Azov sa pretransformoval a vyráža na Bachmut. Rusom sľubuje prekvapenie

Azov. Reprofoto: Telegram Azov. Reprofoto: Telegram

Mediálne známa ukrajinská špeciálna jednotka Azov sa pretransformovala a vyráža do boja o Bachmut. Jej zakladateľ Andrij Bileckyj tvrdí, že majú pre Rusov prekvapenie.

Azov bol od novembra 2014 samostatným oddelením špeciálnych operácií Ukrajinskej národnej gardy. Teraz sa pretransformoval na 3. samostatnú útočnú brigádu Azov spadajúcu pod armádne pozemné sily. Jednotka bola predtým známa aj ako prápor či pluk Azov.

Azov rezonoval v médiách najmä počas ruského obliehania juhoukrajinského Mariupola, kde mal základňu. Spolu s ostatnými vojakmi našli azovci útočisko v tamojších podzemných protiatómových bunkroch oceliarní Azovstaľ. V máji dostali rozkaz vzdať sa Rusom.

Na Bachmut

Bileckyj 26. januára na sociálnej sieti Telegram oficiálne oznámil, že Azov je odteraz 3. samostatnou útočnou brigádou v rámci pozemných síl.

„Naša bojová cesta začína tým najťažším smerom – na Bachmut. Rozhodujúca bitka v tejto vojne ešte len príde… Ruskí branci, trestanci, vagnerovci, propagandisti a vojenskí blogeri budú mať o čom vymýšľať bájky a legendy. Pripravujeme pre nich množstvo prekvapení. Zima bude určite horúca,“ napísal Bileckyj a k svojmu vyhláseniu priložil propagandistické video. Neuviedol však, koľko bojovníkov Azova sa chystá na Rusov.

Bileckyj

Azovci sú ultranacionalisti, ktorých obviňujú z vyznávania neonacistickej ideológie a ideológie bielej rasy. Jednotka pôvodne vznikla ako dobrovoľnícka skupina v máji 2014 z ultranacionalistického gangu Patrioti Ukrajiny a neonacistickej skupiny Sociálno-národné zhromaždenie. Bileckyj stál na čele oboch skupín.

Bileckého zvolili v roku 2014 do parlamentu a z Azova odišiel. V októbri 2016 založil krajne pravicovú politickú stranu Národný zbor, ktorej základňu tvoria veteráni z Azova.

Hoci Bileckyj odmieta obvinenia z nacizmu a vyznávania bielej rasy, čo označuje za „ruskú propagandu“, v roku 2010 vyhlásil, že národným cieľom Ukrajiny je „viesť bielu rasu sveta v záverečnej križiackej výprave… proti Semitmi vedeným Untermenschen (podľuďom)“.

https://standard.sk/209853/hrdinovia-neonacisti-ci-nieco-medzi-svet-aj-slovensko-riesi-otazku-ako-velmi-sa-azov-zmenil/

Ďalšie články