Severná Kórea odsúdila rozhodnutie Spojených štátov dodať Ukrajine tanky, vraj chcú zničiť Rusko

Kim Čong-un. Foto: TASR/AP Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea odsúdila rozhodnutie Washingtonu dodať Ukrajine tanky s tvrdením, že Spojené štáty takto rozširujú zástupnú vojnu s cieľom zničiť Rusko. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

Americký prezident Joe Biden tento týždeň prisľúbil Kyjevu 31 tankov Abrams v rámci podpory jeho boja proti ruskej invázii. Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Jo-džong vo vyhlásení zverejnenom v piatok večer obvinila Washington zo zodpovednosti za krízu na Ukrajine. USA podľa nej dodaním tankov znova prekročili „červenú líniu“.

„Skrýva sa za tým zlovestný zámer Spojených štátov uskutočniť ich hegemónny cieľ ďalším rozšírením zástupnej vojny na zničenie Ruska,“ uviedla Kim Jo-džong. Dodala, že Pchjongjang bude „vždy stáť v jednom zákope s armádnymi príslušníkmi a obyvateľmi Ruska“.

Rusko je spolu s Čínou jedným z mála spojencov Severnej Kórey (KĽDR). Ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN sa dlhodobo stavia proti zvyšovaniu tlaku na Pchjongjang. KĽDR je zasa popri Sýrii a Rusku jedinou ďalšou krajinou, ktorá uznala Moskvou podporované separatistické oblasti na východe Ukrajiny.

(tasr, min)


Ďalšie články