Francúzsko, ani jeho spojenci nie sú vo vojne s Ruskom, znie z Paríža

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na leteckej základni. Foto: TASR/AP Francúzsky prezident Emmanuel Macron na leteckej základni. Foto: TASR/AP

Francúzsko ani jeho spojenci nie sú vo vojne s Ruskom, vyhlásilo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Paríži po tom, ako západné krajiny vrátane Nemecka a USA rozhodli o dodávkach bojových tankov pre ukrajinské sily brániace sa proti ruskej vojenskej ofenzíve. Informuje o tom správa agentúry AFP.

„Nie sme vo vojne s Ruskom a rovnako nie sú ani naši partneri,“ povedala hovorkyňa francúzskeho rezortu diplomacie Anne-Claire Legendreová. Zdôraznila, že dodávky vojenského materiálu Kyjevu neznamenajú, že Západ útočí na Rusko.

Legendreová reagovala na slová šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej, ktorá v stredu hovorila o dôležitosti koordinovanej vojenskej pomoci pre Kyjev zo strany západných partnerov. „Rozhodujúce je, že to robíme spoločne a nehádžeme v Európe vinu jeden na druhého, pretože vedieme vojnu proti Rusku, a nie proti sebe navzájom,“ uviedla Baerbocková.

Nemecko v stredu súhlasilo s dodávkou moderných tankov Leopard 2 nemeckej výroby po týždňoch intenzívneho nátlaku Kyjeva a mnohých spojencov. Ukrajine poskytne 14 tankov Leopard 2 A6 zo zásob Bundeswehru, oznámil kancelár Olaf Scholz v parlamente. Spojené štáty v stredu neskôr oznámili, že pošlú Ukrajine 31 tankov Abrams.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok varoval, že Rusko vníma dodávky tankov ako „priame zapojenie sa do konfliktu“.

(tasr)


Ďalšie články