Británia: Premiér Sunak odvolal predsedu Konzervatívnej strany Zahawiho

Rishi Sunak. Foto: TASR/AP Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak odvolal v nedeľu z funkcie predsedu Konzervatívnej strany Nadhima Zahawiho. Dôvodom je závažné porušenie pravidiel platných pre členov vlády, ktorého sa dopustil pri riešení svojich daňových nezrovnalostí, informuje TASR na základe správ agentúr svetových agentúr a britských médií.

„V dôsledku toho vás informujem o mojom rozhodnutí odvolať vás z postu vo Vláde Jeho Veličenstva,“ napísal Sunak vo zverejnenom liste Zahawimu.

Zahawi nedávno priznal, že počas pôsobenia na poste ministra financií zaplatil pokutu, aby urovnal spor s daňovým úradom týkajúci sa nezaplatenej dane. Sám tvrdí, že sa omylu nedopustil zámerne, ale z nedbanlivosti. Vyrovnanie ho podľa britských médií vyšlo na takmer päť miliónov libier, uviedla agentúra AP.

V súvislosti so škandálom rástol tlak na odstúpenie alebo odvolanie Zahawiho. Ten bol ako predseda konzervatívcov zodpovedný za správu strany a jej centrály. Najvyšším predstaviteľom strany je jej líder, ktorým je Sunak.

Premiér dal záležitosť posúdiť svojmu poradcovi pre etiku, ktorý konštatoval porušenie ministerského kódexu, informovala stanica Sky News. Sunak následne v liste Zahawimu uviedol, že musel konať po tom, ako pri nástupe k moci prisľúbil bezúhonnosť, profesionalitu a vyvádzanie zodpovednosti na každej úrovni svojej vlády.

Zahawi, spoluzakladateľ spoločnosti YouGov venujúcej sa výskumu verejnej mienky, bol šéfom rezortu financií od júla do septembra 2022 v posledných mesiacoch vlády premiéra Borisa Johnsona.

(tasr)


Ďalšie články