Pamiatku obetí holokaustu si pripomenuli najvyšší ústavní činitelia i ďalšie osobnosti

Zuzana Čaputová položila veniec k Pamätníku holokaustu v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR Zuzana Čaputová položila veniec k Pamätníku holokaustu v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ak bude spoločnosť slepá voči historickým faktom, bude odsúdená na opakovanie tragických momentov. Pri príležitosti piatkového pietneho aktu na pamiatku obetí holokaustu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prezidentka upozornila, že napriek ôsmim desiatkam rokov, ktoré uplynuli od hrôz holokaustu počas druhej svetovej vojny, sa i v súčasnosti objavujú pokusy popierať a bagatelizovať jeho zverstvá. „Rovnako sme svedkami otvorenej nenávisti, verbálnej i fyzickej, voči Židom i iným menšinám,“ upozornila. I preto je podľa nej treba si nielen pripomínať históriu, ale brať si z nej poučenie.

Úctu pamiatkam obetí holokaustu vyjadrili na rovnakom mieste aj predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina) a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO).

Kollár: Pripomínanie histórie je dôležité i preto, aby sa neopakovali tragédie

Je dôležité si pripomínať históriu, aby sa neopakovali tragédie, ktoré sa v minulosti udiali, zdôraznil v tejto súvislosti Boris Kollár.

„Za osobitne dôležité považujem edukovať mládež a upozorňovať ju, že súčasná sloboda nie je samozrejmosťou. Udalosti na Ukrajine sú toho, žiaľ, dôkazom,“ upozornil. V tejto súvislosti vníma i dôležitosť pietnych aktov a pripomínaní si tragických momentov histórie vrátane ich kauzálnych súvislostí.

Boris Kollár kladie veniec k Pamätníku holokaustu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Heger: Holokaust pripomína, že od nenávisti k ohavným skutkom nie je ďaleko

Holokaust pripomína, aké ľahké je prejsť od nenávistných slov k ohavným skutkom, vyjadril sa Eduard Heger.

„Pretože ľudská pamäť je krátka, musíme si tieto hrôzy neustále pripomínať. Z úcty k obetiam máme povinnosť odmietnuť nenávisť už v jej zárodkoch a namiesto hnevu a nevraživosti sa zameriavať na dialóg, rešpekt a vzájomné porozumenie,“ zdôraznil. Upozornil pritom na fakt, že i „konečné riešenie židovskej otázky“ nevzniklo zo dňa na deň, ale systematickými a tolerovanými prejavmi nenávisti, ktoré presiakli do celej spoločnosti.

Eduard Heger počas pietneho aktu k Pamätníku holokaustu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Káčer: Musíme pamätať na to, čo predchádzalo tragédii

Holokaust treba vnímať aj prostredníctvom toho, čo tejto tragédii predchádzalo. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedol dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Zároveň varoval pred rizikom opakovania podobných tragédií v súčasnosti.

„Šírenie nenávisti, strachu a konšpiračných teórií, dehumanizácia aj ohováranie. Mnohé z toho je, žiaľ, naďalej prítomné aj v dnešnom svete. Vzdávam úctu obetiam holokaustu a využívam túto príležitosť na pripomenutie našej spoločnej a trvalej úlohy chrániť slobodu a mier na našom kontinente,“ vyhlásil Káčer.

Bober: Nech vymizne nenávisť, ktorá podnietila hrôzy holokaustu

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) košický arcibiskup metropolita Bernard Bober pozval všetkých ľudí, aby sa pridali k slovám Svätého Otca k piatkovému Medzinárodnému dňu holokaustu. Poukazuje na to, nech vymizne nenávisť, ktorá podnietila hrôzy holokaustu.

„Pápež František vyzval k odstráneniu koreňov nenávisti a násilia, ktoré podnietili hrôzu holokaustu. Prosím všetkých bez rozdielu, nech z nášho slovníka vymizne nenávisť,“ povedal Bober. Ľudí vyzval na to, aby boli slušní a správali sa jeden k druhému s úctou a dôstojnosťou. „Aj vtedy, keď s druhým nesúhlasíme. Výročie oslobodenia Osvienčimu nie je len výročie, ktoré pripomína tisíce nevinných obetí. Je výkričníkom do našich sŕdc, aby sa nič podobné nezopakovalo,“ dodal.

Zlo podľa predsedu KBS nikdy nevyhrá nad dobrom, aj keď sa to môže niekedy zdať, že to už dnes neplatí. „Buďme však všímaví k tomu, aby sme vedeli odlíšiť, čo je správne. Modlím sa za tých, ktorí stratili svoje životy a ostali poznačení tragédiou holokaustu,“ uzavrel.

Pamätník holokaustu v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Bukovszky: Nestačí len spomínať na obete

Pamiatka obetí holokaustu pripomína, že je nevyhnutné postaviť sa proti manipulácii a nenávistným prejavom, ktoré môžu ohrozovať každú spoločnosť, uviedol splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

„Nestačí len spomínať na obete holokaustu, treba si aj pripomínať to, kam až môže nenávisť a cynizmus medzi kultúrnymi národmi viesť,“ upozornil. Zdôraznil význam ochrany slobody, demokracie, života a ľudskej dôstojnosti. „Nedajme šancu tým ľuďom, ktorí sa nepoučili z histórie a sú schopní pre svoje sebecké a krátkozraké ciele vytvárať strach a tragédie zopakovať,“ vyhlásil splnomocnenec.

Pamiatku obetí holokaustu pripomenie i nasvietenie Bratislavského hradu

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu nasvietia v piatok večer Bratislavský hrad. Tragické memento histórie bude svetelný dekor pripomínať od 18.00 do 23.00 hodiny.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

(tasr)


Ďalšie články