Väčšia armáda, výcvik obyvateľstva a miliardové rezervy. Putin pripravuje Rusko na niekoľkoročnú vojnu

Vladimir Putin pred časom navštívil stredisko, kde cvičia zmobilizovaných vojakov pred vyslaním na Ukrajinu. Foto: TASR/AP Vladimir Putin pred časom navštívil stredisko, kde cvičia zmobilizovaných vojakov pred vyslaním na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Takmer rok po invázii na Ukrajinu, ktorá mala zrejme trvať niekoľko týždňov, pripravuje ruský prezident Vladimir Putin novú ofenzívu. Zároveň zoceľuje svoju krajinu na konflikt s Američanmi a ich spojencami, pretože očakáva, že potrvá viac rokov, píše agentúra Bloomberg.

Agentúra sa odvoláva na nemenovaných predstaviteľov, poradcov a ďalších ľudí oboznámených so situáciou, podľa ktorých je cieľom Kremľa ukázať, že jeho sily môžu po predchádzajúcich neúspechoch opäť prevziať iniciatívu a zatlačiť na Kyjev a jeho podporovateľov, aby súhlasili s nejakým druhom prímeria. Takým, ktoré Rusku ponechá kontrolu nad dobytým územím.

Už vo februári alebo marci

Podľa zdrojov Bloombergu z prostredia Kremľa dokonca ani Putin nemôže poprieť slabiny svojej armády, ktorá stratila na Ukrajine viac ako polovicu svojich počiatočných ziskov. Pretrvávajúce neúspechy tak donútili ľudí v Kremli k tomu, aby sa na situáciu pozreli realistickejšie, pokiaľ ide o bezprostredné ambície – aby si priznali, že aj udržanie súčasnej frontovej línie znamená úspech.

Putin je medzitým presvedčený, že väčšia armáda a ochota spoločnosti akceptovať straty na životoch mu zabezpečia víťazstvo. Novú ofenzívu môže spustiť už vo februári alebo v marci, hovoria ľudia blízki Kremľu.

Ich slová potvrdzujú varovania Ukrajiny a jej spojencov, že prichádza nová ruská ofenzíva, ktorá sa môže začať skôr, než Kyjev dostane od Američanov a Európanov sľubované bojové tanky.

https://standard.sk/304967/ukrajinsky-velitel-z-bachmutu-vymenny-kurz-zivotov-je-v-prospech-rusov-ak-to-takto-pojde-dalej-vycerpame-sa/

Príprava na dlhú vojnu

Putinovo odhodlanie predznamenáva ďalšiu eskaláciu vojny, keďže Kyjev sa pripravuje na vlastné operácie a odmieta prímerie, píše Bloomberg. Podľa jeho zdrojov sa Putin domnieva, že v konflikte s USA a ich spojencami, ktorý považuje za existenčný, nemá inú možnosť, než zvíťaziť. Nové kolo mobilizácie v Rusku sa tak môže začať už na jar, pričom hospodárstvo a spoločnosť sú už čoraz viac podriadené potrebám vojny, dodali zdroje.

Otázne je to, či má Rusko schopnosti na novú rozsiahlu ofenzívu napriek jesennej mobilizácii 300-tisíc vojakov, upozorňujú predstavitelia amerických a európskych tajných služieb.

Bloomberg píše, že hoci nová vlna sankcií, najmä cenový strop uvalený na vývoz ruskej ropy, stlačila príjmy Kremľa, Putinovu schopnosť financovať vojnu zatiaľ neprerušila. Rusko má podľa ekonómov stále prístup k miliardovým rezervám v jüanoch, ktoré nie sú ovplyvnené sankciami a môžu pomôcť preklenúť rozpočtové schodky na dva až tri roky.

Vláda Vladimira Putina už prijala konkrétne kroky, ktoré pripravujú Rusko na niekoľkoročnú vojnu. Kremeľ schválil plány, ktoré majú zväčšiť armádu o 50 percent. Rozmiestňuje nové sily nielen v okupovaných častiach Ukrajiny, ale aj pri hraniciach s Fínskom, ktoré je na ceste do NATO.

V neposlednom rade Kremeľ obnovil vojenské kurzy na školách a univerzitách, čo bola bežná prax počas Sovietskeho zväzu, cieľom ktorej bolo pripravovať obyvateľstvo na vojnu. Študenti na nich podstupujú základný vojenský výcvik, učia sa narábať so strelnými zbraňami či poskytovať prvú pomoc.

https://standard.sk/311530/rusky-expert-americke-tanky-su-vyrazne-lepsie-ako-nase-musime-sa-pripravit/

Aj Západ sa obáva dlhej vojny

Západ medzitým zintenzívňuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Prvýkrát sa chystá dodať Ukrajincom obrnené vozidlá a hlavne bojové tanky, ktoré by im mohli pomôcť preraziť ruské línie. Medzi spojencami Ukrajiny však takisto narastajú obavy, že konflikt potrvá viac rokov.

„Tento rok bude veľmi, veľmi ťažké vojensky vyhnať ruské sily z každého centimetra Ukrajiny,“ vyhlásil 20. januára predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley. Tvrdí, že táto vojna, podobne ako mnohé iné v minulosti, sa skončí „pri nejakom rokovacom stole“.


Ďalšie články