Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora

Vladimír Lengvarský Dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR

Do ambulancií má ísť 283 miliónov eur navyše. Zdroje sa rozdelia rovnomerne medzi segment všeobecnej ambulantnej starostlivosti a špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

Rezort zvážil, že k stredajšej ponuke 172 miliónov môže ambulanciám na sanovanie zvýšených nákladov poskytnúť ešte ďalších 111 miliónov eur. Informoval o tom dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) po piatkovom rokovaní.

Štyri dni pred kolapsom ambulantnej sféry sa teda súkromní lekári s vládou dohodli. O jeden rok predĺžia zmluvy s Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Dôverou.

Poplatky nebudú

Pôvodne hrozilo, že ak sa ministerstvo so súkromnými lekármi nedohodne, tí začnú vyberať dobrovoľné poplatky od dvoch do desiatich eur s prihliadnutím na kúpyschopnosť obyvateľstva.

Hoci minister nedávno načrtol, že zdravotná starostlivosť je čoraz drahšia a v budúcnosti sa nevyhneme „finančnej spoluúčasti pacienta“, po piatkovom rokovaní sa podľa Hegera lekári zaviazali, že nebudú od chorých pýtať peniaze navyše.

Poplatky za poskytovanie zdravotnej starostlivosti aktuálne nie je možné vyberať. „Neplánujeme do legislatívy zavádzať poplatky, určite nie v tomto čase,“ uistil dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Ambulancie ešte čakajú ďalšie rokovania

Súkromných poskytovateľov teraz čakajú vyjednávania o štátnej pomoci v dôsledku rastúcich cien energií. Niektorým lekárom prišli niekoľkonásobne vyššie zálohové platby. Pôvodne požadovali, aby im štát zastropoval ceny energií ako v prípade domácností.

„Ešte nás čakajú rokovania s ministerstvom hospodárstva o tom, akým spôsobom zabezpečiť, aby ambulancie nepocítili zvýšené platby za energie,“ priblížil Lengvarský. Dodal, že rezort intenzívne pracuje na vytvorení nového cenníka, na základe ktorého preplácajú zdravotné poisťovne ambulanciám výkony.

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová zdôraznila, že dohoda je zatiaľ len podmienečná. „Našou podmienkou bolo, že dôjde k regulácii cien energií ambulantného sektora v posledných dňoch pred vypršaním našich zmlúv,“ dodala s dôvetkom, že ambulancie zatiaľ nepatria do žiadnej kapitoly, z ktorej by mohli čerpať štátnu pomoc. Nájdenie riešenia očakáva počas pondelka (30. januára). Ambulancie si podľa nej dali podmienku, že môžu s okamžitou platnosťou vypovedať zmluvy so zdravotnými poisťovňami, ak im neočakávane narastú náklady a nebudú môcť ďalej udržať prevádzku.

Zástupcovia viacerých organizácií upozornili, že dofinancovanie je esenciálne a neposlúži na rozvoj ambulancií. „Budeme sa musieť uskromniť pri nákupe nových prístrojov a inovatívnych postupov,“ uviedla prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková.

(tasr, est)


Ďalšie články