V dedinke na juhu Ruska vznikol cintorín trestancov z radov vagnerovcov padlých na Ukrajine

Bager (vľavo) kope nový hrob na cintoríne v dedinke Bakinsskaja, kde pochovaváju padlých vagnerovcov. Zdroj: Reprofoto/Ukraine War Now Bager (vľavo) kope nový hrob na cintoríne v dedinke Bakinsskaja, kde pochovaváju padlých vagnerovcov. Zdroj: Reprofoto/Ukraine War Now

Vedľa malej roľníckej dedinky nachádzajúcej sa na juhu Ruska sa nachádza pozemok, z ktorého je dnes cintorín. Zvážajú naň pozostatky trestancov z Vagnerovej skupiny, ktorí padli v bojoch na Ukrajine. Ešte v lete bol prázdny, dnes už na ňom niet voľného miesta. Reportéri agentúry Reuters na mieste napočítali až 200 hrobov.

Ide o malú ruskú obec Bakinskaja v Krasnodarskom kraji. Reportéri zistili, že telá na nový obecný cintorín zvážajú z Rostova nad Donom. Na návršiach hliny vidno jednoduché drevené kríže, na ktorých visia pestrofarebné vence s vagnerovskými znakmi a symbolmi.

Podarilo sa im nájsť takmer štyridsať padlých z bakinskajského cintorína a tiež z okolitých cintorínov. Na základe porovnania ich mien s ruskými súdnymi záznamami, verejnými databázami a účtami na sociálnych sieťach bolo možné totožnosť týchto mužov identifikovať. Novinári mali tiež možnosť hovoriť s príbuznými, priateľmi či právnikmi niektorých mŕtvych.

Z analýzy zozbieraných informácií vyplynulo, že sú medzi nimi zločinci, vrahovia, nájomní zabijaci, alkoholici a ďalší. Všetko zverbovanci polovojenskej organizácie Jevgenija Prigožina, ktorý ich na front nalákal s vidinou odpustenia trestov a získania slobody. Ak na bojisku prežijú aspoň pol roka.

Satelitné snímky pomohli identifikovať nielen obec, ale aj postupnosť plnenia cintorína v čase. Vlaňajšie leto bol ešte prázdny, no v priebehu niečo vyše polroka sa jeho kapacity naplnili. Najviac sa to prejavilo v decembri, keď zábery z miesta začali unikať na internet.

Cintorín navštívil aj sám šéf vagnerovcov Prigožin. Ruská štátna tlačová agentúra o tom informovala tesne po začiatku nového roka. Vidno, ako sa pri jednom hrobe prežehnal a položil naň kvety.

Predtým sa Putinov kuchár, ako Prigožina nazývajú, nechal počuť, že odsúdeným, z ktorých už mnohí padli, dáva druhú šancu na život.


Ďalšie články