Päť dní do kolapsu. Ambulancie nepovažujú Lengvarského ponuku na dofinancovanie za dostatočnú

Dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR Dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR

Ponuka na dofinancovanie ambulancií nie je dostatočná, zhodli sa zástupcovia ambulantného sektora. Ak im štát pridá ďalších päťdesiat miliónov eur, pacienti nebudú musieť platiť poplatky.

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) po stredajšom rokovaní informoval, že ponúkol ambulanciám o 172 miliónov eur viac než minulý rok – na sanovanie zvýšených nákladov a cien energií.

Rezort by mohol ambulanciám ponúknuť zvýšenie ešte o ďalších 110 miliónov eur. Dodatočnú ponuku však treba podľa jeho slov ešte doladiť vzhľadom na zvyšovanie štrukturálneho deficitu. Rokovania by mali pokračovať v piatok (27. januára).

To ostanú štyri dni na vyriešenie ambulantnej krízy, z toho len dva pracovné. Posledný januárový deň totiž končia ambulanciám zmluvy s Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Dôverou.

Špecialisti chcú viac než raz toľko

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) skonštatoval, že vláda si neuvedomuje závažnosť celej situácie. Dofinancovanie o 172 miliónov eur by pridalo všeobecným lekárom 17,5 percenta a špecialistom 10,2 percenta.

„Ponuka na úrovni sedemnásť percent pre segment všeobecnej ambulantnej starostlivosti a desať pre segment špecializovanej ambulantnej starostlivosti nereflektuje na naše minimálne potreby. Okrem toho opätovne prehlbuje rozdiel medzi jednotlivými odbornosťami,“ upozornil ZAP. Treba podľa neho nájsť zdroje na úrovni minimálne 26 percent, a to pre oba segmenty rovnako.

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) tvrdí, že na prevádzku ambulancií chýba ešte asi päťdesiat miliónov eur. „Navrhli sme konkrétne zdroje, ktoré sú dostupné a prakticky okamžite využiteľné,“ uviedla jej prezidentka Monika Palušková. Peniaze má v rezerve ministerstvo financií.

Všeobecní lekári požadujú, aby sa dofinancovanie udialo prostredníctvom platieb za poistencov štátu. Odmietajú dofinancovanie zdravotných poisťovní cez zvýšenie ich imania. Rôzne kompenzačné mechanizmy sú podľa Paluškovej komplikované, byrokratické a nezmyselne by zaťažili zdravotníkov v ambulanciách. „Úlohou lekára je liečiť, nie behať po úradoch a zháňať tlačivá na vyplatenie mikroskopických finančných prostriedkov, ktoré dorazia na účet ambulancie o pol roka. Ak vôbec,“ hovorí praktička.

Aj šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth upozornil, že ponuka nie je dostatočná. „Aj analytici predpokladali, že ambulantným poskytovateľom treba 320 miliónov eur, aby sa situácia nejakým spôsobom stabilizovala. Uvidíme, akým spôsobom sa to upraví, lebo zatiaľ sme pri sume 280 miliónov eur,“ skonštatoval.

Poplatky nebudú, tvrdí minister

Ak sa ministerstvo so súkromnými lekármi nedohodne, tí začnú vyberať poplatky. Sprvu by mali byť v rozsahu od dvoch do desiatich eur. Budú dobrovoľné aj s prihliadnutím na kúpyschopnosť obyvateľstva.

Hoci minister nedávno načrtol, že zdravotná starostlivosť je čoraz drahšia a v budúcnosti sa nevyhneme „finančnej spoluúčasti pacienta“, na stredajšom rokovaní sa podľa neho lekári zaviazali, že nechcú od chorých pýtať peniaze navyše.

„Zo strany všetkých kolegov, ktorí tam boli za jednotlivé zväzy ambulantných poskytovateľov, bolo jasne komunikované, že nechcú, neplánujú a ani to nie je vhodné v tejto dobe a bez celospoločenskej diskusie vyberať poplatky,“ skonštatoval Lengvarský.

„Ak to bude zvýšené na 280 miliónov eur, za čo vzdávame ministerstvu veľký hold, tak si určite myslím, že poplatky sa budú minimalizovať až ‚nulovatieť‘,“ potvrdil Šóth.

Náklady sú obrovské, hrozí vypovedanie zmlúv aj zatvorenie ambulancií

Štát pridal pôvodne špecialistom v rozpočte šesť percent a všeobecným lekárom sedem percent na platbách. Inflácia však dosahuje pätnásť percent. Okrem toho ambulanciám stúpli náklady na nájom, spotrebný materiál, ako injekčné striekačky, skúmavky či obväzy. Musia tiež zvýšiť plat zdravotným sestrám, ktoré by inak mohli odísť do nemocníc, kde im mzda stúpla. To by bolo pre ambulancie likvidačné, museli by odovzdať povolenie na prevádzku ambulancie a definitívne ukončiť svoju činnosť.

Preto poskytovatelia chcú, aby sa zdravotníctvo dofinancovalo sumou 320 miliónov eur, ktoré má aktuálne pod palcom dočasne poverený minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Ak by sa to nepodarilo, mnohé ambulancie pohrozili, že sa stanú takzvanými nezmluvnými. To znamená, že pacient si bude podľa cenníka ambulancie platiť plnú sumu za výkony, odbery, laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia, ako aj za lieky. 

Hrozí, že niektorí lekári úplne odídu zo systému. V radoch súkromníkov totiž pracuje vyše štyridsať percent poskytovateľov nad 67 rokov. Ak im bude hroziť exekúcia, radšej ambulanciu zatvoria. Nájsť za nich náhradu je pre kraje aj pacientov čoraz ťažšie.

(est, tasr)


Ďalšie články