré vedú po dne Baltského mora, v skutočnosti začali ničiť celoeurópsku energetickú infraštruktúru… Každému je jasné, kto má z toho prospech. Kto má z toho prospech, ten to, samozrejme, urobil,“ povedal Putin.

Viacerí západní analytici však konštatovali, že za útokom na Nord Stream mohlo stáť Rusko.

Vyšetrovatelia vo Švédsku a Dánsku neskôr potvrdili, že explózie boli výsledkom úmyselnej sabotáže, vinníkov však neoznačili.


Ďalšie články